Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Otevřou sběrny, železářství, opravny kol či hobby markety. Vláda chce odlehčit lidem před Velikonocemi

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Shutterstock

Aktualizováno
Praha - Vláda od úterý umožní znovuotevření provozoven, které sbírají a vykupují suroviny včetně kompostáren, ve čtvrtek pak mohou otevřít hobby markety, prodejny stavebních výrobků, železářství a obchody a opravny jízdních kol.
  18:09aktualizováno  22:14

Ve všech otevřených provozovnách budou muset lidé dodržovat přísnější pravidla, dodal Havlíček. „Všichni zákazníci budou od čtvrtku muset být ve vzdálenosti dva metry od sebe, pokud se nejedná o rodinné příslušníky,“ uvedl. Blíž u sebe budou moci být také lidé, pokud některý z nich potřebuje podporu.

Podle zveřejněného mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví je v prodejnách nutné aktivně bránit tomu, aby se zákazníci zdržovali v kratších vzdálenostech. Obchody by měly uvnitř provozovny i před ní vyznačit prostory pro čekání lidí a jejich rozestupy. Zaměstnanci obchodů musejí nosit rukavice při kontaktu se zbožím i při přijímání plateb, zaměstnanci i zákazníci také musí mít k dispozici dezinfekční prostředky.

Premiér Andrej Babiš (ANO) o víkendu avizoval, že by mohly ve čtvrtek otevřít také obchody s pracovními oděvy, dětským textilem, papírnictví či prodejny obuvi. Kabinet nakonec rozhodl, že před Velikonocemi otevře obchody, kde se prodávají potřeby k rekreaci. „Rozhodli jsme (u ostatních prodejen), že to necháme až na úterý, protože v pátek je den volna a nedávalo by to úplný smysl. Rozhodli jsme se, že vydržíme jednotky dnů, zatím uvolníme rekreaci a sport,“ vysvětlil Havlíček.

Rozhodnutí Havlíček zhodnotil tak, že kabinet sice rozvolňuje zákazy, ale zpřísňuje požadavky. „Musíme si uvědomit, že dostáváme mezi obyvatele, ale i do provozoven, o něco více lidí, tím pádem musíme být přísnější v hygieně,“ uvedl. Opatření týkající se uzavření obchodů v pondělí ministerstvo se souhlasem vlády prodloužilo z dosavadního 11. dubna 06:00 do ukončení nouzového stavu v Česku.

Vláda schválila návrh na možnost odůvodněného vycestování z Česka po 14. dubnu

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že uvolňování musí postupovat obezřetně, hodnotit ho bude skupina epidemiologů při ministerstvu zdravotnictví. „Mezi kroky musí být určitá perioda, abychom byli schopni vyhodnotit dopady,“ uvedl. Kabinet chce po Velikonocích ohledně rozvolňování představit jasný plán, dodal.

Po celou dobu nouzového stavu mohou být otevřeny prodejny s potravinami, drogerie, lékárny, optiky, zverimexy, trafiky, čerpací stanice, později dostaly výjimku také květinářství, galanterie, zámečnictví, prodejny zahradnických potřeb, opravny domácích spotřebičů, myčky aut, naposledy domácí potřeby nabízející ochranné pomůcky jako ústenky, rukavice nebo dezinfekce. Do stavebnin či hobbymarketů je v současnosti umožněn vstup jen podnikatelům.

Autor: