Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Do testování chytré karantény se zapojily stovky lidí, pomáhá vzpomínková mapa

Testování na nový typ koronaviru. foto: Adolf Horsinka, MAFRA

PRAHA - Do testovací fáze projektu tzv. chytré karantény na jižní Moravě se do pátku zapojily řádově jednotky stovek lidí. Nakaženým hygienici nechali vytvořit vzpomínkovou mapu na základě údajů o pohybu jejich mobilního telefonu a platební karty. Při rozhovoru s hygienikem si pak lidé na základě údajů v mapě mohou lépe vzpomenout, kde se pohybovali a koho tam potkali a mohli ho tedy nakazit, řekl v pondělí výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.
  14:49aktualizováno  14:58

Na jižní Moravě byly už podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly spuštěny všechny segmenty projektu. Na sklonku tohoto týdne by se měl systém rozšířit na severní Moravu a do Prahy a v týdnu po Velikonocích do zbytku země.

Projekt chytré karantény spočívá v tom, že pokud člověk nakažený covidem-19 dá souhlas, vytvoří specialisté z údajů v jeho mobilu od mobilních operátorů a platební karty od bank mapu jeho pohybu z posledních pět dní. Díky tomu se snadněji odhalí lidé, s nimiž se setkal a mohl je nakazit. K nim pak vyjede armádní tým na testování. Vzpomínkové mapy neobsahují údaje o mobilech a kartách lidí, se kterými se nakažený potkal. Odběry na základě speciálních map ale zatím nezačaly.

V České republice bylo v pondělí ráno 4591 potvrzených onemocnění covid-19. Celkem 72 lidí zemřelo a 96 se vyléčilo.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!