Slibně se začíná macerovat byznys mladého českého startupu Fluidum Té. Ten se specializuje na výrobu tekutých čajových extraktů na světě unikátní technologií. Biovýtažek se jen nalije do teplé či studené vody a nápoj je hotový.

„Zjednodušujeme přípravu čaje tam, kde není pohodlné pracovat s vařící vodou. A také tam, kde chce mít zákazník čaj okamžitě, ve správné teplotě a správně připravený. Třeba na cestách autem, vlakem nebo letadlem,“ říká zakladatelka startupu Šárka Vávrová, kterou vše napadlo na konci roku 2018.

Loňský rok byl ve znamení ladění produktu, vybudování vlastní výroby ve středních Čechách a také hledání investora. Tím se několik měsíců po uvedení Fluidum Té na trh stal letos investiční fond Startec Ventures. Za 15procentní podíl fond zaplatil šest milionů, což oceňuje celou firmu na 40 milionů korun.

„Startec není jen finančním investorem, ale je s námi také v budoucnu připraven růst, což je pro nás vzhledem k našim globálním ambicím hodně cenné. Hledali jsme investora, který nám bude partnerem, částečně také mentorem a pomůže nám v oborech, ve kterých nemáme tolik zkušeností, jako je třeba legislativa a mezinárodní rozvoj,“ uvedl Tomáš Kofroň, jenž ve Fluidum Té řídí obchodní strategii.

Firma prodává pochopitelně online na vlastním e-shopu, k dostání je ale také například na Rohlík.cz, v kamenných obchodech Sklizeno nebo přes velkoobchod firem Natu či Country Lifu.

Pro letošek čeká obrat v řádu jednotek milionů korun a chce se zaměřit na prodejní expanzi po Česku a do zahraničí. „V jednání je Rakousko, Francie nebo Španělsko. Ale teď se pochopitelně vše zpomalilo, byť patříme do méně zasaženého segmentu,“ dodává Tomáš Kofroň s tím, že na únorovém mezinárodním veletrhu v Norimberku měli velmi dobré reakce od zákazníků a stále řeší jejich poptávky.

Do portfolia fondu Startec Ventures patří další startupy, jako je zákaznická Brand Embassy, parkovací Parking Maniacs nebo Leaf Learn, zaměřený na použití umělé inteligence při pěstování rostlin. Fluidum Té je tak vstupem do další reálné výroby.

„Peníze jsme použili především do rozšíření výrobních kapacit a uvedení produktu na trh. I s ohledem na vlastní technologii, kterou aktuálně patentujeme, se chceme zařadit mezi prémiové produkty na trhu. Čaj je skvělý nápoj, jeho popularitu ale snižuje zdlouhavá příprava. To měníme, a navíc v biokvalitě,“ dodává Šárka Vávrová.

Ta si ve firmě Pro Infusion, která za Fluidum Té stojí, ponechala majoritu. Spolu s Kofroněm má také profesní background v potravinářství a marketingu. Nejprodávanější jsou aktuálně (a pochopitelně) směsi Immunity a Harmony.