Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Ústřední krizový štáb navrhne možnost vycestovat z Česka v odůvodněných případech

Armáda společně s policií střežila 23. března 2020 česko-německý hraniční přechod na Cínovci na Teplicku. Ten je nyní uzavřen a přehrazen silničními betonovými svodidly v důsledku nařízení vlády o zákazu cestovat do zahraničí v souvislosti s šířením koronaviru. foto: ČTK

Praha - Ústřední krizový štáb navrhne vládě zrušit plošný zákaz vycestování z České republiky od 14. dubna. Češi by ale mohli vyjet ze země jen v odůvodněných případech. Hranice mají být kvůli pandemii nového koronaviru dál uzavřené, fungovat by měly nadále vybrané přechody. Po jednání stálé pracovní skupiny štábu to v pondělí novinářům řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).
  15:18

Podle Hamáčka by pravidla vycestování měla fungovat s omezeními jako u vnitrostátního pohybu. „Když to zjednoduším: nebude možné si zajet do Drážďan na nákupy, ale pokud bude odůvodněný důvod k vycestování, tak to možné bude,“ uvedl. Podrobnosti bude štáb ještě řešit. Ministr chce, aby byl návrh co nejjednoznačnější.

„Z našeho pohledu to rozhodně není rozvolnění pohybu, ale odstranění plošného zákazu,“ prohlásil Hamáček. „Velmi zpřísňujeme podmínky pro návrat,“ dodal. Policie bude každého evidovat a hygiena nařídí karanténu.

Návrh krizového štábu podle něj počítá také s novými pravidly pro takzvané pendlery. Nemuseli by pokaždé do karantény, ale museli by být všichni testováni. „To testování musí zajistit zaměstnavatel,“ uvedl ministr s tím, že testy musí provést akreditované laboratoře v cizině. Na hraničním přechodu se pak pracovník prokáže potvrzením. Pokud ho mít nebude, hned na hranicích rozhodne hygiena o jeho umístění do karantény. „My jsme k tomu přistoupili až teď, protože na počátku nebyla taková dostupnost testů,“ dodal.

Nadále by měl platit zákaz vstupu cizinců do země i uzavření přechodů. Štáb ale podle Hamáčka plánuje sjednotit pravidla na různých hranicích. Nyní podle něj platí trochu jiný režim na česko-rakouských a česko-německých hranicích a trochu jiný na těch ostatních. Ani po 14. dubnu by se neměla vydávat víza.

Štáb také vládě navrhne, aby se mohla zastupitelstva scházet i kvůli běžnému chodu obce a krajů. Budou ale muset dodržet příslušná bezpečnostní opatření, řekl Hamáček.

Zatím do Velikonoční neděle 12. dubna trvá až na výjimky zákaz vycestování obyvatel České republiky stejně jako zákaz vstupu cizinců do Česka. První zákaz cestování přes hranice kabinet přijal s účinností od soboty 14. března, týkal se jen vymezených rizikových zemí. Už o dva dny později, tedy od pondělí 16. března, restrikci rozšířil na všechny státy.

Kontroly na hranicích s Německem a Rakouskem potrvají do půlnoci pátku 24. dubna. O prodloužení vnitřní ochrany hranic o 20 dnů rozhodla minulou středu vláda.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...