Hlavní obsah

Británii chybí podle průzkumu pětina doktorů

Právo, doh

Bezmála každý pátý lékař v Británii je kvůli pandemii koronaviru mimo službu. Osmnáctiprocentní absenci odhalil průzkum mezi 2500 lékaři, který provedl list The Sunday Times a Královská lékařská společnost. To se rozchází s tvrzením ministerstva zdravotnictví z minulého týdne, podle něhož chybí „jen“ 5,7 procenta lékařů.

Foto: Pool, Reuters

Příprava nové nemocnic pro nakažené koronavirem v Londýně

Článek

Průzkum rovněž ukázal, že třetina (34 procent) lékařů už byla kvůli virové krizi mimo službu aspoň dočasně. Jde jak o personál, který se koronavirem nakazil, tak o ten, který musel do karantény. Lékaři vládu Borise Johnsona soustavně kritizují za nedostatečné testování zdravotníků i nedostatek ochranných pomůcek.

Nápor, kterému britské zdravotnictví čelí, přitom znamená ohrožení nejen pro nakažené koronavirem, ale i pro další pacienty včetně těch onkologických, upozornil list The Guardian.

„V některých případech je zastavována i chemoterapie pro pacienty s nejvyšší prioritou,“ řekl deníku Karol Sikora ze společnosti Rutherford Health, provozující onkologická centra. Situace se podle něj liší nemocnice od nemocnice.

Britská královna poděkovala lidem, kteří zůstali doma

Evropa

Londýnský starosta Sadiq Khan se mezitím opřel do Londýňanů, kteří by podle něj měli přísněji dodržovat omezení a necestovat veřejnou dopravou, pokud to není zcela nevyhnutelné.

Zemřelo pět řidičů autobusů v Londýně

Reagoval tak na smrt pěti řidičů autobusu, kteří podlehli Covid-19. K přísnému dodržování omezení nabádá i britské ministerstvo zdravotnictví. To připomnělo, že po dobu omezení pohybu je zakázáno i opalování venku. Přitom Británii dle meteorologů čekají nejteplejší dny za půl roku.

Johnsona s koronavirem převezli do nemocnice

Koronavirus

V Británii přibylo od soboty do neděle za den 621 lidí, kteří podlehli nákaze koronavirem. O den dříve země zaznamenala smutný rekord, kdy počet mrtvých vzrostl za 24 hodin o 708.

Celkem Britové evidují necelých 48 tisíc nakažených a bezmála 5000 obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám