Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

K vírusu sa pridali depresie. Bol som na tom zle, zdôveril sa Cavendish

Britský cyklista Mark Cavendish priznal, že v uplynulých rokoch bojoval s depresiami.

06.04.2020 12:40
Mark Cavendish Foto: ,
Mark Cavendish v cieli úvodnej etapy pretekov Tirreno Adriatico, v ktorej tvrdo spadol.
debata

Tie mu diagnostikovali v roku 2018, keď bojoval s Epstein-Barrovej vírusom (EBV), no podľa vlastných slov sa už cíti oveľa lepšie a teší sa na nový začiatok v tíme Bahrajn McLaren.

„V uplynulých rokoch som nemal problém len s fyzickým zdravím, počas tohto obdobia som dosť bojoval s depresiou,“ povedal v rozhovore pre denník The Times.

Tridsaťštyriročný cyklista patril dlhé roky medzi najrýchlejších v profesionálnom pelotóne a dokopy nazbieral 146 víťazstiev. Vyhral až 30 etáp na Tour de France, 15 na Giro d'Italia, má titul majstra sveta z roku 2011 a dva roky predtým vyhral aj Miláno – Sanremo. Od októbra 2016 však vyhral len dvakrát a jeho forma išla rapídne dolu.

Dôvodom bol Epstein-Barrovej vírus, ktorého prejavom je napríklad infekčná mononukleóza a strata obranyschopnosti organizmu, do toho sa neskôr pripojili aj psychické problémy.

„Klinickú depresiu mi diagnostikovali v auguste 2018. Nebral som žiadne lieky, ale dostal som pomoc. Bol som na tom zle, no teraz som už na druhej strane, za čo ďakujem. Myslím si, že som sa z toho dostal,“ uviedol.

V apríli 2019 sa zbavil ochorenia EBV a odvtedy sa tešil na sezónu 2020, ktorá mala byť preňho nová kapitola. Svet však zasiahla pandémia koronavírusu a tak Cavendish stihol odjazdiť v novom tíme Bahrajn McLaren len desať súťažných dní.

Najlepšie umiestnenie dosiahol v 3. etape Tour v Saudskej Arábii, keď skončil na 13. mieste. Momentálne nikto nevie, kedy a či sa sezóna opäť rozbehne. Cavendish je však už na neistotu zvyknutý.

„Nevedieť, či budem jazdiť, to som zažíval dva roky,“ uviedol pre The Times.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mark Cavendish #koronavírus