Nezaměstnanost v Česku zůstala v březnu na třech procentech, mizejí ale volná místa

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš

V Česku zůstala březnová nezaměstnanost na únorových třech procentech, na stejné úrovni byla i loni v březnu. Počet lidí bez práce klesl proti únoru o téměř 1700 na 225 678, což je nejnižší březnová hodnota od roku 1997. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) již dříve uvedla, že koronavirová krize by se mohla na údajích projevit až v příštích týdnech.

 

 

O více než 9000 ubylo ale také volných pracovních míst, úřad práce jich evidoval 342 287.

"Během března zaznamenal úřad práce v souvislosti se situací kolem koronaviru zvýšený zájem zaměstnanců i OSVČ o informace k možné evidenci. Počet lidí, kteří se nakonec na Úřad práce ČR přihlásili, byl meziročně o 3,8 procenta a meziměsíčně o 6,1 procenta vyšší. Žádost o zprostředkování zaměstnání a zavedení do evidence podalo 35 714 lidí," uvedl pracovní úřad.

O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání žádají v současné době podle ředitele Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství úřadu práce Jana Karmazína především lidé, kteří pracují v pohostinství, ve službách a v cestovním ruchu.

Právě tyto oblasti postihla přijatá epidemiologická opatření v největší míře a zaměstnavatelé dočasně uzavřeli své provozy. "Obdobná situace nastává v oblasti automobilového průmyslu a u subdodavatelů působících v této oblasti. Hlásí se i ti, kteří pracovali ve výše uvedených oborech v zahraničí, například v Rakousku, Itálii, SRN či Švýcarsku. Jsou mezi nimi i pendleři," sdělil Karmazín.