Video placeholde

Höschl: Koronavir porazí imunita a přirozené očkování, lidi tleskají zákazům, je to komunismus jako vyšitý

Jak teď postupovat v boji s pandemií koronaviru? Ředitel Národního ústavu duševního zdraví a profesor Cyril Höschl míní, že bychom měli izolovat ohroženou populaci a rozvolnit restriktivní opatření vlády. Stálo by to zlomek nákladů. Klíčová je role imunity a přirozeného „očkování“, které získají lidé, kteří nemoc covid-19 prodělají. Varuje ale před slepým přijímáním restriktivních opatření. To by mohlo vést i k nástupu totality.

Profesor Höschl zdůrazňuje, že je třeba vidět koronavirus v kontextu. Srovnává počet lidí, kteří na něj v Česku zemřeli, s počtem všech zemřelých a říká, že se nakonec covid-19 zařadí mezi velké chřipkové epidemie, které zvládneme. Upozorňuje, že je teď ohrožená péče prakticky ve všech dalších zdravotnických oborech a to může mít vážné dopady. V psychiatrii to může vést k důsledkům, které teď jen tušíme. Klade si taky otázku, jestli má ještě smysl dusit ekonomiku. Odpověď je spíš záporná.

Nesmíme sedět doma jako pecky, opíjet se a kouřit, říká profesor Höschl. Je třeba vytvoření imunity individuální i skupinové a roli hraje životní styl, ale taky stres. Má pochopení pro změny přístupu k pandemii ze strany vlády, na řešení se teď neshodnou ani odborníci. Doporučuje, aby si lidé zkusili představit sebe v pozici politiků. Nejsou totiž bozi a můžou se plést. Teď je proto třeba odfiltrovat politický kontext.

Restriktivní opatření připomínají silně komunismus a lidé jim tleskají, to je velmi varovné, upozorňuje profesor Höschl. Kombinuje se tu podle něj symbol nepřítele, strach a postava vůdce. To je třaskavá směs, která v minulosti vedla třeba k nástupu Hitlera v Německu. Höschl mluví o genialitě průměrnosti, která se může rozšířit jako lavina. Už tu prý vidíme náznaky a my musíme být maximálně kritičtí a pozorní. Vláda totiž může mít tendenci ponechat si současnou větší moc.

Jaká opatření v boji s koronavirem mají smysl? Je na místě srovnávat počty zemřelých? Jakou roli hraje imunita a jak ji posílit? Jaké dopady můžou mít restriktivní opatření na celkové zdraví společnosti? A skutečně nám hrozí propad do autoritářského režimu?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>