Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Komentujem vďaka Vlhovej. Pri jej úspechoch si pripomínam tie svoje

Šéfka akadémie, čašníčka vo vlastnej reštaurácii, spolukomentátorka i mama na plný úväzok. Keď sa Veroniky Velez-Zuzulovej (35) opýtate, ako to všetko zvláda, nemá jasnú odpoveď.

06.04.2020 20:57
Veronika Velez-Zuzulová Foto: ,
S kamerou na prilbe. Veronika Velez-Zuzulová počas podujatí Svetového pohára predstavuje divákom aj jednotlivé trate slalomov.
debata (2)

Bývala elitná alpská lyžiarka dala pred viac ako dvoma rokmi v nemeckom Ofterschwangu bodku za kariérou. Po rozlúčkovej jazde v slušivom kroji a typickej modrej prilbe veľmi rýchlo prepla do života po kariére. Užíva si ho. A platí to aj v neľahkej situácii. „Neteší ma to, ale aspoň mám v týchto dňoch viac času pre seba a šport,“ hľadala rodáčka z Bratislavy žijúca vo Francúzsku pozitíva.

Koronavírus si vo Francúzsku vyžiadal už viac ako sedemtisíc obetí. Sprísnili sa opatrenia vládneho kabinetu?

Na Slovensku môžu ľudia ísť na bicykel či prechádzku. My môžeme ísť maximálne na nákup. Keď sa chceme prejsť, je to maximálne na hodinu denne a najviac 500 metrov od bydliska.

Sprevádzajú tieto vychádzky aj kontroly?

Keď niekam ideme, musíme si vytlačiť papier s možnosťami, kam sa chystáme – na poštu, do potravín či na prechádzku. Vo Francúzsku tomuto papieru hovoria atestácia. Kontrolujú ju policajti, ktorí chodia po uliciach. Podľa adresy, ktorú musíte uviesť, vedia zistiť, či ste to porušili.

Ako to zvládate? Neprekáža vám to?

Musíme byť zodpovední. Vydržíme to. Bývame v dome a máme záhradu. Syn Jules sa buď prechádza po balkóne alebo pobehuje po záhrade.

Kvôli pandémii predčasne ukončili aj Svetový pohár v alpskom lyžovaní. Vy ste boli v Aare, kde toto rozhodnutie padlo po kapitánskom mítingu. Bolo správne?

Určite. Už ten pocit v Aare bol zvláštny.

V čom?

Niektoré pretekárky chodili jesť do spoločných priestorov, iné jedli iba na izbe. Každý sa vnútorne obával nákazy. Dúfam, že sa budúca sezóna vôbec pôjde…

Ako veľmi je ohrozená?

Päťdesiat na päťdesiat. Nikto nevie, čo príde. Stačí sa pozrieť na Čínu. Tam sa začína život vracať do starých koľají až teraz. Z toho mi vychádza, že lyžiari sa dostanú na tréning možno až koncom leta. Celý kalendár sezóny zrejme bude posunutý. Navyše, sponzori budú riešiť aj existenčné problémy. Postihne to veľa ľudí. Dôležité bude nájsť odpovede na otázky ako napríklad: kedy sa to skončí? Ako sa to bude riešiť v krajinách individuálne? Nájde sa účinný liek?

Ako sa k neistote staviate doma?

Nerobíme si žiadne veľké plány. Zostávame doma a uvidíme.

A čo akadémia?

Platí to aj pre ňu. Máme tam viacero talentovaných dievčat. Majú však pred sebou veľa práce. Sú ešte na začiatku. Závisí to od ich chcenia i progresu. Je to časť toho najlepšieho, čo na Slovensku máme. S výnimkou Petry Vlhovej (smiech).

Veronika Velez-Zuzulová s Petrou Vlhovou Foto: TASR, Martin Baumann
Petra Vlhová, Veronika Velez-Zuzulová Veronika Velez-Zuzulová s Petrou Vlhovou

Zlý začiatok, dobrý koniec. Rozprávkový motív platil pre Vlhovú aj v skončenej sezóne. Ako ste ju sledovali z pozície spolukomentátorky?

Verila som jej od začiatku sezóny. Aj v prenosoch som hovorila, že slabší začiatok neznamená zlú sezónu. Dopadnúť to mohlo aj lepšie, ale určite aj horšie. Treba byť spokojný s tým, čo získala.

Po prvých pretekoch v Söldene musela dobiehať kondičné resty. Myslíte si, že jej to pomohlo na prelome rokov, kedy je najťažšia časť sezóny?

Možno áno. V tom čase majú pretekárky zdravotné problémy, ale Petra bola veľmi silná. Dostala novú energiu. Úvod nedopadol ako chcela, ale nakoplo ju to.

Vlhová vyhrala tri slalomy zo šiestich, vo zvyšných obsadila dve druhé miesta a ten v Levi nedokončila. Myslíte si, že aj napriek jednej absencii Mikaely Shiffrinovej je malý glóbus v správnych rukách?

Áno. Taký je život a šport. Netreba si klásť tieto otázky. Mikaela má za sebou obrovskú tragédiu, ktoré, žiaľ, osud prináša. Vynechala jeden slalom v Kranjskej Gore, ale v predošlých Vlhovej podľahla. Niekedy sa športovec zraní a nezíska glóbus, hoci je k nemu blízko… Petra nikomu body neukradla, nikoho neoklamala. Všetky body poctivo získala. Mala ich najviac, slalomový glóbus patrí tej najlepšej.

Videli ste vo Vlhovej jazdách niečo z vás?

Sme odlišné osoby, povahy aj stavby tela. Ja som bola inou lyžiarkou, skôr pocitovou. Petra je silová. Nemala som takú paru ako ona. Neodvážim sa s ňou porovnávať.

Vlhová získala aj druhý glóbus. Paralelné disciplíny však boli terčom veľkej kritiky. Aký bude osud tejto novinky vo Svetovom pohári?

Je tam veľká diera v pravidlách. Sestriere bolo len o šťastí – ktorá pretekárka dostala ľahšiu a rovnejšiu trať, vo väčšine prípadov postúpila ďalej. Pre diváka je to atraktívny a ľahko pochopiteľný formát. Kto je prvý, postupuje. Je to však neférové pre pretekárov. Viem, že muži to po Alta Badii otvorene kritizovali. Niektorí z nich po ostatných pretekoch v Chamonix zvažovali, že sa na najbližšie ani nepostavia na štart.

Veronika Velez-Zuzulová počas aktívnej kariéry Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Slovenskú výpravu priviedla Veronika...

Vlhovú povedie v najbližších dvoch sezónach Livio Magoni. Dobrá správa pre ňu, zlá pre jej súperky?

Petra by bola nebezpečná aj pri inom trénerovi. Vie, čo chce a ide si za tým. Na druhej strane je to pozitívny signál. Hľadať a zvykať si na nového kouča by nebolo ľahké. Je to skvelá správa, lebo ešte neurobili to, čo chceli. Bola by škoda, keby nedotiahli svoj plán do zdarného konca a rozdelili sa bez zisku veľkého glóbusu.

Chcú jazdiť všetkých disciplíny. Je toho Vlhová schopná?

O tom niet pochýb. Potvrdila to v skončenom ročníku, dosiahla solídne výsledky. Je schopná jazdiť všetky disciplíny a nielen to. Môže v nich aj vyhrať, čo je výnimočné. Takých lyžiarok nie je veľa. Dôležité bude, aby ju nič nezastavilo v príprave. Ak chce byť najlepšou lyžiarkou sveta, musí byť silná hneď od začiatku a zbierať každý bod.

Je otázkou času, kedy sa Vlhová postaví na štart superobrovského slalomu či zjazdu ako jedna z favoritiek?

Prečo nie? Keď som robila rozhovor s Federicou Brignoneovou, ktorá zažila aj éru Tiny Mazeovej, potvrdila, že konkurencia je menšia ako kedysi. Preto aj ona sa dokáže hneď na začiatku presadiť a biť sa o víťazstvo. Chýbajú osobnosti ako Vonnová, Rieschová či Kosteličová. Momentálne takýchto mien veľa nie je.

Na obrazovkách už nie ste v úlohe respondenta. Ako sa cítite na opačnej strane mikrofónu?

Robím to rada. Je jednoduchšie sa rozprávať s dievčatami, s ktorými som kedysi lyžovala. Berú ma skôr ako kolegyňu či kamarátku. Nedávam im zákerné novinárske otázky, skôr z iného súdka. Sú im príjemnejšie, po rozhovore majú dobrý pocit. Dokážem dievčatá aj sama osloviť.

Stalo sa vám, že vás niektorá z nich odmietla?

Zatiaľ nie.

Baví vás to?

Keby to tak nebolo, nerobila by som to. Som si vedomá svojho progresu. Na začiatku som do toho vhupla a bolo to ťažké. Musela som sa nejako vypracovať a zmeniť.

Z introverta na extroverta?

Áno. Nie som človek exhibicionista, ktorý sa rád pretŕča pred kamerou a berie ju prirodzene. Musela som prejsť ľudskou premenou. Pomohlo mi aj to, že robím čašníčku v reštaurácii. Musím komunikovať s ľuďmi a byť otvorená.

Bavili ste sa s niektorou z aktívnych pretekárok, ktorá ma o tento post záujem?

Áno, baby zaujíma, ako som sa k tomu dostala a čo to prináša. Skôr to však vnímam ako formu obdivu, že cestujem aj s dieťaťom a zvládam obe roly súčasne. Tie, ktoré už sú matkami, si to vraj nedokážu predstaviť. Veľakrát to možno je problém, ale ja to tak nevnímam. Ďalšie baby sa možno o lyžovanie už tak nezaujímajú. Je to môj život. Bude mojou súčasťou zrejme až do konca. Ja som sa z tohto sveta nechcela odrezať.

Keď sa vás pýtajú, ako to zvládate, čo im zvyknete odpovedať?

Že ani sama neviem… (smiech). Keď sa sezóna skončila, ani neviem, ako ubehla. Iste, aj ja som bola unavená. Aktuálna situácia ma neteší, ale aspoň som vypla. Mám v týchto dňoch čas pre seba a šport. Viac som si oddýchla. Navyše, v živote treba niečo robiť a z niečoho žiť. Všetko, čo robím, ma baví. Možno to je odpoveď na túto otázku.

Neuvažovali ste, že by ste si od zhonu trochu oddýchli?

A byť s dieťaťom na materskej? Nie. Vidím to aj na malom. Je veľmi spoločenský. Zrejme mu pomohlo, že ho všade beriem so sebou. Nie je nalepený na mame. Nebojí sa, keď ho niekto osloví. Pokojne ide aj k neznámym ľuďom. Navyše, je zvyknutý cestovať.

Pôjde Jules vo vašich a manželových lyžiarskych šlapajach?

Na jeseň ho chceme dať na lyže. Ak budem pokračovať ako spolukomentátorka a sezóna sa pôjde, rada by som po pretekoch využila biely svah a išla si s ním zalyžovať.

Hovorí sa, že šport je droga. Je to tak aj vo vašom prípade?

Lyžovanie komentujem aj preto, že som s Petrou niečo zažila. Vážim si ju ako človeka. Nie som ten typ, ktorý sa priživuje na jej úspechoch. Myslím si, že všetci, ktorí nás poznajú od začiatku, vedia, ako to bolo. Keby to bol niekto iný, asi by som nekomentovala a nerobila rozhovory.

Prežívate jej veľké úspechy emotívne?

Samozrejme. Triumfovala vo viacerých pretekoch, ktoré som mala šancu vyhrať aj ja. Prežíva to, čo som mala šťastie zažiť aj ja. Viem sa do toho vžiť a predstaviť si to. Stále to prežívam rovnako.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová