Šíří se nezadržitelněji, rychleji a vynalézavěji než pandemie. A na rozdíl od koronaviru neexistuje šance, že proti nim bude objevena protilátka. Konspirační teorie jsou trvalou „nemocí“ lidstva od doby, kdy slezlo ze stromů.

V době krizí navíc nabývají na síle. „Když je psychika vybičovaná do krajních mezí a lidé mají obavy, jsou mnohem náchylnější sdílet falešné informace a smyšlenky a věřit jim,“ řekla časopisu Rolling Stone specialistka na sociální média a komunikační memy ze Syrakuské univerzity Jennifer Grygiel.

Konspirace by mohly vzbuzovat shovívavý úsměv, kdyby mnohdy nebyly nebezpečné. V Anglii vzplály o víkendu tři stožáry pro přenos mobilního signálu a případy jsou vyšetřovány v souvislosti s jurodivou myšlenkou, že technologie 5G napomáhá pandemii.

Člen britského kabinetu Michael Gove ihned uvedl, že spojení mezi 5G a koronavirem je škodlivý nesmysl, jenže zásadní slabinou jakéhokoli vládního prohlášení je, že jen ujistí konspirátory v jejich přesvědčení – mocní přece vědí mnohem víc a uklidňujícími řečičkami se snaží vše ututlat, udržet pod pokličkou!

Konspirací posedlý Charlie ze seriálu It’s Always Sunny in Philadelphia se stal memem. | Foto 20th Television

Teorie ohledně 5G je vzhledem k hořícím stožárům doslova žhavá, takže ve výčtu koronavirových konspirací začneme právě s ní. Náš výběr je přitom skromný, neboť při pokusu o vyčerpávající seznam by text konkuroval v nekonečnosti vesmíru.

Bill Gates chce za pomoci 5G vylidnit planetu

Verze číslo jedna: 5G potlačuje imunitní systém. Verze číslo dva: virus nějakým způsobem využívá rádiových vln 5G sítě, aby vnikal do těl obětí (autor tohoto článku přes veškerou snahu nepochopil, jak přesně k tomu dochází, což ale může zároveň znamenat, že to předstírá, neboť cosi kryje).

Teorii živí skutečnost, že Čína spustila 5G loni v listopadu, tedy víceméně souběžně se vznikem nákazy. Populární zpěvačka Keri Hilson pak na Twitter, kde ji sleduje přes čtyři miliony fanoušků, napsala: „Mnozí se nás před 5G snaží varovat ROKY! Petice, organizace, studie… A teď padají mrtví lidé k zemi.“

Spiknutí je možná vedeno Billem Gatesem v rámci projektu hromadného vylidňování planety. A že je koronavirus i v Íránu či Japonsku, které dosud 5G nezavedly? Kverulantská otázka je znakem nezasvěcených.

Biologická zbraň financovaná… Billem Gatesem přece!

Zakladatel Microsoftu to nemá lehké. Koronavirus prý nechal stvořit v čínských laboratořích coby novou biologickou zbraň, mající asijské zemi pomoci v obchodní válce s USA. Teorie má i zrcadlovou podobu: agenti CIA iniciovali pohyb proradných virů do Číny, aby Amerika získala převahu nad konkurentem.

„V genomu koronaviru není absolutně nic, co by naznačovalo, že byl uměle zkonstruován,“ přinesl list Washington Post tvrzení biologa Richarda Ebrighta z Harvardu, ale akademikův hlas rozumu zaniká v hlučícím uragánu spekulací. Zdá se, že George Soros pomalu opouští pozici největšího konspiračního zloducha planety…

Proroctví Očí temnoty: po koronaviru přijde bouře

Dean Koontz je americký spisovatel thrillerů – a podle jedné z konspiračních teorií rovněž novodobý Nostradamus. Ve svém románu Oči temnoty z roku 1981 totiž psal o epidemii ve Wu-chanu a právě odtud se koronavirus rozletěl do světa!

Látka Wuhan 400, jak ji Koontz ve svém díle nazval, se vskutku „zarážejícím způsobem“ podobá novému koronaviru. Až na maličkost, že Wuhan 400 zasahuje mozkovou tkáň a jeho smrtící účinnost se nepohybuje mezi jedním a dvěma procenty nakažených, ale je stoprocentní.

Hledání rozdílů je samozřejmě projevem nemístného hnidopišství. Víte, že Koontz předpověděl i letní bouřku? Jeho další román se totiž jmenuje Záblesk.

Proroctví od Vočka: apokalypsa ve Springfieldu

Oči temnoty střídá proroctví od Vočka. Tam chodí na pivo animovaní občané Springfieldu. V epizodě z roku 1993 však neměl Homer Simpson na pivo chuť, protože ho postihla chřipka z Asie. Co ji zapříčinilo? To se dozvídáme, když o nemoci informuje televizní moderátor a za ním svítí nápis „Virus korony“.

Ve skutečnosti za ním svítí „Apocalypse Meow“ (narážka na slavný válečný film), ovšem použít v tomto případě Photoshop, tedy nástroj, který měl na šíření konspiračních teorií podobně zásadní vliv jako vynález knihtisku na zvěstování o neposkvrněném početí, bylo zkrátka neodolatelně lákavé.

Je ale pravdou, že tvůrci Simpsonových jistými věšteckými schopnostmi disponují: seriál je známý řadou úspěšných „předpovědí“, včetně prezidentství Donalda Trumpa.

U konce s dechem? Vařte čaj z česneku!

Zadržte dech na 10 vteřin. Zakašlali jste poté? Bohužel, špatná zpráva: máte koronavirus. Ovšem žádný strach, z těla ho dostanete skoro rychleji, než byste řekli Prymula. Stačí pít každou čtvrthodinu vodu, abyste virus spláchli do žaludku a tam bude zabit žaludeční kyselinou.

Vůbec nejlépe prý uděláte, když budete pít česnekový čaj, užívat vitamin C nebo si „céčko“ přidáte do ginu: můžete pak chodit po světě bez roušky a vysmívat se úzkostlivým spoluobčanům drhnoucím si mýdlem ruce.

Teď ale vážně: výše uvedené tipy samozřejmě spadají do ranku konspiračních nesmyslů. Nákazu koronavirem prokáže výhradně test a prevencí je zejména pečlivá hygiena.

Jak říká klasik (jen není jasno který): „To, že jste paranoidní, nutně neznamená, že vás nikdo nesleduje.“ Přesto bude v případě koronaviru užitečnější věřit autoritám, a ne pitomostem. Globální virus hlouposti nezastavíte, ale imunitu si lze vybudovat kritickým myšlením a ověřováním zdrojů.