Na odložení splátek už máte nárok ze zákona. Projděte si podmínky

Petr Kučera | rubrika: Jak na to | 16. 4. 2020 | 15 komentářů
Zákon, který lidem umožní snadno přerušit splácení hypoték a spotřebitelských úvěrů, je definitivně schválen. Připravili jsme odpovědi na časté otázky.
Na odložení splátek už máte nárok ze zákona. Projděte si podmínky

Zdroj: Shutterstock

Banky nabídly odklad splátek ještě před schválením zákona. Co se teď změní díky němu?

Tuzemské banky se už 12. března v rámci České bankovní asociace dohodly, že klientům dobrovolně umožní odklad splátek na tři měsíce počínaje dubnem. Pravidla jsou sice mírnější než jindy, vyřízení je bez poplatku, klienti nicméně zatím museli o odklad individuálně žádat. Podmínkou byla platební neschopnost kvůli dopadům koronaviru. Některé banky pak prodloužily možnost odkladu až na pět nebo šest měsíců. Ne všichni poskytovatelé úvěrů ale byli dostatečně aktivní, ministryni financí Aleně Schillerové vadila i nejednotná pravidla.

Zákon to teď celé zjednoduší, přestože je nakonec mírnější, než ministryně původně plánovala. Banka nebo nebankovní poskytovatel už nebude – narozdíl od dosavadní praxe – přezkoumávat, jestli se klient dostal do neschopnosti splácet kvůli dopadům koronaviru. Stačí, když dlužník jenom oznámí, že byl epidemií negativně postižen. Podle zákona navíc banka musí odložit splátky až na šest měsíců, pokud o to klient požádá.

Zákon už schválili poslanci i senátoři. Zbývají už jenom formality: rychlý podpis prezidenta a zveřejnění ve Sbírce zákonů. 

Jaké splátky můžu odložit?

Máte nárok na odklad splátek hypoték, spotřebitelských úvěrů, úvěrů ze stavebního spořenípodnikatelských úvěrů nebo klasického (ne operativního) leasingu. Musí jít o půjčky sjednané (a čerpané) před 26. březnem 2020.

Je na vás, jestli využijete možnost odkladu pro jediný úvěr, nebo pro víc současně.

Podmínkou je, že jste u daného úvěru k 26. březnu nebyli v prodlení delším než 30 dnů, tedy že jste ho přinejmenším do konce února řádně spláceli.

Anketa

Máte půjčku? A finanční polštář?

Zákon se vztahuje jak na banky a stavební spořitelny, tak i nebankovní poskytovatele úvěrů (takzvané splátkové společnosti). V dalším textu sice budeme často pro zjednodušení mluvit o bance, myslíme tím ale i jiné úvěrové firmy.

Co nemůžu odložit?

Možnost odkladu splátek podle zákona se nevztahuje především na kreditní karty, kontokorenty, operativní leasing nebo takzvané odložené platby.

Na jak dlouho můžu přerušit splácení?

Až do konce letošního října nezávisle na tom, kdy o to požádáte.

O odklad podle schváleného zákona můžete žádat počínaje květnovou splátkou. To by znamenalo přerušit splácení za květen až říjen, tedy za šest měsíců.

Podle zákona si můžete zvolit i kratší „ochrannou dobu“, která skončí 31. července. To znamená odklad splátek za tři měsíce, tedy květen až červenec.

Banka už mi schválila odklad za duben. Mění se něco?

Jestliže jste už využili dobrovolnou nabídku vaší banky a odložila vám splátku za duben, nic se pro vás nemění. Počínaje květnovou splátkou pak můžete přejít do „režimu podle zákona“ – pokud to bance oznámíte.

V součtu s dubnem tak máte šanci přerušit splácení až na sedm měsíců, zákonné lhůty (odklad do 31. října nebo 31. července) se vám nijak nekrátí. Na druhou stranu nelze obě úlevy sčítat déle než do 31. října (jestliže už banka dobrovolně souhlasila s odkladem na tři měsíce a nově teď využijete zákonný odklad na šest měsíců, skončí odklad v každém případě nejpozději 31. října, neprodlouží se tedy na devět měsíců).

Co když chci normálně splácet dál?

Normálně splácejte dál. Když banku výslovně nepožádáte o odklad, nic se pro vás nemění.

Z opačného pohledu: Nemusíte tedy nikam hlásit, že odklad nevyužijete, a že chcete dál splácet.

Do kdy musím oznámit, že mám zájem o přerušení splátek?

Čím dřív to uděláte, tím delší odklad můžete využít. Podle zákona se vám jako první odloží splátka v kalendářním měsíci, který následuje po měsíci, kdy odklad oznámíte.

Takže: Když bance pošlete žádost během dubna, odloží vám splátky počínaje květnem. Když jí to oznámíte až během května, odloží vám splátky od června.

„Ochranná doba“ podle zákona ale vždycky skončí 31. října (nebo 31. července, když si ji sami zkrátíte). Nezávisle na tom, kdy vám začala. Když tedy požádáte o odklad až v srpnu a banka vám jako první odloží splátku za září, využijete ho jenom za září a říjen.

Co musím udělat, když chci přerušit splátky?

Odklad může využít každý, kdo o něj aktivně projeví zájem. Půjde tedy o přihlašovací princip (opt-in) místo původně plánovaného odhlašovacího (opt-out).

Stačí, když bance oznámíte, že máte v úmyslu „využít ochrannou dobu podle zákona o některých opatřeních v oblasti splácení úvěrů v souvislosti s pandemií Covid-19, a to z důvodu negativního ekonomického dopadu pandemie“. Nebo zjednodušeně, že chcete přerušit splátky kvůli negativnímu dopadu pandemie Covid-19.

Ideální je také označit konkrétní úvěr, jehož splácení chcete přerušit – tedy jeho číslo podle smlouvy. Důležité to bude hlavně tehdy, když máte u stejné firmy víc úvěrů. Když neoznačíte konkrétní, přeruší vám splácení všech, které u ní máte.

Z opačného pohledu: Nemusíte tedy nikam hlásit, že odklad nevyužijete, a že chcete dál splácet.

Do kdy musím oznámit, že mám zájem o přerušení splátek?

Čím dřív to uděláte, tím delší odklad můžete využít. Podle zákona se vám jako první odloží splátka v kalendářním měsíci, který následuje po měsíci, kdy odklad oznámíte.

Takže: Když bance pošlete žádost během dubna, odloží vám splátky počínaje květnem. Když jí to oznámíte až během května, odloží vám splátky od června.

Banky k tomu zřejmě zprovozní jednoduchý elektronický formulář na webu – podobný tomu, který řada z nich zveřejnila už dřív. Žádat ale půjde i e-mailem nebo klasickou poštou.

Může to banka odmítnout?

Banka nebo nebankovní poskytovatel musí podle zákona vyhovět všem, kdo o odklad kvůli dopadům koronaviru požádají. Mimochodem: zákon proto ani nemluví o žádosti, ale o pouhém oznámení ze strany klienta.

Na odklad (počínaje měsícem následujícím poté, co jste to bance prokazatelně oznámili) dokonce budete mít automaticky nárok i v případě, že vám banka nestihne do konce měsíce odpovědět.

Výjimkou jsou samozřejmě situace, kdy nesplníte základní podmínky pro odklad. Tedy kdybyste byli v prodlení už před 26. březnem (aspoň 30 dnů) nebo se váš záměr týkal třeba kreditní karty, kontokorentu, operativního leasingu a podobně.

Jak si vyberu délku přerušení?

Když v oznámení výslovně nenapíšete nic jiného, bude se odklad týkat splátek do 31. října 2020.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Komu stačí kratší varianta do 31. července, musí to v oznámení napsat („zkrácená ochranná doba“).

Dá se čekat, že formuláře na webu bank vám dají na výběr tak, aby nedošlo k omylu.

O delší odklad než do 31. října žádat nemůžete.

Dostanu se kvůli odkladu do registru dlužníků?

Přerušení splácení nepovede k negativnímu zápisu v registrech dlužníků. Podle Schillerové se tedy nemusíte bát, že vám to do budoucna zkomplikuje případné další žádosti o úvěry.

V registru se u vašeho úvěru může objevit pouze poznámka, že jeho splácení je přerušeno podle zákona. „Posuzuje-li se schopnost úvěrovaného splácet dluh nebo posuzuje-li se riziko nesplacení takového dluhu ze strany úvěrovaného, k takové informaci se nepřihlíží,“ stanoví zákon.

Je odklad splátek zdarma? Nebo za něj něco zaplatím?

Za samotné přerušení splácení nesmí banka (úvěrová společnost) vybírat žádný poplatek. Nesmí vybírat ani případné další průběžně placené platby sjednané ve smlouvě o úvěru – kromě dvou výjimek:

Jednak musíte dál platit za pojištění související s úvěrem – typicky jde o pojištění schopnosti splácet, pojištění nemovitosti nebo různá pojištění předmětu leasingu (například povinné ručení a havarijní pojištění u auta, které je předmětem finančního leasingu).

Hlídáme to

Analýza porovnála všech 35 společností na trhu. Důležitá není jenom samotná úroková sazba, ve hře bylo celkem 16 parametrů.

Půjčí vám 50 tisíc, chtějí zpátky 130. Žebříček ukazuje, na koho si dát pozor


Kdo nechce sahat na bankovky ani na klávesnici, může platit přímo mobilem.

Limit pro platby bez PINu kvůli koronaviru nestoupne, shodly se banky


Když vám přijde na účet méně peněz než obvykle, může vás banka připravit ještě o další. Při nesplnění podmínek pro bezplatné vedení totiž hrozí poplatek.

Přijde vám méně peněz, hrozí poplatek. Pozor na podmínky účtu

Druhou výjimkou je pak placení úroku. O tom si napíšeme pod další otázkou. Právě počítání úroku během přerušení splátek může vést k tomu, že v součtu nakonec zaplatíte o několik tisíc až desítek tisíc korun navíc, než kdybyste odklad nevyužili.

Jak je to s počítáním úroku během přerušení splácení?

Zákon nezakazuje počítání úroků během odkladu. Pouze stanoví, že od spotřebitelů ho banka nesmí chtít zaplatit hned v průběhu přerušení (u podnikatelů může).

Banky můžou úrok během odkladu dobrovolně odpustit. Vůči nepodnikatelům se pro to zatím rozhodly jenom dvě – Creditas a Česká spořitelna (pro hypotéky, ne spotřebitelské úvěry).

Většina bank a dalších úvěrových společností tedy spotřebitelům dál počítá úrok i během odkladu. Připočte jim je potom k celkovému dluhu. Výše jednotlivých splátek po skončení odkladu se tím sice nezvýší, ale celková doba splácení se prodlouží právě o připočtené úroky – na konci tak klienti zaplatí navíc několik tisíc až desítek tisíc korun.

Jak vysoké úroky vám během odkladu naběhnou, záleží jednak na výši úvěru a úrokové sazby, jednak na tom, jakou část jste doteď zaplatili. Hypotéka se totiž obecně splácí tak, že v prvních letech připadá mnohem vyšší podíl na úroky a menší na samotnou jistinu (půjčenou částku), postupně se obě části vyrovnají a v posledních letech už převažuje podíl jistiny nad úroky.

Zákon zavádí strop pro maximální výši úroku během přerušení splátek. Vychází z úrovně repo sazby České národní banky navýšené o osm procentních bodů, v současnosti tedy maximálně devět procent. Hypoték se takové omezení nedotkne (úroky jsou nižší), míří hlavně na některé nebankovní poskytovatele s vysokými úroky.

V horší pozici jsou podnikatelé. Těch se netýká ani strop, ani zákaz splatnosti úroků přímo v průběhu přerušení. V jejich případě tedy půjde spíš jenom o odklad splátek jistiny.

Orientační výši úroků si můžete spočítat v naší kalkulačce (především u hypoték ale v praxi záleží na tom, v jaké fázi splácení jste, tj. jaký je zmíněný poměr mezi jistinou a úroky). Úrokový strop začne platit až pro odklady podle schváleného zákona, tj. ne pro dubnové splátky. 

Zvýší se splátky po skončení odkladu?

Podle zákona nesmí banka chtít, aby spotřebitel po skončení odkladu hradil vyšší měsíční splátky než před odkladem. A to i v případě, že mu připočte úroky z doby přerušení. Místo zvýšení jednotlivých splátek se tedy automaticky prodlouží celková doba splácení (pokud se zvýší celkový dluh).

Klient se nicméně může dohodnout s bankou na jiných pravidlech.

Zmírní se sankce při nesplácení úvěru?

Během přerušení splátek nehrozí žádné sankce. Pokud jde o sankce mimo přerušení splátek, nebo po skončení odkladu, tak ty se zmírní. Nové stropy přináší novela zákona o spotřebitelském úvěru. Týkají se prodlení delšího než 90 dnů. Limit pro smluvní pokuty i samotné úroky navíc nově bude chránit i podnikatele. Podrobnosti píšeme v samostatném článku: Sankce za pozdní splácení úvěrů dostaly strop.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+97
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 4. 2020 17:01, Marek

Zdravím, a nemá to projednat ještě senát?

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 4. 2020 21:01, marxista-leninista-taoista

Dekujeme vlade, ze se konecne odhodlala udelat spravne a nutne kroky. Za komunistu bylo lip, ale neni vse ztraceno. Pokud se budeme hlasit k nasim soudruhum z Moskvy je jeste sance, ze nam pomuzou zavest opet komunismus. Komunismus v CR chceme!!!

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 5 komentářů

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Partners Financial Services