Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Šéf McLarenu: Pokud výrazně neomezíme rozpočty, přijde F1 až o čtyři týmy

Až o čtyři stáje může podle šéfa McLarenu Zaka Browna přijít seriál formule 1. Důvodem jsou ekonomické dopady pandemie koronaviru. Podle amerického manažera tomu mohou zabránit pouze zásadní změny v pravidlech, mezi něž počítá omezení rozpočtů stájí na sto milionů dolarů.

Nový monopost McLarenu
zdroj: REUTERS autor: Alan Baldwin

Nová sezona formule 1 měla odstartovat v polovině března, ale úvodní závod v Austrálii byl stejně jako Velká cena Monaka zrušen. Dalších šest závodů bylo odloženo a zatím není jasné, kdy ročník odstartuje. Podle provizorního kalendáře je nejbližším závodem na programu Velká cena Kanady 14. června.

Formule kvůli nákaze COVID-19 odložila chystané změny technických pravidel z roku 2021 na 2022 a stáje také v následujícím ročníku pojedou se stejnými vozy jako letos. Podle Browna je však potřeba učinit další mnohem razantnější změny.

"Ptáte se, jestli kvůli tomu, co se právě děje ve světě, můžeme přijít o dvě stáje? Ano," řekl v rozhovoru pro server BBC Brown. "Dokonce si myslím, že můžeme přijít o čtyři týmy, pokud neuděláme ty správné kroky," prohlásil osmačtyřicetiletý Američan.

Vedení formule 1 by mělo projednávat možná úsporná opatření. Jedním z nich je i omezení rozpočtu stájí na 150 milionů dolarů v příští sezoně, které mělo původně činit 175 milionů. Podle Browna je však nutné snížit částku dokonce až na sto milionů.

Stále by však platilo, že do rozpočtu se některé položky – jako například platy jezdců – nepočítají. "Všichni souhlasili se 150 miliony, ale většina stájí včetně jedné z těch největších je připravená jít i výrazně pod 150 milionů," uvedl bez dalšího upřesnění Brown.

Podle BBC by měl s dalším snížením rozpočtu souhlasit mistrovský Mercedes, zatímco Ferrari a Red Bull tomu nakloněny nejsou.

Stáje posílají zaměstnance na dovolenou a snižují platy

McLaren patří mezi velmi šetřivé stáje. Jako první už minulý týden poslala své zaměstnance na dovolenou poté, co vláda garantovala, že budou pobírat 80 procent platu až do výše 2500 liber měsíčně. Jezdcům a vedení snížil McLaren platy na tři měsíce.

Teď k něčemu podobnému přistoupil také Williams. Po dobu koronavirové krize sníží o 20 procent platy jezdců George Russella, Nicholase Lafitiho a vyššího managementu. Stejný postup zvolil i další britský tým Racing Point kanadského miliardáře Lawrence Strolla. Jeho piloti, majitelův syn Lance Stroll a Sergio Pérez, rovněž přistoupili na platové škrty.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články