Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Ministerstvo zdravotnictví prodloužilo uzavření obchodů, restaurací i omezení pohybu do konce nouzového stavu

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: ČTK

Praha - Ministerstvo zdravotnictví prodloužilo opatření proti šíření nového typu koronaviru, jimiž jsou uzavřeny obchody a restaurace a je omezen volný pohyb lidí, do konce nouzového stavu. Vláda v pondělí rozhodnutí úřadu vzala na vědomí, vyplývá z výsledků jednání kabinetu na webu. Původně všechna zmíněná opatření platila do soboty 11. dubna 06:00.
  22:04aktualizováno  22:20

Otevřou sběrny, železářství, opravny kol či hobby markety. Vláda chce odlehčit lidem před Velikonocemi

Kabinet na základě doporučení Ústředního krizového štábu žádá Sněmovnu o souhlas s prodloužením nouzového stavu o dalších 30 dnů do pondělí 11. května. Poslanci o tom budou diskutovat v úterý. Nouzový stav by jinak skončil o Velikonocích v sobotu 11. dubna. Z vyjádření stranických lídrů vyplývá, že dolní komora návrh kabinetu neschválí. Mohla by dát přednost čtvrtku 30. dubna. O tomto datu mluví komunisté a přiklání se k němu i premiér Andrej Babiš (ANO).

Zákaz maloobchodního prodeje a prodeje služeb v provozovnách má řadu výjimek. Od 14. března, kdy bylo opatření přijato, se netýká například prodejen potravin, čerpacích stanic, drogerií, lékáren nebo zverimexů. Postupně k nim byly doplněny například autoservisy, zahrádkářství, květinářství, galanterie, zámečnictví, myčky automobilů nebo prodejny domácích potřeb, které nabízejí ochranné prostředky dýchacích cest.

Babiš si nechal vytisknout e-mail na tiskárně Imoby. Vojtěch v tom nevidí problém, prý nešlo o nic důvěrného

Od úterý budou nově moci být v provozu sběrny surovin a venkovní sportoviště pro individuální sport, od čtvrtka hobbymarkety, stavebniny, železářství nebo prodejny jízdních kol. Souvisí s tím ale zpřísněná hygienická opatření.

Zákaz přítomnosti veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb se netýká například výdeje jídla okénkem nebo prodeje s sebou bez vstupu do provozovny, restaurace také mohou jídlo rozvážet. Omezení neplatí pro provozovny, jež neslouží pro veřejnost, například zaměstnanecké stravování. Platí naopak i pro hospody, pivnice, bary, vinárny, kavárny či cukrárny. Společně s nimi byly uzavřeny i herny a kasina.

Senátní volby na Teplicku by se měly konat do 30. června. Vláda chce napravit právní jistotu po verdiktu NSS

Opatření omezující volný pohyb se nevztahuje například na cesty do zaměstnání, na nezbytné cesty za rodinou nebo osobami blízkými, cesty k obstarávání základních životních potřeb, do zdravotnických zařízení, dobrovolnickou či sousedskou výpomoc, na pobyty v přírodě nebo parcích a pro účast na pohřbech.

Lidé mají podle nařízení omezit kontakty s dalšími osobami na nezbytně nutnou míru a pobývat na veřejně dostupných místech maximálně ve dvou. Výjimka platí pro členy domácnosti, výkon povolání či podnikatelské činnosti a účast na pohřbu. Lidé by také měli zachovávat při vzájemném kontaktu alespoň dvoumetrový odstup, pokud je to možné.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!