Hlavní obsah

Nouzový stav prodloužen do konce dubna

– Praha
Novinky, ren,ber

Nouzový stav bude v České republice zatím trvat do konce dubna. V úterý o tom rozhodli poslanci. Nepodpořili tak vládní návrh na prodloužení stavu na dalších 30 dní, tedy až do 11. května.

Foto: ČTK

Tisková konference po pondělním jednání

Článek

Prodloužení stavu do konce dubna podpořilo 90 ze 102 přítomných poslanců. Proti zvedli ruce zákonodárci z TOP 09 a ze STAN. Pro tuto variantu hlasovali ale naopak poslanci z vládních stran.

Zákonodárci tak ani nehlasovali o zbylých dvou variantách. Těmi byly prodloužení stavu o 14 a o 30 dní. Právě prodloužení o 30 dní, tedy do 11. května, žádala původně vláda.

Vláda nemá jasný plán 

Opozice nechtěla prodlužovat nouzový stav déle, než je nezbytně nutné. Vláda podle nich nemá jasný plán a vizi a neřekla občanům ani poslancům, proč by toto prodloužení bylo nutné.

ON-LINE: Sněmovna schválila ekonomická opatření v době koronaviru

Domácí

„Prodloužení nouzového stavu bez vysvětlení a objasnění, k čemu ho potřebuje, je mimořádně problematické. Pokud vláda nepřijde s plánem do budoucna, nouzový stav podpoříme naposledy,“ řekl například šéf ODS Petr Fiala.

Opozici chybí vize a plán

S tím, ať vláda zveřejní seznam, kdy bude co otevírat, a vizi do budoucna, vystoupil během dne téměř každý opoziční poslanec. Debata byla velmi dlouhá.

„Nechceme umožnit vládě prodloužení nouzového stavu o 30 dní tak, jak vláda žádá,” sdělila před začátkem schůze předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová.

„Pokud se tak nestane, tak navrhuji usnesení, ve kterém Sněmovna bude žádat, aby byl tento plán byl představen do 20. dubna 2020,” prohlásil šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Jan Hamáček reagoval na poslance s tím, že vláda ani plán mít nemůže, protože se vše denně mění.

„Jediný, kdo má plán, je ten virus. Nechtějte po nás plán s postupnými cíli. Až se křivka zlomí, budeme moci říct, že to nejhorší máme za sebou a že můžeme jít dál,“ uvedl Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám