Šance pro pacienty s covid-19? Mohl by zabrat lék vyvíjený proti rakovině

Izraelská farmaceutická firma RedHill Biopharma podala poprvé svůj lék Opaganib pacientovi s koronavirem v Izraeli a získala povolení pro experimentální použití u několika pacientů v Itálii. Firma přípravek vyvíjí hlavně pro léčbu rakoviny, ale Opaganib působí také proti virům, takže by mohl pomoci při léčbě pacientů s nemocí covid-19 způsobovanou koronavirem.

Opaganib byl už testován, ale není zatím schválen k všeobecnému používání. Informoval o tom dnes server The Times of Israel.

K podání pacientovi v Izraeli dalo svolení ministerstvo zdravotnictví na základě možnosti poskytnout za mimořádných okolností experimentální lék osobě, která není zahrnuta do klinického testování. Firma RedHill v prohlášení uvedla, že bude Opaganib použit pro další izraelské pacienty.

Lék se podává do úst, vyvíjí se k léčbě rakoviny a chorob trávicího systému. Má také antivirové účinky, omezuje rakovinné bujení a patologický zánět, může podle firmy blokovat replikaci viru.

U pacientů s nemocí covid-19 byl testován v USA v 1. a 2. fázi klinických testů. Prošel rovněž jednou fází klinického testování na pacientech s rakovinovým nádorem v pokročilém stadiu a zkouší se i jeho účinnost pro léčbu rakoviny žlučových cest. Ve druhé fázi testování je u rakoviny prostaty.

Italské úřady daly povolení podat Opaganib 160 pacientům s covid-19, kteří trpí symptomy, jež ohrožují jejich životy. Podle prohlášení firmy RedHill jsou tito pacienti ve třech nemocnicích v severní Itálii.

Firma jedná o použití s USA a dalšími státy a plánuje zvýšit výrobu tohoto přípravku. Z předklinických údajů vyplývá, že má lék schopnost zmírnit symptomy zápalu plic, který je příčinou mnoha úmrtí na covid-19.

Související

Více souvisejících

Izrael léky rakovina Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 54 minutami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 3 hodinami

před 3 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Musíme Ukrajině poskytnout systémy protivzdušné obrany, shodli se lídři EU. Zelenskyj poděkoval Scholzovi

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy