Hlavní obsah

Česká ekonomika spadne o 5,6 procenta, příští rok ale poroste, odhaduje ministerstvo

Právo, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí včera kvůli dopadům pandemie koronaviru dramaticky snížilo odhad růstu tuzemské ekonomiky. Letos očekává propad reálného HDP o 5,6 procenta, původně přitom počítalo s růstem o 2,5 procenta. V roce 2021 by se podle prognózy měl růst vrátit na 3,1 procenta.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

Světová ekonomika je v tomto roce silně zasažena rozšiřující se pandemií nového typu koronaviru. Přijímaná opatření a jejich doprovodné efekty téměř jistě vyvolají globální recesi, konstatuje resort financí.

„Vlády většiny zasažených zemí přijímají zásadní opatření za účelem zbrzdění explozivního nárůstu počtu nakažených. Tyto nezbytné kroky mají a budou mít velmi negativní vliv na makroekonomický vývoj. Byť jen rámcová kvantifikace ekonomických dopadů a jejich načasování je s ohledem na dynamický vývoj situace extrémně obtížná,“ řekl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Schodek rozpočtu vyskočil na 45 miliard. Začal nabíhat účet za koronavirus

Ekonomika

V makroekonomické predikci pracují se scénářem, že se v Evropě podaří ve 2. čtvrtletí 2020 situaci s šířením koronaviru zvládnout a následně bude ekonomická aktivita pozvolna oživovat. Přesto se však česká ekonomika hluboké recesi nevyhne. K nejhlubšímu poklesu by mělo dojít v oblasti zahraničního obchodu a u investic do fixního kapitálu. Nižší by však měla být i spotřeba domácností.

Prognóza také očekává nárůst nezaměstnanosti letos na 3,3 a příští rok na 3,5 procenta.

„Vyššímu dopadu recese na nezaměstnanost by kromě vysokého počtu volných pracovních míst i zaměstnaných cizinců měla bránit přijatá opatření hospodářské politiky. Ekonomická situace by se měla výrazně promítnout i v dynamice výdělků, zejména pak v roce 2021, kdy by průměrná reálná mzda měla dokonce klesnout,“ dodal Žurovec.

Schodek letošního rozpočtu se zvýší na 200 miliard, schválili poslanci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám