Župan Droba: Treba zdravý rozum, nie prísne zákazy

Bratislavský samosprávny kraj ako prvý zavrel školy a odštartoval tak premenu Slovenska na krajinu, ktorá prijala prísne opatrenia proti koronavírusu. Šéf kraja Juraj Droba (SaS) však nie je priaznivcom drakonických zákazov a odporúča sa riadiť zdravým rozumom. Povedal to v relácii Zuzany Martinákovej Ide o pravdu.

06.04.2020 09:00 , aktualizované: 16:58
debata (68)

VIDEO: Ide o Pravdu s predsedom Bratislavského samosprávneho kraja Jurajom Drobom.

Video

(Relácia bola nahrávaná počas minulého týždňa.)

Bratislavský kraj ako prvý zaviedol prísne karanténne opatrenia v školách či domoch sociálnych služieb. Keď sme videli, čo sa deje v Taliansku, tak sme si to vyhodnotili tak, že situácia môže byť katastrofálna, povedal Droba.

"Vedeli sme, že ak zavrieme stredné školy, tak spustíme domino efekt. Vtedy som povedal, že radšej budem o rok vysvetľovať, že som bol príliš opatrný, ako keby som mal o mesiac rátať obete. Ocenil, že ďalšie samosprávy sa rýchlo pridali. Štát sa podľa neho prebudil o dva-tri dni neskôr, ale potom konal radikálne.

Slovensko sa tak z počiatočnej benevolentnej krajiny zmenilo na prísnu, čo sa týka opatrení. Droba dúfa, že to už nie je len o tom, že sa málo testuje, ale že je to vďaka tomu, že pandémia sa na Slovensku šíri menej.

Plná dunajská hrádza cyklistov a korčuliarov je pre neho prejav nezodpovednosti, ale pochválil ľudí Bratislavského kraja, že sa správajú zodpovedne.

“Volám po zdravom rozume, nie som priateľom úplne prísnych zákazov a dúfam, že také strašidelné slová, ktoré zaznievali pred pár dňami, nebudú nijakým spôsobom aplikované,” povedal. Podľa neho je potrebné reštartovať slovenskú ekonomiku, od drobných živnostníkov, ktorí nemajú veľké finančné rezervy. Postupne by sa mohli otvárať rôzne prevádzky, keď sa dodržia bezpečnostné opatrenia. Aj ľudia podľa neho toho majú dosť: „Nebuďme takí prísni, lebo o rok budeme potrebovať veľa psychiatrov“.

“Ak by sme išli úplne zatvárať krajinu, tak niektoré malé kolieska (ekonomiky) sa ešte krútia, ale ak by sme ich zastavili, reštart by bol veľmi náročný a stál by miliardy," dodal.

Samosprávy robia veľa práce za štát, uviedol Droba. Správa štátnych hmotných rezerv konečne dodala potrebné rúška, ale distribúciu nechala na kraj, ktorý na to nemá možnosti. Snaží sa pracne v spolupráci so starostami dostať zdravotnícky materiál tam, kam treba.

Kraj dopad krízy výrazne pocíti. Podľa Drobu sú tri scenáre, v tom najpravdepodob­nejšom poklesnú príjmy župy o 10 percent a viac.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Droba #Ide o pravdu