TESCAN má nového ředitele výroby

Filip Černý, ředitel výroby brněnského TESCANu

Filip Černý, ředitel výroby brněnského TESCANu

V březnu nastoupil na pozici ředitele výroby brněnského TESCANu Filip Černý. Na starost má celý výrobní úsek zahrnující mechanickou a elektrickou výrobu a také oddělení plánování, nákupu a logistiky.


Brněnská výroba je pro TESCAN ORSAY HOLDING klíčová, vznikají zde všechny elektronové mikroskopy a mikrotomografy značky TESCAN, což představuje roční produkci více než 300 zařízení. Právě zde se rozhoduje, jak se podaří TESCANu splnit objednávky od zákazníků z celého světa. Zajištění plynulosti výrobního procesu i agilní logistiky je v období koronavirové pandemie ještě větší výzvou.


Nový ředitel výroby Filip Černý věří, že jej složitý start v nové pozici naopak posílí. Před nástupem do TESCANu pracoval na podobné pozici nadnárodní firmy vyrábějící opto-mechanické produkty pro průmyslové aplikace, pro vojenské a spotřební trhy. S TESCANem se poprvé setkal zhruba před pěti lety. "Už tenkrát mě zaujal potenciál elektronových mikroskopů. Prakticky dnes nenajdete obor přírodních věd nebo technického průmyslu, ve kterém by se elektronové mikroskopy neuplatňovaly. Výjimkou není ani medicína. Když vidíme, jak naši zákazníci posouvají hranice lidského poznání, je pro nás o to větším závazkem poskytovat jim prvotřídní přístroje pro jejich práci. Každý zaměstnanec TESCANu tak ví, že jeho práce má smysl," dodal Filip Černý.


Kromě smysluplné práce má podle něj TESCAN výhodu i v globálním působení a širokém spektru zákazníků. "Z brněnské výroby posíláme elektronové mikroskopy na čtyři kontinenty, do univerzit, center medicínského výzkumu, výrobcům polovodičů a do nespočtu dalších segmentů. To nám dává výhodu ohromné stability. Pokud nějaká krize postihne obor nebo region, nedochází k extrémnímu výpadku poptávky," vysvětlil Filip Černý.


Koronavirus zastihl výrobu TESCANu v maximálním tempu, kdy počet objednávek v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl. TESCAN chce plynulost výroby udržet, část zaměstnanců pracuje z domova a ve výrobě byla zavedena opatření vedoucí k maximální ochraně zaměstnanců. "Až překonáme toto náročné období, těším se, že budu mít čas pracovat na strategickém rozvoji celého výrobního oddělení a jeho další integraci do firmy. Kolegy jsem zatím poznal jen hodně zběžně, ale jsou to profesionálové, se kterými je radost spolupracovat. Těším se, že je poznám více," uzavírá Filip Černý.

O TESCANu

TESCAN je český výrobce elektronových mikroskopů. Společnost byla založena v roce 1991 vývojovými a servisními pracovníky firmy TESLA s cílem pokračovat v tradici výroby elektronových mikroskopů v Brně. V roce 1996 TESCAN představil svůj první přístroj, PROXIMA, a další modelové řady mu zajistily místo mezi předními světovými výrobci. Dlouhodobá expanze a zakládání dceřiných společností po celém světě vyvrcholily v roce 2013 vytvořením holdingové struktury s francouzskou společností ORSAY PHYSICS. Tak vznikl TESCAN ORSAY HOLDING, který si i nadále zachoval centrálu, výrobu i vývoj v brněnských Kohoutovicích. Každý mikroskop TESCAN je vyroben v Brně, přestože zhruba 95 % produkce míří k zákazníkům do celého světa. Mezi největší odběratele patří světové univerzity, výzkumná centra nebo průmyslové a výrobní firmy v mnoha odvětvích. V roce 2019 překročil počet zaměstnanců 600, více než polovina z nich pracuje v Brně, další ve 14 dceřiných společnostech po celém světě. Roční produkce se pohybuje kolem hranice 300 mikroskopů, což představuje roční obrat zhruba 2 miliardy korun.


Kontakt:

www.tescan.com

Klíčová slova ČR-stroje-elektronika-personální-firmy-Tescan

Oblast
Jihomoravský (bn)

Kategorie
IT, telekomunikace
Auto-moto, doprava a stroje

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.