Epidemie koronaviru ochromila 90 procent autoprůmyslu a paralyzuje i pětinu živnostníků

Kvůli epidemii COVID-19 je nyní fakticky ochromeno téměř 90 procent automobilového průmyslu v Česku, z toho zhruba třetina firem byla nucena zastavit výrobu. Současná situace ohrožuje až 150 tisíc přímých pracovních míst a až osm procent hrubého domácího produktu, uvedlo Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP). A podle poradenské firmy Bisnode nouzový stav v Česku paralyzuje zhruba pětinu aktivních živnostníků. Úřady práce musely stornovat zhruba 70 procent žádostí o kurzarbeit, které v prvních hodinách po spuštění programu Antivirus dostaly.

„Oceňujeme dosavadní vládní kroky, jako je například zavedení programu Antivirus na podporu zaměstnanosti, považujeme ale za nezbytné, aby vláda v krátkém čase urychleně implementovala a rozšířila soubor opatření na podporu likvidity firem a zaměstnanosti a schválila dostatečně dlouhý harmonogram platnosti těchto opatření. Už nyní je také zapotřebí pracovat na dlouhodobém plánu směrujícího k uvolňování omezení chodu ekonomiky a podpoře nastartování výroby a trhu,“ uvedl prezident sdružení Bohdan Wojnar.

Sdružení vládě navrhuje prodloužení platnosti programu Antivirus minimálně do 3. čtvrtletí letošního roku a zrychlení procesu vyměření a vrácení nadměrných odpočtů DPH, včetně možnosti poskytovat zálohy na nespornou část odpočtu DPH.

Zejména exportéři dlouhodobě vykazují nadměrné odpočty DPH, což podle sdružení negativně ovlivňuje jejich likviditu. Vláda by také měla urychlit spuštění programu půjček a záruk za komerční účely také pro firmy nad 250 zaměstnanců.

Aby restart ekonomické činnosti, trhu a výroby byl co nejsnazší, navrhuje AutoSAP umožnit přeshraniční pohyb specializovaných expertů, dojíždějících zaměstnanců a zboží a také zajistit možnost speciálního režimu pro pracovní cesty do Česka u klíčových manažerů a vlastníků firem. Také považuje za nutné koordinovat se sousedními členskými státy uvolnění pravidel pro takzvané pendlery.

Vláda by rovněž měla připravit opatření pro nastartování domácího trhu a koordinovat rozjezd vnitřního trhu EU, protože kromě přijetí národních opatření bude klíčová koordinace otevírání národních trhů v EU.

Sdružení automobilového průmyslu reprezentuje 140 klíčových firem odvětví. Firmy automobilového průmyslu přímo zaměstnávají na 170 tisíc zaměstnanců a generují roční tržby přes 1,1 bilionu korun. Přispívají tak devíti procenty k českému HDP, podílejí se 23 procenty na exportu a 26 procenty na české průmyslové výrobě.

Podnikání muselo zavřít kvůli koronaviru přes dvě stě tisíc podnikatelů, ukázal průzkum

Podnikání muselo v čase tvrdých opatření proti šíření koronaviru podle poradenské firmy Bisnode zavřít 204 tisíc fyzických osob - podnikatelů. Zprostředkovaně se toto nařízení dotklo dalších desetitisíců osob, o jejichž zboží a služby se zcela nebo podstatně snížil zájem. Nejvíce se to týká podnikatelů ve stravování, kadeřnických a kosmetických služeb či maloobchodu, vyplývá z analýzy Bisnode. 

„Podle našich propočtů se krizová opatření bezprostředně dotkla 203 543 živnostníků, což je téměř pětina z celkového počtu aktivních podnikatelů,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Nejpočetnější skupinu postižených živnostníků tvoří podnikatelé ve stravování. Jde o 45 261 osob. Následují kadeřnice a kosmetičky, kterých je 37 576, a 33 648 maloobchodníků v nespecializovaných prodejnách.

Na 70 procent žádostí o kurzarbeit bylo vyplněno špatně

Úřady práce musely stornovat zhruba 70 procent žádostí o kurzarbeit, které v prvních hodinách po spuštění programu Antivirus dostaly. Údaje, které firmy pro získání příspěvku na mzdy od státu vyplňují, byly ve formulářích neúplné či nesprávné. Agentuře ČTK to v úterý sdělila mluvčí ministerstva práce Kristýna Křupková. Podle ní za prvních pět hodin úřady obdržely celkem 4000 žádostí.

„Kompletních žádostí bylo tak 30 procent,“ uvedla mluvčí. Podle ní úředníci pak hned zaměstnavatelům volají kvůli doplnění.

Žádosti o příspěvky je možné podávat jen elektronicky od pondělních 12:00. Odkaz na formulář je na webu ministerstva práce. Nutné je vypsat název a adresu firmy, IČO, ID datové schránky, kontakt na zástupce podniku, číslo bankovního účtu a odhadovanou požadovanou částku na mzdy. Nakonec se potvrdí čestné prohlášení. Podle mluvčí často chybí třeba elektronický podpis a číslo konta. V návodu k programu Antivirus ministerstvo upozorňovalo na to, že chybně vyplněné žádosti budou úřady stornovat a vracet k doplnění či opravě. Z žádosti se totiž generuje dohoda s úřadem o poskytování podpory. 

Koronavirus výrazně zvýší počet firemních bankrotů

Studie společnosti Coface zase ukazuje, že se letos v důsledku koronaviru celosvětově zvýší počet firemních bankrotů o 25 procent, což bude nejprudší tempo od roku 2009, kdy světovou ekonomiku svírala globální finanční krize. 

Ve Spojených státech, které jsou největší ekonomikou světa, se počet firemních bankrotů podle studie může zvýšit o 39 procent, zatímco v Německu počítá Coface s nárůstem o 11 procent. Německo je největší ekonomikou v Evropě a zároveň největším obchodním partnerem České republiky.

Společnost Coface předpokládá, že světová ekonomika letos klesne o 1,3 procenta po loňském nárůstu o 2,5 procenta, a zaznamená tak první recesi od roku 2009. Pokles mezinárodního obchodu by měl zrychlit na 4,3 procenta z loňských 0,4 procenta.

„Vládní opatření proti šíření koronaviru znamenají pro firmy dvojitý šok – na straně nabídky i poptávky,“ uvádí Coface. Upozornila také, že nynější krizi nelze kvůli jejím jedinečným příčinám srovnávat s dřívějšími krizemi, které měly finanční příčiny.

Banky úročení spořicích účtů ani hypoték zatím neměnily

Úroky u spořicích účtů bank se i přes snižování sazeb České národní banky stejně jako úroky u hypotečních úvěrů zatím nehýbou a jsou na podobných úrovních jako v únoru, shodli se analytici. Nejlepší sazby spořicích účtů bez akčních nabídek se pohybují kolem 1,6 procenta a průměrný úrok hypoték je kolem 2,4 procenta.

„Banky se snižováním úroků vyčkávají, jelikož zatím nikdo neví, jaké náklady s sebou pro ně ponesou nařízení vlády,“ řekl úvěrový specialista společnosti 4fin David Krůta. Malé banky se budou podle něj v krátkém horizontu snažit snížit úroky, aby si „ukradly“ část tržního podílu. Velké banky mají hodně klientů a budou se snažit vyčkávat se snížením sazeb, aby předešly refinancování starších úvěrů, dodal.

Úrokové sazby na termínovaných vkladech spadly skoro na minimum během pár dní, upozornil úvěrový specialista realitní společnosti Bidli Daniel Horňák. Většina bank tak podle něj reagovala na prudké snížení základní úrokové sazby ČNB. Na spořicích účtech se zatím toto snížení neprojevilo, nicméně v nejbližších týdnech očekává korekci směrem dolů i zde.

„Banky nyní řeší situaci s moratoriem, personální a provozní otázku z důvodu karantény či práce z domova a potřebu převést co nejvíce části procesu do režimu on-line. Takže změnu úrokových sazeb u úvěrů zatím nikterak nepromítly,“ doplnila analytička Partners Lucie Drásalová. ČNB sice základní sazbu již dvakrát snížila, ale pro koncového klienta to zatím nemělo dopad. Jakmile se situace uklidní, je podle ní možné, že banky budou své sazby na úvěrech korigovat. 

Volkswagen chce částečně otevřít továrnu ve Španělsku

Německá automobilka Volkswagen plánuje 20. dubna částečně otevřít svou továrnu ve španělském regionu Navarra, uvedl v úterý její mluvčí. Továrna je kvůli koronaviru zavřená od poloviny března, kdy Volkswagen rozhodl o uzavření i dalších výrobních závodů v Evropě. Týká se to i české automobilky Škoda Auto, která je součástí koncernu. Odstávka ve Škodě je zatím prodloužena do 20. dubna.

Továrna Volkswagenu na severu Španělska by měla začít fungovat s jednou pracovní směnou ze tří. Automobilka předpokládá, že to tak zůstane první čtyři pracovní dny. V následujícím týdnu chce provoz rozšířit na dvě směny, záležet ale bude na tom, jak spolehlivé budou dodavatelské řetězce, dodal podle agentury Reuters mluvčí továrny.

Všichni zaměstnanci budou zpočátku používat rukavice a obličejové masky. V továrně budou také posílena místa s dezinfekčními přípravky. Celkem je v továrně v regionu Navarra zaměstnáno asi 4800 pracovníků, kteří kompletují vozy Polo a T-Cross.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto minulý týden oznámila, že odstávku výroby ve všech třech svých českých závodech prodlouží až do 20. dubna. Původně měla být výroba obnovena 6. dubna.

Volkswagen je podle objemu prodeje největší automobilkou na světě. Koncern má 124 továren, z toho 72 v Evropě. Škoda Auto v Česku zaměstnává téměř 34 tisíc lidí.

Nissan chce v zahraničí dočasně zrušit deset tisíc míst

Japonská automobilka Nissan Motor se chystá ve Spojených státech a v Evropě dočasně zrušit přes deset tisíc pracovních míst, uvedla s odvoláním na informovaný zdroj agentura Kjódó. Výroba v těchto regionech je kvůli epidemii onemocnění způsobeného novým koronavirem přerušena.

Nissan už naznačil, že dočasně propustí většinu z šesti tisíc zaměstnanců v britském Sunderlandu a kolem  třech tisíc zaměstnanců ve Španělsku. Nyní uvažuje o snížení počtu zaměstnanců v USA, kde má tři montážní závody a továrnu na motory v Tennessee a Mississippi. Výroba v těchto závodech byla přerušena 20. března a nezačne dříve než koncem dubna. 

Nissan je třetím největším výrobcem aut v Japonsku. V únoru společnost oznámila, že za říjen až prosinec se poprvé za 11 let propadla do čtvrtletní ztráty. Zhoršila také výhled zisku.

Honda v úterý oznámila, že její továrny v USA zůstanou zavřené nejméně do 1. května. Plat zaměstnancům však bude schopna vyplácet jen do 12. dubna, pak je propustí. Budou si tedy muset požádat o podporu v nezaměstnanosti. Celkem má Honda v USA téměř dvacet tisíc zaměstnanců.