Smer dá podanie na Ústavný súd SR kvôli novele telekomunikačného zákona

Strana Smer-SD sa obráti na Ústavný súd (ÚS) SR pre legislatívu, ktorá umožní sprístupňovanie dát od operátorov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

06.04.2020 10:16 , aktualizované: 13:06
debata (256)

Strana Smer-SD sa obracia na Ústavný súd (ÚS) SR pre legislatívu, ktorá umožní sprístupňovanie dát od operátorov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Žiada pozastavenie účinnosti zákona alebo prednostné vybavenie podnetu, pretože „ľudské práva môžu byť hrubým spôsobom porušované“. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informoval predseda strany Robert Fico. Návrh na začatie konania odošle strana v utorok, keď ho podpíšu poslanci Smeru-SD na zasadnutí Národnej rady (NR) SR.

Video: Smer dá pre novelu telekomunikačného zákona podanie na Ústavný súd

Video

Novelizácia telekomunikačného zákona, prijatá v súvislosti so situáciou s novým koronavírusom, je podľa Fica v rozpore s Ústavou SR a ústavnými zákonmi. Kritizuje tiež, že nie je určené, aké osoby v rámci ÚVZ budú mať prístup k informáciám, ako sa s nimi bude nakladať, alebo kto bude úrad kontrolovať.

„Namietame protiústavnosť tohto špicľovacieho telekomunikačného zákona, pretože vôbec nie je potrebné takéto informácie zberať,“ vyhlásil Fico. Podotkol, že podanie podnetu očakával už skôr od prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Smer-SD sa v podaní podľa Fica odvoláva na to, že v ústavnom zákone sa nespomína možnosť obmedzenia telekomunikačného tajomstva v núdzovom stave. Argumentuje tiež rozhodnutiami ústavných súdov SR i Českej rpeubliky. Uvádza sa v nich, že i bez skúmania obsahov jednotlivých komunikácií možno zistiť pomerne podrobné informácie o spoločenskej alebo politickej príslušnosti, osobných záľubách, zdravotnom stave či sexualite osôb.

NR SR koncom marca schválila legislatívu, v zmysle ktorej ÚVZ získa pre mimoriadnu situáciu prístup k údajom od mobilných operátorov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva. Výnimkou je obsah správ a získavanie prevádzkových údajov. Úrad môže dáta používať v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie alebo šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby.

Spracúvať ich bude v anonymizovanej podobe na štatistické účely potrebné na predchádzanie, prevenciu a modelovanie vývoja ohrozenia života a zdravia. Tiež na účel identifikácie príjemcov správ, ktorým je potrebné oznámiť osobitné opatrenia ÚVZ napríklad v prípade karantény. Údaje získa ÚVZ na základe písomnej odôvodnenej žiadosti. A to len v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu s tým, že zber a uchovávanie týchto dát môže trvať maximálne do konca kalendárneho roka.

256 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer