Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Kozubkovi ztěžuje koronavirus přípravu na ME: Trénuju v nafukovacím bazénu a na gumě

Vymýšlí způsoby přípravy, jak se dá. Dálkového plavce Matěje Kozubka opatření kvůli koronaviru výrazně omezila v rozletu. Čtvrtý muž pětikilometrového závodu na loňském mistrovství světa plave v nafukovacím bazénu na gumě.

Dálkový plavec Matěj Kozubek
zdroj: ČTK/PR/Český svaz plaveckých sportů autor: Ivo Stejskal

Veřejné bazény jsou zavřené i pro profesionální plavce, takže reprezentanti musejí improvizovat. Někteří našli útočiště v soukromých bazénech s protiproudem, Kozubek zvolil jiné řešení.

"Máme napuštěný malý nafukovací bazén a plavu na gumě. Je to jen provizorní náhrada tréninku ve vodě, ale stejně to není stoprocentní řešení. Jinak dělám, co jde. Tahám gumy, běhám, jezdím na kole, využívám posilovnu v areálu Olympu ve Stromovce. Bohužel to pro mě není bez pořádného tréninku ve vodě dostatečné," uvedl třiadvacetiletý plavec v tiskové zprávě svazu.

Závody jsou zatím v nedohlednu. Květnové mistrovství Evropy v Maďarsku bylo předběžně odloženo na konec srpna. "Doufám, že tento termín by pro mě mohl být přívětivější. Předpokládám, že na konci léta by jezero Lupa mohlo být teplejší než na konci května a vyhneme se závodům v neoprenu. Také snad bude ještě čas něco natrénovat," řekl Kozubek.

Dálkový plavec Matěj Kozubek trénuje v nafukovacím bazénu a na gumě
zdroj: ČTK/PR/ČSPS autor: Ivo Stejskal

Loni měl životní sezonu. Vedle úspěchu na MS ovládl celkové pořadí Evropského poháru v dálkovém plavání. Postup na Hry v Tokiu mu na olympijské distanci 10 kilometrů na MS unikl, takže chtěl o účast zabojovat letos. Posun OH na rok 2021 uvítal. "Letos by někteří sportovci měli jasnou výhodu, protože ne všude jsou nařízena tak striktní opatření a minimálně reprezentanti mají možnost normálně trénovat," poznamenal.

Sám je v běžném režimu zvyklý kombinovat přípravu v Praze se svým koučem Janem Srbem s výjezdy do Brna za Josefem Nalezeným. "Chtěl jsem letos zařadit tréninky v Brně ještě více než loni. Jezdil jsem za panem trenérem Nalezeným každý třetí týden. Jsem přesvědčený, že větší zařazení tréninků v Brně, nebo soustředění s ním, bylo jedním z faktorů loňského úspěchu na mistrovství světa," uvedl Kozubek.

S brněnským koučem je domluvený na spolupráci do konce letošní sezony, otázku přípravy v nově olympijském roce 2021 budou ještě řešit.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články