Hlavní obsah

Slovensko kvůli Velikonocům omezí volný pohyb osob

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček
Bratislava (Od našeho zpravodaje)
Aktualizováno

Slovensko kvůli koronaviru až na výjimky zakáže mezi 8. a 13. dubnem volný pohyb lidí, rozhodla vláda. Za porušení zákazu bude hrozit pokuta 1500 eur (přibližně 41 300 korun). Výjimkou bude pouze cesta do práce, na nákup, návštěva lékaře, pobyt v přírodě v rámci okresu, péče o příbuzného, pohřeb nebo sousedská výpomoc.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

„Vláda zakazuje shromažďování kromě osob žijících v jedné domácnosti. Nevíme, kteří lidé jsou napadení a mohou být nositeli viru. Cílem opatření je, abychom zbytečně necestovali a nenakazili naše příbuzné a známé," vysvětlil slovenský premiér Igor Matovič.

Omezení jsou platná od středy 8. dubna od půlnoci do 13. dubna 2020 do 23.59.

Teď nesmíme polevit

Premiér připustil, že se jedná o závažné opatření, které nemá obdoby v moderní historii Slovenska. „Pokud bychom nyní povolili v boji, který nás za poslední týdny vynesl mezi světovou špičku v bezpečnosti z pohledu případného nakažení koronavirem, mohli bychom si vše velmi lehce pokazit.

„Epidemiologové říkají, že pokud bychom nyní v opatřeních ubrali, to je jako kdybychom škrtli zápalkou a vzhledem na inkubační dobu této nemoci bychom následky viděli až v horizontu tří týdnů. Cílem tohoto opatření je chránit životy,“ zdůraznil Matovič.

Matovič chce na Slovensku na Velikonoce omezit volný pohyb lidí

Evropa

Občany bude kontrolovat i armáda

Návrh vzešel z nedělní několikahodinové porady představitelů vlády, epidemiologů a lékařů na úřadě vlády v Bratislavě. Na dodržování zmíněných opatření bude dohlížet policie i armáda.

„V rámci Slovenska vytvoří hlídky na výpadovkách, na hranicích okresů a na klíčových křižovatkách. Kdo nebude dodržovat tato nařízení vystavuje se pokutě 1500 eur,“ zdůraznil předseda vlády.

Matovič řekl, že věří v disciplínu a zodpovědnost Slováků. Země zaznamenala v pondělí první dvě oběti na Covid-19. Jedná se o 59letého muže a 65letou ženu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám