Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Svět

Rusko zaznamenává rekordní nárůst nakažených koronavirem. Nemocných je téměř 7500

Policie v Moskvě. foto: ČTK

Moskva/Kyjev - V Rusku pokračuje rekordní nárůst počtu nakažených koronavirem, oproti pondělku jich přibylo o více než 1100 na téměř 7500. Zemřelo 58 lidí, o 11 víc než v pondělí. Oznámil to dnes vládní krizový štáb. Na Ukrajině je téměř 1500 infikovaných, 45 pacientů zemřelo.
  10:47aktualizováno  19:52

Z údajů ruských zdravotníků vyplývá, že nákaza se už rozšířila prakticky do všech regionů země včetně severských oblastí, celé Sibiře a Dálného východu. Celkem v zemi evidují 7497 nemocných.

Prezident Vladimir Putin při poradě s experty prohlásil, že v Rusku epidemie ještě nedosáhla vrcholu. „Teď je mimořádně důležité vyhnout se cizím chybám, nehledě na vlastní. Musíme si z toho vzít lekci a opírat se o stanovisko lékařského, vědeckého společenství,“ prohlásil podle listu Kommersant. 

S experty Putin hodlal probrat, zda - s odhledem na podniky - bude možné zkrátit počet „nepracovních“ dnů, které vyhlásil do konce dubna, ale také vývoj vakcíny proti koronaviru. Ředitel sibiřských laboratoří Vektor podle agentury AFP ohlásil, že tři takové vakcíny, momentálně zkoušené na laboratorních zvířatech, by chtěl testovat na dobrovolnících od konce června.

Koronavirus v Petrohradu.
Hráč šachů v karanténě v ruském Murmansku. Šachový turnaj ve Francii rychle...

V Moskvě, která zůstává hlavním epicentrem, se nakazilo víc než 5100 lidí, denní nárůst se blíží 700. Z ruských nemocnic za 24 hodin propustili 88 lidí, celkem je v zemi téměř 500 vyléčených, uvedla agentura TASS.

Ukrajinští zdravotníci k dnešnímu dni evidují 1462 nakažených, oproti pondělí je to o téměř 150 víc. Ve srovnání s minulými dny je nárůst dvojnásobný. Dvaačtyřicet lidí zemřelo, 28 pacientů se uzdravilo. V zemi platí od poloviny března karanténa a od 26. března stav nouze.

Agentura Unian dnes oznámila, že kvůli epidemii zastavila provoz třetina ukrajinských podniků. Prakticky bez příjmů je dopravní sektor, hotelové služby nebo veřejné stravování. Velká část podniků propouští, snížení počtu zaměstnanců o polovinu hlásí třetina zaměstnavatelů, uvádí Unian.

Ukrajinská vláda v pondělí zpřísnila opatření proti koronaviru, mimo jiné nařídila povinné nošení roušek na veřejnosti. Občané jsou také povinni mít sebou doklad totožnosti, aby policisté mohli zkontrolovat, zda dotyčný neporušil karanténu. Spolu také nesmějí jít více než dvě osoby, s výjimkou rodin s dětmi.

Švédsko otáčí, volný režim končí. Kvůli zvyšujícímu se počtu obětí vláda chystá restriktivní opatření

„Náš stát postupuje tak tvrdě, jak to vyžaduje situace. Naše kroky jsou naprosto souměrné s většinou zemí Evropy a světa,“ vysvětloval prezident Volodymyr Zelenskyj v dnešním projevu k národu. „Nechovejme se jako uražené děti, kterým při nachlazení rodiče zakázali zmrzlinu. Všechna omezení jsou jen dočasné nepříjemnosti, jsou ale důležité a nezbytné pro vaši bezpečnost,“ dodal podle listu Ukrajinska pravda.

Autor: