Hlavní obsah

Nechtěl se vzdát odměny, pod tlakem však fotbalový tvrďák otočil. A daroval miliony

Londýn/Praha
Aktualizováno

Profesionální fotbal ve většině zemí rychle reaguje na ekonomické otřesy v důsledku koronavirové pandemie a hráči či trenéři se, ať už dobrovolně či vynuceně, vzdávají části svých platů. V sázce je finanční stabilita klubů i celých lig. Jen pomalu se ale podobné iniciativy rodí v jinak superbohaté anglické Premier League, do níž se opírají už i ostrovní politici. Nejvíc se ukazuje na Gordona Taylora, šéfa asociace profesionálních fotbalistů PFA. Ten možná i díky tlaku okolí věnoval 500 000 liber na podporu národního zdravotního systému (NHS) prostřednictvím nadace, kterou založili hráči Premier League.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Fotbal se v Anglii nehraje, ale hráči berou platy v plné výši dál.

Článek

Hráči Barcelony, Interu, Juventusu či Bayernu Mnichov už se dříve části svých platů vzdali, zatímco jejich kolegové v Premier League dál berou plné gáže, i když už kvůli přerušení soutěží téměř měsíc nehrají.

V britském tisku se označuje aktuální stav za nemorální, obzvlášť třeba v případě Tottenhamu. Londýnský klub hráčům platy nezkrátil, nicméně 550 nehrajících zaměstnanců hodil na bedra státu, který se v krizové situaci zavázal v rámci snahy o zachování pracovních míst uhradit ohroženým zaměstnancům 80 procent platu.

Není třeba dodávat, že jako rudý hadr na býka působí na řadové Angličany fakt, že majitel Spurs Joe Lewis, jehož majetek je odhadován zhruba na 4,3 miliardy liber (cca 130 miliard korun) vlastní třeba jen jachtu v hodnotě tří miliard korun a své zisky daní na Bahamách.

Populární u veřejnosti příliš nebyl ani Gordon Taylor. Právě on z pozice šéfa hráčské asociace smetl ze stolu návrh zástupců Premier League na plošné 30procentní snížení platů hráčů.

„Hráči mají za to, že je na každém klubu, jak si situaci vyřeší. Nemůžete mít oblek, který padne všem. Mezi příjmy a výdaji (klubů) jsou obrovské rozdíly. Potřebujeme kulatý stůl, na který se musejí položit všechna fakta," vysvětlil situaci Taylor listu Guardian.

Ten se také napřímo zeptal, zda sám Taylor projde redukcí platu. „PFA sama daruje peníze a spolupracuje s hráčskou charitou. Momentálně je situace v PFA taková, že všichni budeme dostávat plný plat," odpověděl 75letý muž, který je s příjmem dvou milionů liber (přes 60 milionů korun) ročně nejlépe placeným odborářem v zemi.

Ve funkci se drží už od roku 1981 a opět potvrdil pověst neústupného vyjednavače. Nakonec ale věnoval 500 000 liber na podporu národního zdravotního systému (NHS) prostřednictvím nadace, kterou založili hráči Premier League.

Reklama

Související témata: