Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Svět

Ve Francii hlásí už 10 tisíc obětí. Šíření koronaviru v Itálii zpomaluje

Zdravotníci v Londýně vyjíždějí k dalšímu případu. foto: Reuters

Ve Francii už mají přes 10 000 obětí koronaviru. V Itálii za poslední den zemřelo 604 lidí nakažených koronavirem, méně než o den dříve. Obětí nemoci je tak v zemi celkem už 17 127, informuje agentura Reuters. V Británii za poslední den zemřelo v nemocnicích 786 lidí s covid-19, což je nejvíce od začátku epidemie.
  11:40aktualizováno  20:47

Za uplynulý den zemřelo ve francouzských nemocnicích a domovech pro seniory 1417 lidí, a bilance se tak zvýšila výrazně více, než v pondělí, kdy bylo nových obětí 833. Oznámilo to dnes ministerstvo zdravotnictví. Co do počtu obětí je nyní Francie s 10 328 mrtvými čtvrtou nejhůře postiženou zemí po Itálii, Španělsku a USA.

Wu-chan se otevírá, uzávěra města skončí o půlnoci. Nákupní centra fungují, ale zatím zejí prázdnotou

Počet v nemocnicích potvrzených případů nákazy vzrostl od pondělka o 3777 na 78 167. V domovech pro seniory je dnešnímu dni hlášeno 30 902 infikovaných, a celkový počet nakažených je tak 109 069, uvedl zástupce ministerstva zdravotnictví Jérôme Salomon.

Celková bilance obětí se v úterý zvýšila v absolutních číslech nejvýrazněji od začátku epidemie. I v relativním srovnání jde o mnohem významnější nárůst, než v předchozích dnech. Zatímco dnes obětí celkově přibylo o 16 procent, v pondělí to bylo o deset procent a v neděli o sedm. V nemocnicích od pondělí zemřelo 597 lidí, takže se tam celkový počet obětí zvýšil o devět procent na 7091.

V Itálii za poslední den zemřelo 604 lidí nakažených koronavirem, méně než o den dříve. Obětí nemoci je tak v zemi celkem už 17 127, informuje agentura Reuters. 

Šíření koronaviru se v Itálii zpomaluje, za poslední den je evidováno 3039 nových případů nákazy oproti předchozím 3599 případům. Jde o nejnižší počet od 13. března, tedy za 25 dnů. Testy infekci prokázaly u celkem 135 586 lidí, z nich 24 392 je považováno za uzdravené.

Podle agentury DPA mírně ubylo pacientů na jednotkách intenzivní péče. Testy infekci prokázaly u celkem 135 586 lidí, z nich 24 392 je považováno za uzdravené.

„Doufejme, že pokles bude dále pokračovat, ale musíme mít na paměti, že virus v populaci zůstane a neznamená to, že se na bod nula dostaneme za týden nebo měsíc,“ upozornil podle agentury ANSA Giovanni Rezza, vedoucí sekce výzkumu Národního institutu pro zdraví.

Dodal, že je třeba dál striktně dodržovat pravidla o bezpečném odstupu mezi lidmi i další restriktivní opatření. V Itálii smějí lidé z domova vycházet jen za nejnutnějšími nákupy, většina obchodů s výjimkou potravin, drogérií a lékáren je zavřených. Podniky, které nejsou klíčové pro chod země, musely přerušit provoz.

V Turecku podlehlo koronaviru 725 obětí

Turecko v úterý oznámilo téměř 4000 nových případů nákazy koronavirem a také 76 dalších úmrtí z řad nakažených za poslední den. Celkem tak tato osmdesátimilionová země eviduje od prvního potvrzeného případu 34 109 nakažených a 725 obětí nemoci covid-19, informoval server Ahval s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví.

Turecký ministr zdravotnictví Fahrettin Koca v úterý na Twitteru také oznámil, že nárůst nových případů za den (3892) souvisí s větším počtem provedených testů. Za posledních 24 hodin bylo podle něj v zemi provedeno 20 023 testů na covid-19, dosud Turecko provedlo na 223 000 testů. Ze všech potvrzených případů nákazy se už 1582 lidí v Turecku uzdravilo.

V Británii za poslední den zemřelo v nemocnicích 786 lidí nakažených koronavirem, je to nejvíce od začátku epidemie. Celkový počet obětí tak překročil 6000. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotnictví. Počet potvrzených případů nákazy nemocí covid-19 stoupl oproti předchozí bilanci o 3634, infikovaných úřady registrují celkem 55 242.

Že Británii čeká další rekordní nárůst bilance obětí nemoci covid-19 bylo jasné už poté, co odpoledne ohlásila Anglie 758 nových úmrtí osob hospitalizovaných po nákaze koronavirem. Dalších 19 smrtelných případů uvedeného onemocnění oznámil Wales. Dosud byla v tomto ohledu nejtragičtějším dnem sobota, kdy bilance pro celou zemi narostla o 708 mrtvých.

Podle britského ministra zahraničí Dominika Raaba, který v době hospitalizace Borise Johnsona zastupuje premiéra, je zatím předčasné mluvit o případném uvolnění nebo zmírnění karanténních opatření. „Je důležité, abychom nepolevili,“ řekl na tiskové konferenci.

Trump zaútočil na WHO. Opravdu to zbabrala, je velmi čínocentrická, na to si posvítíme, napsal

Opatrně optimistický byl ale klíčový zdravotnický poradce britské vlády Patrick Vallance, podle nějž se nyní statistická křivka přírůstku nakažených o něco zploštila. „Máme tady konstantní nárůst. Možná začínáme vidět začátek změny... Ale nebudeme to vědět jistě ještě asi týden,“ řekl. Podle něj je nyní Británie co se týče průběhu epidemie tam, kde byla Itálie zhruba před třemi až čtyřmi týdny. Nemusí to však prý znamenat, že nakonec celková bilance nakažených a obětí bude v obou zemích podobná.

Ve Švédsku se počet mrtvých s nemocí covid-19 za poslední den zvýšil o 114, což je nejvíce od začátku epidemie. Celkem už tak v zemi evidují 591 obětí koronaviru, potvrzených případů nákazy je téměř 7700. Podle Úřadu pro veřejné zdraví ale novou bilanci mrtvých ovlivnil fakt, že do ní byly započítány oběti z posledních několika dní, které se předtím do denních statistik nepromítly.

Švédsko je jednou z mála evropských zemí, která v boji s nákazou zvolila měkčí přístup a nenařídila například zákaz vycházení. V zemi je zakázáno jen shromažďování více než 50 lidí, úřady také doporučily omezit cestování a udržovat na veřejnosti bezpečnou vzdálenost od ostatních osob. Mnoho Švédů tak nadále nakupuje, chodí do restaurací a na schůzky.

V Německu za minulých 24 hodin přibylo více než 3800 případů koronaviru a země jich nyní má 99 225. S odvoláním na údaje Institutu Roberta Kocha (RKI) o tom informovala agentura Reuters. Podle stejného zdroje vzrostl počet mrtvých o 173, takže nemoci covid-19 v Německu podlehlo už 1607 lidí. Z údajů RKI vyplývá, že počet nových případů nákazy se po několikadenním snížení znovu zvýšil - zatímco v pondělí jich bylo 3677, v úterý 3834. Významně za minulý den přibylo nových úmrtí - z pondělních 92 na úterních 173 nových případů.

Údaje RKI se neshodují se statistikou americké univerzity Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie monitoruje celosvětově. Podle ní je už v Německu přes 103 tisíc nakažených a více než 1800 mrtvých.

Belgické úřady informovaly o tom, že v zemi se od začátku epidemie potvrdilo už 22 194 případů nákazy. Za posledních 24 hodin přibylo 1380 infikovaných. Mrtvých v úterý Belgie hlásí celkem 2035, což je o 403 více, než v pondělí. Do úterní statistiky se ale kromě úmrtí v nemocnicích dodatečně promítla i úmrtí z vlámských domovů pro seniory za posledních několik dní. V Belgii je nyní přes 6000 z nakažených v nemocnicích, z toho 1260 na jednotkách intenzivní péče.

V Nizozemsku se podle místního ústavu veřejného zdraví (RIVM) bilance obětí koronaviru zvýšila o 234, což je podstatně vyšší nárůst než v pondělí, kdy počet mrtvých vzrostl o 101. Obětí už je v zemi přes 201. Podle Reuters ale může být zvýšení denní bilance způsobeno tím, že některé instituce dodaly zprávy o mrtvých se zpožděním, a teprve nyní se tak do čísel odrazila úmrtí z víkendu. Počet nakažených v Nizozemsku vzrostl o 777 na 19 580.

V Polsku je víc než 4500 nakažených, 111 lidí zemřelo

Ministři financí EU navrhnou pomoc národním ekonomikám z koronavirové krize

Polské ministerstvo zdravotnictví eviduje přes 4500 nakažených koronavirem, od pondělí se jejich počet zvýšil o 119. Nákaze podlehli další čtyři lidé, celkem je mrtvých 111. Oznámila to agentura PAP.

Během pondělí bylo hospitalizováno téměř 2500 nemocných, skoro 150 tisíc lidí je v karanténě, dalších téměř 60 tisíc pod lékařským dohledem, uvedl PAP. Ze 4532 nakažených se zatím uzdravilo 191 lidí.

Polsko 20. března vyhlásilo stav nouze, od konce března platí omezení pohybu lidí na veřejnosti. První případ nemoci covid-19 byl zaznamenán 4. března ve ano městě Zielona Gora na západě země.

Rakousko má 243 obětí covid-19

V Rakousku se k úterý potvrdilo již 12 332 případů nákazy koronavirem. Nemoci covid-19, kterou virus SARS-CoV-2 způsobuje, podlehlo 243 lidí, informovalo rakouské ministerstvo zdravotnictví. Více než 4000 osob se z nemoci covid-19 uzdravilo. V nejpostiženější spolkové zemi Tyrolsku dnes skončila celoplošná karanténa a ve většině místních obcí tak nyní platí stejná opatření jako ve zbytku Rakouska.

Zdravotníci v Rakousku od počátku epidemie provedli více než 115 tisíc testů. Ty byly pozitivní nejčastěji u lidí v Tyrolsku, které sousedí s Itálií (2786 případů). Na druhém a třetím místě v počtu nakažených zůstávají spolkové země u hranic s Českem: Dolní a Horní Rakousy (2043 a 1974). Hlavní město Vídeň je s 1771 potvrzenými případy čtvrté.

Japonsko vyhlásilo kvůli koronaviru na měsíc stav nouze

Japonský premiér Šinzó Abe vyhlásil v úterý v Tokiu, Ósace a dalších pěti prefekturách kvůli koronaviru nouzový stav. Potrvá do 6. května. Vláda podle premiéra připravuje stimulační balíček ve výši 108 bilionů jenů (25 bilionů Kč), který by měl zmírnit dopady opatření na ekonomiku. Informovala o tom agentura Reuters.

Opatření se týká nejlidnatějších oblastí Japonska, kde žije asi 44 procent populace země. „Rozhodli jsme se vyhlásit stav nouze, protože jsme dospěli k názoru, že rychlé šíření koronaviru v zemi by mělo obrovský dopad na životy lidí a ekonomiku,“ řekl Abe v parlamentu.

Írán má přes 62 500 lidí s koronavirem a 3872 mrtvých

V Íránu přibylo za poslední den přibylo 2089 nakažených a 133 mrtvých. Írán má nově 62 589 potvrzených případů nákazy a 3872 úmrtí.

Jak uvádí agentura AFP, křivka vývoje epidemie způsobené koronavirem se tak začíná v Íránu, který je nejpostiženější ze zemí Blízkého východu, pomalu zplošťovat.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví připsal tento vývoj dodržování sociální izolace občanů. Prezident Hasan Rúhání varoval, že pokud to lidé nebudou dodržovat, může se „obtížná situace“ obnovit.

Íránské úřady nenařídily karanténu, ale nechaly například zavřít většinu obchodů, v nichž se neprodává nezbytné zboží. O víkendu Rúhání řekl, že úřady daly souhlas k postupné obnově ekonomických aktivit.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...