Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Vláda představila první kroky uvolňující speciální opatření: Na kole bez roušky a otevíračka hobby marketů

Vláda představila první kroky uvolňující speciální opatření: Na kole bez roušky a otevíračka hobby marketů
Zdroj: Profimedia.cz
+ Další 2 fotografie
Koronavirus
V pondělí se znovu sešla vláda, aby se probrala speciální opatření spojené s koronavirem. Od úterý se budou moci otevřít další prodejny mezi nimiž jsou například železářství. Vláda také rozhodla, že lidé jedoucí na kolech v lese nebudou muset mít roušku, pokud v jejich blízkosti nikdo nebude. Co dalšího se nově mění?

Vláda znovu zasedla v pondělí, aby probrala další opatření spojené s koronavirem V odpoledních hodinách pak na tiskové konferenci představila první kroky vedoucí k rozvolnění přísných opatření. Ty ovšem přináší přísnější hygienická pravidla. Co všechno vláda rozhodla?

Otevření dalších prodejen

Pro vládu bylo primární uvolnit obchody, které lidé potřebují k rekreaci a práci na zahradě. Nově se od středy zpřístupní kompostárny a sběrny surovin. Od čtvrtka se pak otevřou hobby markety, stavebniny, železářství, prodejny a servis jízdních kol.

V obchodech budou ovšem platit přísnější pravidla hygienického rázu. "Všichni zákazníci od čtvrtka musejí dodržovat vzdálenost minimálně dva metry od sebe, s výjimkou rodinných příslušníků nebo doprovodu seniorů. Současně musejí prodejny zajistit dezinfekci u vchodu a poskytnout zákazníkům jednorázové rukavice," vysvětlil Karel Havlíček

Havlíček dodal, že obchody jako třeba obuv či papírnictví budou otevírat až od úterý příštího týdne.

Venkovní sporty

Od úterý se uvolňují aktivity rekreačního sportovního charakteru, samozřejmě nekolektivní. Otevřou se například tenisové kurty. Lidé ale nebudou moci využívat vnitřní prostory, tedy například šatny. Lidé budou muset udržovat dvoumetrovou vzdálenost.

Nově se také od úterý povoluje pohyb sportujících osob bez roušek, a to za dodržení dvoumetrového rozestupu. Roušku je tedy možné sundat například v lese, kde nikdo není. Uleví se běžcům a cyklistům.

Výjezdy do zahraničí

Při pondělním brífinku po jednání vlády bylo také oznámeno, že bude povoleno cestování do zahraničí za účelem nezbytně nutných zahraničních aktivit. Mezi ně patří například služební cesty, technické kontroly, návštěvy lékařů či příbuzných. Lidé, kteří budou moci vycestovat, musí po návratu do karantény na dva týdny.

Stornování u cestovních kanceláří

Vláda také myslela na problém s již zaplacenými dovolenými. Chtějí ulevit jak cestovním kancelářím, které aktuálně nemají peníze na vrácení, tak zmírnit obavy zákazníků, kteří si dovolenou již zaplatili. Navrhují odklad vrácení plateb uhrazených zákazníkem za zájezd od 20. února až do 31. srpna.

Zákazníci by obdrželi poukaz, který by jim umožnil přesunout zájezdy na pozdější datum. Pokud ovšem poukaz nevyužijí, cestovka jim samozřejmě později peníze vrátí.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy