Premiér Matovič poďakoval cirkvám za ich prístup počas pandémie

Predseda vlády prijal predsedu Konferencie biskupov Slovenska, bratislavského arcibiskupa-metropolitu Stanislava Zvolenského a generálneho biskupa Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Ivana Eľka. Na stretnutí sa zúčastnila aj ministerka kultúry Natália Milanová.

08.04.2020 09:28 , aktualizované: 10:58
SR vláda Matovič predstavitelia cirkvi prijatie... Foto: ,
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (druhý sprava) počas prijatia predsedu Konferencie biskupov Slovenska, bratislavského arcibiskupa-metropolitu Stanislava Zvolenského (druhý zľava) a generálneho biskupa Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Ivana Eľkoa (vľavo). Na stretnutí sa zúčastnila aj ministerka kultúry SR Natália Milanová (vpravo). V Bratislave 8. apríla 2020.
debata (26)

Premiér poznamenal, že Slovensko pre situáciu spojenú s epidémiou nového koronavírusu prežíva utrpenie. Podľa Matoviča bude tohtoročné prežívanie veľkonočných sviatkov iné. Poďakoval cirkvám za ich prístup a dodržiavanie priority, ktorou je chrániť ľudský život. Tvrdí, že len zodpovednosťou, spolupatričnosťou a solidaritou môže Slovensko boj s ochorením COVID-19 vyhrať.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska a bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský poukázal na to, že ide o prvé oficiálne stretnutie s novou vládou. Zdôraznil, že katolícka cirkev rešpektuje stanovisko vlády, ktorá rozhodla o prísnych opatreniach v súvislosti s epidémiou koronavírusu. Jednou z nich je i to, že sa nemôžu konať verejné bohoslužby. „S bolesťou vnímame situáciu, že nemôžeme konať verejné bohoslužby, ale uvedomujeme si, že pre ochranu zdravia a života vlastného aj ostatných treba dodržiavať preventívne opatrenia“ povedal.

Zvolenský potvrdil, že veľkonočné omše a obrady sa budú konať v katedrálach a kostoloch, no bez prítomnosti veriacich. Bude pri nich prítomný len nevyhnutný počet pomocníkov. „Všetci sme na jednej lodi. Počas týchto sviatkov, či veriaci alebo neveriaci, všetci si budeme prechádzať nejakým utrpením, každým tým svojím, ale s nádejou na vlastné zmŕtvychvstanie,“ povedal Matovič. Poukázal na to, že veriaci môžu počas veľkonočných sviatkov sledovať bohoslužby napríklad cez verejnoprávnu RTVS.

Generálny biskup evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Ivana Eľko poukázal na to, že nešlo o diplomatické stretnutie a nádeja sa, že sa čoskoro opäť stretnú „bez rúšok“ a budú riešiť iné veci. Poukázal i na to, že sviatky budú tento rok asketickejšie. Poznamenal i to, že v súčasnosti sa deje veľa dobrých vecí. Ide o veci, ku ktorým sa ľudia podľa neho pred touto situáciou nedostali. Praje si, aby sa preniesli aj do budúcnosti, keď sa kríza skončí.

Predstavitelia cirkví s premiérom riešili aj otázku, kedy by sa mohli znovu otvoriť kostoly a začať verejne slúžiť bohoslužby. „S pochopením prijímame odpoveď, že teraz nie je možné stanoviť termín, kedy by sme mohli obnoviť slávenie,“ dodal Zvolenský.

O polnoci z utorka na stredu 8. apríla totiž začalo platiť rozšírenie opatrení núdzového stavu. Obmedzenie pohybu je vyhlásené do pondelka 13. apríla do 23.59 hodiny. Krajina bude fungovať ako dosiaľ, len obyvatelia sa môžu – okrem výnimiek – pohybovať len v rámci svojho okresu (ďalšie informácie v článku Slovensko obmedzilo pohyb ľudí, okresy rozdelili hranice).

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #cirkvi