Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Svět

Les kolem černobylské elektrárny stále hoří. Radiace v okolí je v normálu, tvrdí úřady

Lesní požár blízko Černobylu se rychle šíří. foto: ČTK

KYJEV - Úroveň radiace v okolí lesního požáru u černobylské jaderné elektrárny je v normálu, oheň se nicméně stále nepodařilo uhasit. Oznámily to v pondělí ukrajinské úřady. Oheň, který propukl v sobotu nedaleko elektrárny těžce poškozené v roce 1986 výbuchem jaderného reaktoru, se rozšířil na plochu 25 hektarů, mimo ochrannou zónu hoří dalších sto hektarů lesa.
  11:22

Podle nedělních informací lesní požár způsobil až šestnáctinásobné zvýšení úrovně radiace. Kyjevská správa ochrany životního prostředí dnes tyto zprávy upřesnila s tím, že šlo o dočasný stav výhradně v bezprostředním ohnisku. S ohněm bojuje hasičský vrtulník a několik profesionálních hasičských sborů.

Lesní požár zvýšil úroveň radiace v oblasti Černobylu. Požár hasí 130 hasičů a dvě letadla

Příčinu požáru zatím záchranáři neznají, předpokládá se, že důvodem byla neopatrná manipulace s otevřeným ohněm. Podle agentury TASS si na zápach dýmu stěžují obyvatelé Kyjeva, který je od zničené elektrárny vzdálen asi sto kilometrů.

Oblast kolem Černobylu byla kvůli vysokému stupni zamoření uzavřena po výbuchu tamní jaderné elektrárny v dubnu 1986. Asi 130.000 lidí muselo opustit své domovy. I přes zákaz jich tam ale několik stovek zůstalo.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...