Gyögy Dragomán: Biely kráľ

Rumunsko v roku černobyľskej katastrofy. Jedenásťročnému chlapcovi pred očami tajná polícia odvlečie otca. Viera v jeho návrat je zo dňa na deň slabšia.

07.04.2020 10:00
debata
Biely kráľ Foto: Zelený kocúr
Biely Kral Cover1 Biely kráľ

Táto udalosť pretrhne niť bezstarostného detstva hlavného hrdinu, ktorý sa dojímavo pokúša nahradiť matke muža, skrývajúc pred ňou vlastné trápenia a šikanovanie v škole.

Atmosféra je nabitá cynickou pretvárkou a všadeprítomným strachom zo zrady, trestu či vydierania. Malý Džatá sa však bráni proti toľkej neľudskosti a vo veľkolepom finále bojuje o svojho otca. Dragomán píše o prehnitosti a absurdite Ceaucescovho režimu z pohľadu malého chlapca štýlom, ktorý vyráža dych.

Emotívny príbeh sa odohráva v zdanlivo fiktívnej východoeurópskej spoločnosti 80. rokov 20. storočia. V čase, keď sú nepohodlní odsúvaní do pracovných táborov, keď funkcionár je viac než človek, keď sa dá utajiť, že vybuchla atómová elektráreň.

Chlapec prežíva každodenné detské hry a bitky a postupne začína vnímať dospelý svet pretvárky a krutosti. Živelné rozprávanie malého hrdinu nastavuje zrkadlo jednému spoločenskému zriadeniu a citlivo predostiera premenu chlapca, ktorý dospieva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Černobyľ #Nicolae Ceausescu