Hlavní obsah

Faktura za koronavirus? Čína dluží vyspělým zemím přes 100 bilionů, spočítala studie

– Londýn

Skupina hospodářsky nejvyspělejších zemí světa G7 utrpěla kvůli nedostatku čínské otevřenosti na začátku šíření nového koronaviru celkové škody ve výši 3,2 bilionu liber (přes sto bilionů Kč). K takovému závěru došla připravovaná studie britského think tanku Henry Jackson Society, na níž upozornil web listu Daily Mail.

Foto: Aly Song, Reuters

Žena s rouškou na ulici v Šanghaji míjí propagandistický plakát s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Článek

„Čínská komunistická strana se snažila zamlčet špatné zprávy,“ píše se mimo jiné v dokumentu.

Studie poukazuje na to, že Peking přímo porušil některé závazky smluv o mezinárodní zdravotnické spolupráci, a přidává výčet možností, jak čínskou vládu pohnat k zodpovědnosti. Ať už přes Stálý rozhodčí soud v Haagu, Mezinárodní soudní dvůr OSN či Světovou obchodní organizaci.

New York už má víc mrtvých na covid-19 než celá Čína

Amerika

Konkrétně Británie by pak měla po Číně u mezinárodních soudů požadovat kompenzaci ve výši 351 miliard liber (přes 11 bilionů Kč), tvrdí studie.

Přehodnoťte vztahy s Čínou, vyzývají poslanci

Dokument už vzbudil rozruch na britské politické scéně. Skupina patnácti významných poslanců a bývalých ministrů z řad vládních konzervativců na jeho základě vyzvala premiéra Borise Johnsona, aby „přehodnotil širší vztahy s Čínou“.

Návrat k normálu se nekoná. Ve Wu-chanu zase zpřísňují opatření

Koronavirus

„Postupem času jsme se stali závislými na Číně, aniž bychom strategicky uvážili dlouhodobé ekonomické, technické a bezpečnostní potřeby Británie,“ napsali předsedovi vlády.

Současná pandemie koronaviru SARS-CoV-2 vedla většinu zemí světa včetně České republiky k mimořádným opatřením, která v řadě případů drasticky dopadla na jejich ekonomickou situaci. Virus se podle dosavadních poznatků nejdříve objevil v čínském městě Wu-chan a pochází pravděpodobně z netopýrů. Čína čelí sankcím za to, že se šíření nákazy zpočátku snažila utajit a lékaře, kteří na ni upozorňovali, umlčovala. Západní svět také nelibě nahlíží na čínskou kulturu konzumace masa exotických zvířat, ale i psů a koček. Vznikly také petice za zákaz tržišť, kde se zvířata v otřesných etických i hygienických podmínkách drží v klecích a zabíjejí.

Čínské trhy se zvířecím masem už zase fungují jako před epidemií

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám