Doktoři v USA nasazují na covid-19 léčivo bez ověřeného účinku

Látka hydroxychlorochin se v posledních týdnech stala na mnoha místech USA standardním léčivým přípravkem užívaným při péči o pacienty s nemocí covid-19. Nasazování léčiva původně zamýšleného jako antimalarikum nebo na léčbu chronických kožních onemocnění opakovaně prosazuje prezident Donald Trump.

V jeho expertním týmu však panují neshody ohledně jeho účinnosti, o níž nejsou přesvědčeni ani lékaři, kteří jej předepisují.

Hydroxychlorochin dávají pacientům s covid-19 lékaři v řadě nemocnic v silně zasažených státech jako New York, Louisiana, Massachusetts, Ohio, Washington či v Kalifornii. Několik z nich však agentuře Reuters sdělilo, že zatím neviděli důkaz toho, že by lék na onemocnění zabíral.

Koronavirus se v USA prokázal už u více než 368.000 lidí, což je téměř třikrát více než ve Španělsku či Itálii, tedy nejhůře zasažených zemích v Evropě. Americké úřady registrují dohromady již téměř 11.000 obětí nákazy.

Lékaři začali hydroxychlorochin využívat na základě několika menších vědeckých studií, které naznačovaly jeho účinek při léčbě covid-19. Někteří doktoři přitom řekli, že léčivo nasazují také kvůli tlaku pacientů, kteří se odvolávají na Trumpova opakovaná doporučení.

"Co byste mohli ztratit? Berte ho," řekl prezident v sobotu při brífinku v Bílém domě. "Opravdu se domnívám, že by ho měli (nemocní) brát. Ale je to jejich volba. A volba jejich doktorů nebo lékařů v nemocnici. (...) Zkuste ho, jestli chcete," dodal.

Podle webu Axios se však ohledně veřejného prosazování užívání hydroxychlorochinu strhl nebývale ostrý spor v hlavním krizovém štábu Bílého domu pro boj s koronavirem. Uznávaný epidemiolog Anthony Fauci totiž s postojem Trumpovy administrativy nesouhlasí.

Studie, o něž se Bílý dům při doporučování léčiva opírá, totiž podle něj představují jen nepřímé důkazy o jeho účinnosti. Chybí v nich například ověření v kontrolních skupinách, což je u podobného výzkumu zásadním důkazem toho, že lék skutečně působí.

Hydroxychlorochin přitom může mít vedlejší účinky, včetně ztráty zraku a srdečních problémů. Někteří doktoři však Reuters sdělili, že při podávání léčiva jen po dobu několika dní je riziko nízké. Hydroxychlorochin je navíc relativně levný a dostupný.

Momentálně neexistují jasné předpisy ohledně toho, v jakou chvíli, na jak dlouho a v jaké kombinaci s dalšími látkami lék nasadit. Pacientům se tak dává v každé nemocnici jiný "koktejl" přípravků a není jasné, jaký mix na koronavirus skutečně zabírá. K tomu bude potřeba provést řadu studií, jejichž výsledky budou známy nejdříve v řádu týdnu, spíše však měsíců, poznamenává Reuters.

Lékaři i studie se shodují, že se po nasazení léku zlepšil stav u lidí s mírným průběhem covid-19. Momentálně však nelze prokázat, že by se tito pacienti nezotavili i bez tohoto léčiva. V jedné z nemocnic v Massachusetts však u těžkých případů, které musí být převezeny na jednotky intenzivní péče, zatím žádný zlepšující účinek nezaznamenali, řekl Reuters místní specialista na infekční choroby Daniel McQuillen.

Náhlý růst poptávky po tomto léku však způsobuje problémy se zásobováním pacientům, kteří jej užívali dlouhodobě především na tišení symptomů chronických kožních onemocnění, například revmatoidní artritidy. Krátce po Trumpově prvním velebení léčiva 19. března se podle jedné z velkých amerických farmaceutických firem zvýšila poptávka po hydroxyhlorochinu z obvyklých 40.000 tablet za den na 1,8 milionu denně.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Donald Trump Prezident USA léky Anthony Fauci Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 29 minutami

před 42 minutami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy