Hlavní obsah

Jak samota ohrožuje tělo aneb Proč zůstat v kontaktu se svými blízkými

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemie koronaviru ohrožuje všechny generace. Z obecného hlediska jsou ale nejohroženější starší lidé, kteří by, pokud to jde, měli zůstat po dobu hrozícího rizika nákazy koronavirem zcela izolováni od vnějšího světa. To je ale vystavuje jiné hrozbě - osamělosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Osamělost není nic příjemného, u starších občanů to platí zvlášť. Kromě psychického dopadu je ale nebezpečná i po zdravotní stránce. Jak uvádí americký lékař Jacob Appel, jde rovněž o jeden z nejpodceňovanějších faktorů, co se předčasného úmrtí týče.

Spolu s kouřením a obezitou podle něj patří osamělost mezi „trojici potencionálně předvídatelných příčin předčasné smrti”, uvedl server Guardian.

Vedle prospěšnosti izolace je tak třeba především u starších občanů brát v potaz i potřebu zůstat s nimi v pravidelném kontaktu po telefonu.

Na jedné lodi: zaměstnanci domova pro seniory zůstali bydlet s klienty

Koronavirus

„Nucená izolace v této době u mnohých automaticky zvyšuje hladinu stresu. Samota sama o sobě pak navíc způsobuje či prohlubuje deprese, úzkost i pocity zoufalství. Stále více tak zjišťujeme, jak samota jako taková ničí tělo,” popisuje Appel.

O to víc je pak situace „život ohrožující” v případě klientů různých domovů či nemocnic pro seniory všude po světě, kde se často jako u prvních přistupovalo k omezení či celkovému zákazu jakýchkoli návštěv.

Bohužel zaměstnanci takových zařízení nemají mnohde čas ani kapacity s těmito klienty trávit více času, je tak třeba, aby i rodina a blízcí kamarádi mysleli na zdraví těchto lidí a byli s nimi pokud možno v co nejčastějším kontaktu po telefonu.

Kampaň „Všechno dobrý“ usnadní seniorům čas v izolaci

Ekonomika

„Pečovatelská centra by obzvláště v této době měla být v úzkém spojení s rodinami seniorů a měla mít snahu o jejich vzájemné propojení, jak jen to půjde,” zastává podobný názor ombudsmanka z americké Filadelfie Lori Walshová.

„Je důležité, aby senioři věděli, že tento stav je pouze dočasný a že ani v této nepříjemné krizové situaci nejsou sami a nikdo na ně nezapomněl,” dodává Walshová.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám