Hlavní obsah

Koronavirus má v Thajsku silný dopad i na slony

Novinky, mšv

Koronavirus nezpůsobuje problémy pouze lidem, ale v konečném důsledku třeba i zvířatům. V thajské provincii Kanchanaburi zaměstnanci jednoho ze sloních parků řeší, čím nakrmit zvířata, na jejichž jídlo teď nemají peníze od turistů. Musejí proto improvizovat, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na koronavirus doplácejí i sloni v ThajskuVideo: Reuters

 
Článek

Park Taweechai je pouze jedním z mnoha svého druhu v Thajsku. Uzavřené hranice a nedostatek turistů se ale na zařízení zle podepisují, protože kvůli náhlému úbytku financí chybí peníze na krmivo pro slony. „Jsem ve stresu do té míry, že nemohu spát. Nevím, co mám dělat,“ posteskl si majitel a manažer parku Dumrong Longsakul.

Tygřice v newyorské zoo má koronavirus

Amerika

Park je domovem 25 slonů a zaměstnává 75 lidí. Měsíčně potřebuje milion bahtů (skoro 780 tisíc korun) nejen na potravu pro zvířata, ale také na výplaty a celkový chod. Dumrong tvrdí, že ale nemůže personál jen tak vyhodit a slony vypustit do volné přírody, protože se narodili v zajetí a potřebují, aby se o ně někdo staral.

Za normálních okolností by při tom park navštívilo kolem 100 lidí denně, většinou Rusové nebo Evropani. Běžně by utratili i kolem čtyř tisíc korun na různé aktivity, ať už projížďky, nebo krmení.

Ne všude je situace stejná

Místo ovoce se ale teď sloni musejí spokojit s travinami z jezera, které takzvaní mahouti neboli chovatelé slonů odřezávají noži. Jedním z nich je Somkit Methachotikul, který má v těchto dobách obavy o blahobyt svojí rodiny i zvířat. „Sloni jsou jako členové naší rodiny. Když dobře jedí a spí, dělá mě to šťastným,“ vysvětluje.

Podle agentury Reuters v thajském turistickém ruchu „pracuje“ až dva tisíce slonů. Na jiných místech jim nynější situace ale naopak přinese zlepšení kvality života. Jeden z parků u města Čiang Mai totiž zruší veškeré aktivity, jako jsou právě projížďky nebo různá vystoupení, a nechá slony volně se procházet. Veřejnost by se pak měla v parku spíše vzdělávat.

Pandemie zlepší život desítkám thajských slonů. Už nebudou vozit turisty

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám