Hlavní obsah

Polsko mění postoj k rouškám. Budou zřejmě povinné

Právo, PM

V sousedním Polsku zatím neplatí nařízení nosit roušky na veřejnosti, v obchodech, v práci, ani u lékaře, ale změna už je na spadnutí. Ministr zdravotnictví Lukasz Szumowski ještě před pár dny tvrdil, že „rozsah epidemie covid-19 v zemi není natolik velký, aby roušky museli lidé nosit povinně,“ ale v neděli dosavadní postoj změnil.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Členka polského parlamentu.

Článek

Během rozhovoru v TVN24 oznámil, že nákaza v Polsku vstoupila do nové etapy, postižených koronavirem je čím dál více, a tak narůstá i pravděpodobnost, že lidé potkají nakažené osoby, od kterých se infikují. „Proto postupně musíme přejít k povinnému nošení roušek,“ řekl.

Virus podle studie vydrží na roušce až týden

Koronavirus

I na polském trhu jsou ale ochranné roušky nedostatkovým zbožím. Nejsou v lékárnách ani v drogeriích. S jejich sháněním mají značné problémy i samotní zdravotníci, což platí i o dalších ochranných a dezinfekčních prostředcích. Polská lékařská komora oznámila, že z celkového počtu nakažených koronavirem v Polsku je až 18 procent lékařů, zdravotních sester a záchranářů, což je dle ní nejhorší výsledek v Evropě, Italii a Španělsko nevyjímaje.

„Zásobování rouškami by se mělo výrazně zlepšit v červnu, kdy Polsko začne ve velkém jejich výrobu. Ta by se měla pohybovat okolo 40 milionů kusů měsíčně,“ oznámil ministr bez portfeje Michal Dworczyk. „Rozhodovat v květnu o rouškách, které měly být k dispozici už v únoru, je příliš pozdě,“ kritizoval vládu týdeník Polityka.

Pandemie je požehnání, raduje se polský kněz

Koronavirus

Dolní komora polského parlamentu, Sejm, v pondělí odmítla zařadit na program návrh zákona vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), který by umožnil korespondenční hlasování při volbách prezidenta, které se mají konat 10. května. S podobným pokusem PiS ne­uspěla už v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám