On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

"V okamžiku, kdy spolu mluvíme, je premiér na jednotce intenzivní péče, kde se o něj stará jeho lékařský tým a kde dostává tu nejlepší možnou péči týmu Nemocnice svatého Tomáše," řekl dnes ráno v rozhovoru s BBC Gove. Ministerský předseda podle něj není připojen k plicnímu ventilátoru, využívá pouze podpůrné kyslíkové masky.

Britský premiér Boris Johnson
Stav nakaženého britského premiéra se zhoršil. Je na jednotce intenzivní péče

Podle několika zdrojů agentury Reuters se od přeložení na jednotku intenzivní péče zdravotní stav britského premiéra nijak nezměnil. Podle ministra Govea bude vláda v případě změn Johnsonova stavu veřejnost informovat.

Britská média dnes informovala, že sám Gove, který je jedním z nejvýše postavených členů britské vlády, je nyní v domácí karanténě. Uchýlil se do ní údajně proto, že jeden z členů jeho rodiny vykazuje příznaky covid-19. I z domova ale Gove nadále pracuje. "Gove je klíčovým hráčem v koordinaci (boje proti koronaviru), tohle celou věc ještě trochu víc zkomplikuje," komentoval ministrovu izolaci politický redaktor BBC Lewis Goodall.

 #interaktivni-infografika|cadb058e-59ba-42c4-bb1f-2a54ff7e64bc#

Johnson oznámil 27. března, že se nakazil koronavirem SARS-CoV-2. Původně chtěl opustit domácí karanténu již minulý pátek, příznaky nemoci covid-19 ale neustupovaly, a proto jej v neděli převezli do nemocnice. V pondělí odpoledne se jeho zdravotní stav zhoršil, a lékaři jej proto přeložili na jednotku intenzivní péče. Jako svého zástupce Johnson zvolil ministra zahraničí Dominika Raaba.

Nově zvolený lídr opozičních labouristů Keir Starmer dnes řekl, že s Raabem už hovořil a nabídl mu "konstruktivní" spolupráci své strany s vládními konzervativci.

Koronavirus SARS-CoV-2
Japonsko věnuje dvacítce zemí včetně Česka lék. V Číně pomohl proti koronaviru

Už v pondělí Johnsonovi brzké uzdravení popřála řada světových politiků včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa, českého prezidenta Miloše Zemana či vrcholných představitelů institucí EU Ursuly von der Leyenové, Charlese Michela a Davida Sassoliho. Dnes se k nim připojil i ruský prezident Vladimir Putin, který uvedl, že si je jist, že Johnsonova "energie, optimismus a smysl pro humor" mu pomohou zvítězit nad nemocí.

Johnson je jedním z více než 51 tisíc lidí, kteří se v Británii nakazili koronavirem. Nemoci covid-19 v zemi podlehlo 5373 infikovaných. Jednou z nakažených byla zřejmě i spisovatelka J. K. Rowlingová. "Poslední dva týdny jsem měla všechny příznaky C19 (nebyla jsem ale testovaná)," uvedla v pondělí na twitteru Rowlingová. "Už jsem se úplně uzdravila," dodala autorka ságy o čarodějnickém učni Harrym Potterovi.