Hlavní obsah

Radikálové zaútočili na českou ambasádu v Moskvě kvůli Koněvovi

– Moskva
Novinky,

Ruští ultranacionalističtí radikálové z uskupení Jiné Rusko v neděli zaútočili na areál českého velvyslanectví v Moskvě kvůli odstranění sochy maršála Ivana Koněva z Dejvic. Na plot vyvěsili rudý transparent s nápisem Stop fašismu. Do areálu také hodili dýmovnici.

Foto: drugoros.ru

Ruští extremisté kvůli Koněvovi napadli Velvyslanectví ČR v Rusku

Článek

„Až takovou reakci jsme nečekali,“ řekl Novinkám velvyslanec Vítězslav Pivoňka. Nejde podle něj ani tak o upevnění transparentu na plot, ale hlavně o vhození dýmovnice, což už je bezpečnostní riziko. „Byl jsem v tu dobu v areálu a viděl jsem i dým z dýmovnice,“ dodal.

Na dýmovnici vylila ochranka vodu a počkala, až přestane kouřit. Akci označil ambasador za předem připravenou, což vyplynulo ze záznamu bezpečnostních kamer. „Skupina měla dvě části, jedna natáhla transparent a jeden hodil dýmovnici,“ uvedl velvyslanec. Další skupina podle něj na akci dozírala.

Velvyslanec uvedl, že okamžitě zasáhl policista, který chrání budovu. „Během pěti sekund je začal pronásledovat. Zranil se u toho,“ řekl Novinkám Pivoňka.

Extremisté: Naše tanky budou v Praze!

Večer pak Jiné Rusko zveřejnilo na svém facebookovém profilu fotografie z akce a uvedlo, že se uskutečnila kvůli soše maršála Koněva. Strana současně vyzvala, aby na její odstranění z Dejvic reagovalo nejen ruské ministerstvo zahraničí, ale také ministerstvo obrany, aby rusofobie nebyla beztrestná.

„Naše tanky budou v Praze! Rusko je vše, ostatní není nic!“ stojí v provolání radikálů.

Pivoňka uvedl, že na odstranění sochy reagovala tři ruská média. Informace se objevila ve zpravodajství TV Vremja či ve zpravodajském pořadu Vesti zpravodajské stanice Rossija 24. Tématu se věnovala i Rossija 1 v pořadu předního propagandisty Dmitrije Kiseljova Vesti na nědělu (Zprávy týdne). Odstranění památníku bylo nahlíženo výhradně z ruského pohledu.

Odštěpenci od Žirinovského 

Neregistrovaná ultranacionalistická levicová strana Jiné Rusko, která akci podnikla, je považovaná za extremistickou. Založena byla v roce 2010 bývalými členy zakázané Nacional-bolševické strany. U jejího vzniku stála roce 1993 skupina ultranacionalistů kolem nedávno zesnulého literáta Eduarda Limonova, kteří se odštěpili od ultranacionalisty Vladimira Žirinovského.

Jiné Rusko je postbolševická strana, které je protiamerická, protikapitalistická a antiglobalizační, současně ale i protičínská a extrémně nacionalistická. Jejími hesly jsou Národ, vlast a socialismus. Upřednostňuje přímou akci, ve znaku má ruční granát. Strana podporovala anexi Krymu a její členové se zapojili do války na Donbasu na straně separatistů v tzv. interbrigádách.

Reklama

Výběr článků

Načítám