Ponuka na bratislavskom sekundárnom trhu klesla takmer o desatinu

Ponuka na trhu sekundárne ponúkaných nehnuteľností v Bratislave sa medzikvartálne znížila zhruba o 9,6 %. Médiá o tom informovala realitná spoločnosť Lexxus. Počas marca tohto roka zaznamenala výrazne utlmený vývoj na tomto trhu.
„V Bratislave je najvyššia ponuka bytových jednotiek na sekundárnom trhu určených na predaj v okrese Bratislava II (25,7 %). Naopak, najnižšia ponuka sa nachádza v okrese Bratislava V – približne 16-percentný podiel,“ uviedol rizikový manažér a odhadca cien nehnuteľností spoločnosti Peter Ondrovič.
Najvýraznejšiu ponuku má bratislavský realitný trh starších nehnuteľností určených na prenájom. „Podiel prenájmu na celkovej ponuke nehnuteľností zo sekundárneho trhu predstavoval 53,6 %,“ vysvetlil Ondrovič. Najviac nehnuteľností určených na prenájom bolo v Starom Meste (38,4 %).
„V rámci celého Slovenska je trend opačný a ponuka nehnuteľností určených na prenájom je výrazne nižšia (vyše 20 %) oproti ponuke nehnuteľností určených na predaj,“ dodal Ondrovič.
Podiel ponuky starších rodinných domov určených na predaj v Bratislave predstavuje približne tri percentá celkovej ponuky tohto segmentu nehnuteľností na Slovensku. V rámci hlavného mesta ich je najviac v ponuke v okrese Bratislava II (36,3 %), najmenej v okrese Bratislava V (asi 10 %).
Avšak takmer 37 % celkovej ponuky rodinných domov určených na prenájom na realitnom trhu Slovenska je práve umiestnených v ponuke hlavného mesta. Najviac domov na prenájom sa nachádza v okrese Bratislava IV (35,4 %), najmenej v okrese Bratislava V (zhruba jedno percento).
Ako ďalej uviedol Ondrovič, aj trh dražobných nehnuteľností stagnuje, a to nielen pre pandémiu nového koronavírusu, ale aj pre samotné nariadenie vlády vzťahujúce sa na zamedzenie dražieb nehnuteľností v tomto období. „Podiel dražobných nehnuteľností na celkovej ponuke je i naďalej nepatrný. V rámci celého Slovenska predstavuje ich podiel na celom trhu niečo nad 0,5 %. Podiel nehnuteľností určených na dražbu v rámci hlavného mesta predstavuje niečo nad 4 % z celkového množstva nehnuteľností na trhu dražobných nehnuteľností,“ dodal Ondrovič.

Súvisiace články

Aktuálne správy