Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Primátor Zdeněk Hřib: Jak koronavirus navždy promění Prahu a zahýbe s cenami bytů

Primátor Prahy Zdeněk Hřib.
Zdroj: Profimedia
+ Dalších 7 fotografií
EXKLUZIVNĚ
Šéf pražského magistrátu Zdeněk Hřib (38) na současné koronavirové krizi vidí jako každý negativa, ale kupodivu i pozitiva. Jak bude podle něj Praha vypadat ve chvíli, kdy pandemie skončí? A zamete už konečně s problémem okolo Airbnb, které vyšponovalo ceny pražských bytů do nebezpečných výšin?

Airbnb

Praha měla už před pandemií velký problém s byty nabízenými v rámci sdílených služeb Kvůli nim šla cena bytů neuvěřitelně nahoru, naprosto se proměnil realitní trh v metropoli. Je možné, že za politiky nyní problém vyřeší koronavirus? Už nyní jsou některé ty byty z centra Prahy v nabídce i za deset tisíc měsíčně. Zdeněk Hřib pevně věří, že se situace už brzy zlepší, ať už vlivem koronaviru, nebo bez něj.

„Těžko předvídat, jak omezení v cestování bude trvat dlouho. Kdyby to bylo na dva roky, pokud se mezitím nepřijmou žádná rozumná omezení, vypukne to nanovo. Ale v tom mezičase můžeme stihnout v klidu přijmout úpravy zákonů. Mám pozitivní zprávy o tom, že ministerstvo pro místní rozvoj je některým úpravám nakloněno. Řeší se to i na úrovni EU. Nakonec to bude fungovat,“ věří primátor hlavního města.

Čtěte také: Stát ochránil dělníky na D1, důchodce ale ne

Změna plánů

Ten samozřejmě reaguje i na současnou situaci, kdy se ví, že to s ekonomikou nebude dvakrát růžové.

„Každý radní dostal domácí úkol hledat úspory. Výběr daní bude snížen, budeme se muset zamyslet nad tím, jaké projekty se omezí. Předpokládám, že se budeme snažit neomezovat investice, ještě víc se budeme snažit IT využívat open source (software zdarma – pozn. red.),“ řekl eXtra.cz muž, který s koaličními partnery na konci minulého roku schválil rozpočet, který počítá s více než 80 miliardami korun.

Proměna Prahy

A jaká že na situaci vidí pozitiva?

„Všechna jednání se snažím vést přes videokonferenci. Ukázalo se, že lze pracovat i odjinud, nejen z kanceláře. Do budoucna to může vést například i k tomu, že to vyřeší i několik problémů najednou. Čím víc lidí bude pracovat z domova, tím menší bude doprava, možná by se snížil i tlak na cenu bydlení, když by lidé nemuseli žít ve městě, pro město by mohli pracovat i z menší vzdálenosti,“ doufá Hřib.

„Všechno by to mohlo zlevnit i provoz úřadů. Kanceláře by nemusely být tak velké. Obzory, které se nám otevřely, nám nabízejí spoustu možností, byť jejich cena je neuvěřitelně vysoká,“ dodal politik Pirátů.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy