Zírala i Pretty Woman. Novák v životním duelu zmrazil Američany a udolal megafavorita

Sport ČTK Sport, ČTK
7. 4. 2020 7:42
Během kariéry dokázal tenista Jiří Novák porazit Švýcara Rogera Federera, Američana Andreho Agassiho, Australana Lleytona Hewitta či Němce Borise Beckera, ale životní výkon předvedl před 20 lety ve čtvrtfinále Davisova poháru proti Američanovi Peteu Samprasovi.
Jiří Novák (vpravo) porazil v životním zápase Petea Samprase, jenže třetí bod v daviscupovém utkání nepřidal, podlehl totiž Andremu Agassimu (vlevo).
Jiří Novák (vpravo) porazil v životním zápase Petea Samprase, jenže třetí bod v daviscupovém utkání nepřidal, podlehl totiž Andremu Agassimu (vlevo). | Foto: ČTK

Druhého hráče světa Novák 7. dubna 2000 v Los Angeles deklasoval za hodinu a 45 minut 7:6, 6:3 a 6:2.

Osmadvacetiletý Sampras vstoupil do úvodní dvouhry čtvrtfinále čistou hrou, o tři roky mladší Novák se dostával do tempa pomaleji.

Zlínský rodák si postupně zvykal na dělový servis favorizovaného soupeře a poté, co odvrátil několik brejkbolů, dotáhl první set do tie-breaku. V něm Čech rozebral Američana vítěznými returny a prohozy a vyhrál jej 7:1.

Také v dalším průběhu precizní Novák prohazoval Samprase z téměř nemožných pozic, ve výměnách od základní čáry si s ním pohrával a čekal na chybu nejistého vítěze 12 grandslamů.

Ztichlá hala Great Western Forum, v níž bylo i několik hollywoodských hvězd v čele s herečkou Julií Robertsovou, již proslavil třeba trhák Pretty Woman, sledovala český kvapík. Po necelých dvou hodinách bylo hotovo a podceňovaní hosté se senzačně ujali vedení.

To nakonec Češi neudrželi, přestože ještě před závěrečnými dvouhrami vedli 2:1. Poslední den ale neuhrál Novák ani set proti světové jedničce Agassimu a totéž zopakoval v rozhodujícím duelu Ctislav Doseděl proti Samprasovi.

Slavná herečka Julia Robertsová přihlížela překvapivému triumfu Jiřího Nováka.
Slavná herečka Julia Robertsová přihlížela překvapivému triumfu Jiřího Nováka. | Foto: Reuters

Kapitán domácích John McEnroe, který před začátkem hýřil sebevědomím, si zhluboka oddechl a na oslavu postupu oběhl halu s americkou vlajkou.

Novák v Davisově poháru několikrát potvrdil, že je skvělým týmovým hráčem. Připsal si skalpy Brita Tima Henmana, Rusů Nikolaje Davyděnka a Jevgenije Kafelnikova, Francouze Sébastiena Grosjeana či Rafaela Nadala.

Mladičkému Španělovi dokonce v roce 2004 uštědřil jeho dosud jedinou singlovou porážku v soutěži. V Davis Cupu má dlouholetá česká jednička bilanci 27 výher a sedmi porážek.

O dva roky později někdejší pátý hráč světa a vítěz sedmi turnajů ve dvouhře a 18 ve čtyřhře ukončil profesionální kariéru. Během ní si semifinalista Australian Open 2002 na odměnách vydělal přes 7,5 milionu dolarů.

Poté se šestinásobný vítěz domácí ankety Zlatý kanár vydal na trenérskou dráhu, vedl například Jiřího Veselého. U tenisu Novák zůstal i po čtyřicítce, nyní trénuje v Prostějově mladé talenty.

 

Právě se děje

Další zprávy