FAČR rozhodla. Soutěže od třetí ligy dolů v Česku ukončeny

Bylo jen otázkou času, kdy k tomuto kroku Fotbalová asociace ČR (FAČR) přistoupí. A teď to přišlo. Po vzoru Slovenska přichází i výkonný výbor FAČR s rozhodnutím o tom, že od třetí české nejvyšší fotbalové soutěže, tedy od ČFL dolů ukončují předčasně tuto fotbalovou sezónu. Dále se rozhodlo, že semifinále a finále MOL Cupu je pro zatím odloženo a že se ho FAČR pokusí dohrát v červnu.

„Nešlo čekat dál a situace se už musela řešit. Mrzí mě, že nám nebylo umožněno dohrát naše soutěže, ale pokud říkáme všichni, že je zdraví v tuto chvíli jednoznačně na prvním místě, musíme se tím stejně jednoznačně řídit i v našich rozhodnutích," odůvodnil úterní korok výkonného výboru FAČR sám asociační předseda Martin Malík.

Rozhodnutí spočívá v tom, že všechny zmiňované amatérské tuzemské soutěže ukončí ročník s tím, že kluby zůstanou v takovém pořadí, v jakém byly v jednotlivýchs outěží k 8. dubnu. Nikdo však z žádných těchto soutěží nepostoupí, ani nesestoupí.

Výkonný výbor FAČR rozhodoval i o budoucnosti letošní taktéž zatí přerušené pohárové sezóny. "Co se týká dohrání pohárové sezóny, v tuto chvíli bohužel nelze predikovat nic konkrétního, ale jsme připraveni na situaci a její vývoj reagovat a program MOL Cupu tak dohrát. Samozřejmě záleží na případném restartu a termínové listině profesionálních soutěží, ale rádi bychom pohárový ročník zakončili ryze sportovní cestou někdy v průběhu června," řekl Malík.

Obě pohárová semifinále a následné finále, ktetré měly být na programu 22. dubna potažmo 20. května, se tak díky tomuto rozhodnutí výkonného výboru FAČR přesunou do náhradního termínu, který určí řídící orgán soutěže. A to poté, jaké bude další postup ze strany státních orgánů ohledně pandemie koronaviru.

Zároveň se také dohodlo prodloužení jarního přestupového termínu pro amatéry, jenž byl původně platný do 31. března. Výkonný výbor v úterý rozhodl, že se prodlužuje nově do 31. května.

Nadcházející sezóna 2020/21 tuzemských amatérských fotbalových soutěží by se pak měla vylosovat nejpozději 15. srpna a na starost to budou mít Řídící komise pro Čechy a Řídící komise pro Moravu.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Odejde František Straka ze Slovenska do Afriky? O jeho služby má prý zájem Gambie

V současnosti je bývalý kouč Sparty, Slavie i české fotbalové reprezentace František Straka zaneprázdněn svou další záchranářskou misí na Slovensku, kde tentokrát vede Michalovce a počíná si tam poměrně úspěšně. Mohlo by se však stát, že navzdory záchraně tohoto slovenského klubu ve slovenské první lize by Straka nemusel v tomto angažmá pokračovat v další sezóně. Zajímá se totiž o něj fotbalová reprezentace Gambie, kde před nedávnem skončil belgický stratég Sainflet.
Fotbal, ilustrační fotografie.

Fotbalová Plzeň se ve Florencii se nezmohla na zakončení, v odvetě s Fiorentinou prohrála po prodloužení

Po úvodním zápase na hřišti Plzně, kdy duel s Fiorentinou skončil bezbrankovou remízou, se oba týmy v rámci čtvrtfinále Evropské konferenční ligy utkaly znovu po týdnu ve čtvrteční odvetě ve Florencii. Ani tentokrát se svěřenci kouče Miroslava Koubka nedokázali gólově prosadit. Během odvety se nedostali ani k jedné pořádné střelecké příležitosti, proto doufali, že jejich vzdor vydrží až do konce prodloužení a penaltovému rozstřelu. K němu nakonec nedošlo, neboť v prodloužení Západočeši hned dvakrát inkasovali. Od 67. minuty navíc hráli bez vyloučeného Cadua.

Více souvisejících

Fotbal FAČR

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Co bude s důchody? Pavel plánuje další jednání o důchodové reformě

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy