Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Jan Hamáček udává červené trendy a řekl, jak to ve skutečnosti bude s promořováním

Jan Hamáček udává červené trendy a řekl, jak to ve skutečnosti bude s promořováním
Zdroj: Se souhlasem Pražského hradu
+ Dalších 12 fotografií
EXKLUZIVNĚ
Rozhodnutí o promořování populace by podle šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (41) bylo zásadní změnou v politice státu a rozhodně krokem, ze kterého není cesty zpět. Zároveň v rozhovoru uvedl, že prezident Miloš Zeman podporuje práci lidí v boji se zákeřným koronavirem. Podle Hamáčka se k současné situaci v Česku musí přistupovat racionálně a na úrovni odborné diskuze. Zahrávat si se zdravím občanů je nepřijatelné, uvedl pro eXtra.

O víkendu padl výrok pana Prymuly o promořování společnosti, který mezi lidmi velmi rezonoval. V pondělí jste měli jednání na vládě. Přijali jste nějaká nová opatření, která v dohledné době zasáhnou do života lidí?

Kromě toho, co bylo prezentováno na pondělní tiskové konferenci, jsme nic nového nepřijali. To znamená bavili jsme se o harmonogramu otevření obchodů, který nastane, po Velikonocích se budeme bavit dál. Ministerstvo zdravotnictví má za úkol v tuto chvíli připravit strategii případného uvolňování dalších restrikcí s vazbou na vývoj epidemie. Když to shrnu, nic zásadního v rámci strategii nepadlo a vrátíme se k tomu v dalším týdnu, přesněji v úterý.

Vím, že jste, když to nazveme takto nešťastně a použijeme slovo "promořování", k takovému schématu nebo metodě, opatrnější, bavili jsme se o tom o víkendu. Zajímá mě ale, když dojde k rozvolnění restrikcí a nákaza se vymkne kontrole, bude Česko vůbec schopno zvládnout nákazu v širokém měřítku?

Trvám na tom, abychom odborné debaty vedli u jednoho stolu a ne v médiích. To nikam nevede a naprosto se dokáži vcítit do lidí, kteří jsou z podobných výroků zmatení a v obavách. Dostal jsem v pondělí stovky zpráv od lidí, kteří mají obavy už jen z termínu "promořování". Podle mého není možné to takto říkat, musíme jednat odborně a na nějaké úrovni, která nebude děsit lidi. Pokud by pan Prymula opravdu změnil názor a začal prosazovat výrazné rozvolňování současného stavu, tak je to změna, kterou musíme probrat. V takovém případě si musíme uvědomit skutečnost, že jde o rozhodnutí, které je nevratné. A stalo by se to, že bychom šli po cestě, ze které není návratu se všemi riziky, která jsou s tím spojená. V tuto chvíli je podstatné sledovat vývoj epidemie, ona za ten týden nějakým vývojem projde a pak se o tom můžeme racionálně bavit. Není to o tom, že by se teď vláda chystala nějak zásadně opatření uvolňovat. Zatím nikde ve světě tak nečiní, naopak i některé země, které mají lepší výsledky, ještě zpřísnily opatření.

Máme pozitivní signály

Jste tedy v současnosti spokojen s vývojem, jaká opatření vláda udělala?

Jsem přesvědčen, že opatření, která jsme udělali, mají celkově pro společnost pozitivní signál. V tuto chvíli máme před sebou čtyři dny volna a tím, že zvolníme opatření, umožníme lidem nakoupit si potřebné věci a věřím, že i tím se celková atmosféra ve společnosti mírně uvolní. To je v plošném efektu důležité. Ale do té doby nebudeme určitě dělat nějaké radikální kroky a na další postup se sejdeme v úterý, kde se pobavíme na úrovni nějaké odborné diskuze.

Kdo je Jan Hamáček:

Kdo je Jan Hamáček:

Narodil se 4. listopadu 1978 v Mladé Boleslavi. Od června 2018 je první místopředseda vlády a ministr vnitra ČR ve druhé vládě Andreje Babiše, v níž byl mezi červnem a říjnem téhož roku pověřen řízením Ministerstva zahraničních věcí ČR. Od února 2018 je předsedou ČSSD, tuto funkci obhájil na sjezdu 1. března 2019. Mezi listopadem 2013 a říjnem 2017 působil jako předseda Poslanecké sněmovny PČR. V současnosti je šéfem krizového štábu.

Platí stále informace, že by se děti měly vrátit v polovině května postupně do škol?

Musím hlavně upozornit na skutečnost, že zatím žádné rozhodnutí nepadlo. A opět jsem přesvědčen, že informace tohoto typu bychom si měli sdělovat na vládě a ne přes média. Následně přichází opozice s oprávněnou kritikou, že vysíláme lidem zmatené signály. Pokud někdo, a to se teď stalo panu Prymulovi, řekne zásadní stanovisko do médií, jsme na to dotazováni a vypadá to nekonzistentně. Takže prvotní je se na opatřeních, postupech dohodnout na vládě a potom společný výsledek diskuze sdělovat lidem.

Když se ještě vrátím ke stanovisku pana Prymuly, není v tuto chvíli naopak výhodnější držet pozitivní bilanci a vyčkávat, než bude antivirotikum potažmo vakcína? Nebo opravdu na Česko dopadá recese a je potřeba, aby se nezvyšoval počet nezaměstnaných, případně další ekonomické problémy?

V tomto případě je rozhodnutí buď a nebo... Důležité je zachovat chod zdravotnického systému, a to se nám v tuto chvíli daří. Současně je potřeba získat čas, abychom vybudovali nějaká opatření na ochranu nejrizikovějších skupin, což se také daří. A i když se nákaza dostala do domovů seniorů, zatím bojujeme a čísla jsou oproti jiným zemím příznivá. Tím myslím, že nejde o tisíce, ale o jednotky. Dalo by se uvažovat o čekání pokroků v medicíně, ale obávám se, že to nepřijde v řádu týdnů. A musíme hledat způsoby, jak v současné situaci zcela ekonomiku neudusit. Je to v komplexu několika souborů, které vyžadují promyšlené kroky, a tom se musíme v tuto chvíli primárně bavit. Každá chyba může stát lidský život a z mého pohledu se tomuto musíme vyvarovat.

Když situaci, která je opravdu pro všechny těžká, odlehčím. O víkendu jste se setkal s panem prezidentem Milošem Zemanem. Všiml jsem si, že okopíroval váš trendy červený svetr a oblékl se podobně. Chtěl vám vyjádřit takovým gestem podporu?

Pan prezident to, jak jsem zaslechl později, řekl ve smyslu, že si ho vzal jako výraz podpory krizového štábu, který vedu. A osobně to beru tak, že šlo o uznání práce a podpory lidí, kteří pracují odhodlaně proti nákaze a pan prezident věří, že se nám podaří pro lidi udělat maximum, aby celková situace vyzněla pro všechny příznivě.

Co dalšího řekl Jan Hamáček redaktorovi eXtra o najdete ZDE

Související články

Další články

Nejnovější kauzy