Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Epidemie covid-19 je pod kontrolou. Můžeme se začít vracet k normálu, uvedl ministr Vojtěch

Česko

  11:15aktualizováno  19:02
Praha - V Česku se podařilo zastavit nekontrolované šíření nemoci covid-19 a země se v následujících týdnech může postupně začít vracet k normálnímu životu, prohlásil ve středu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nemocnice podle něj zvládly péči o vážně nemocné a podařilo se ochránit nejvíce zranitelné skupiny. Stav epidemie covid-19 v ČR je v mezinárodním srovnání dle ústavu zdravotnických statistik unikátní. Situaci je potřeba využít a epidemii dál řídit.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch foto: ČTK

Šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) varoval před přílišným optimismem a upozornil na to, že virus je mimořádně zrádný. Další opatření navržená vládou kvůli epidemii schválila sněmovna.

I když některá opatření, která od první poloviny března paralyzují každodenní život i ekonomiku, se začnou zmírňovat či rušit, je podle odborníků třeba postupovat po krocích a obezřetně. Dosud potvrzených víc než 5200 případů nákazy koronavirem v Česku má na konci dubna vzrůst na zhruba 10 600 nakažených, dřívější odhady uváděly 14 200 případů. V nemocnicích podle ministerstva zdravotnictví dosud zemřelo 99 lidí s covidem-19, vyléčilo se 233 pacientů. Laboratoře v úterý udělaly rekordních 7434 testů, jejich celkový počet tak stoupl na 98 681.

Česko se podle Vojtěcha díky přijatým omezením vyhnulo černému scénáři z Itálie, Španělska, Británie či USA, kde zdravotnický systém nezvládá nápor vážně nemocných pacientů. Ministerstvo proto připraví postupné uvolnění nemocniční péče pro běžné pacienty. Reprodukční číslo, tedy průměrný počet dalších lidí nakažených od jednoho pozitivně testovaného, se blíží k jedna. „Reprodukční číslo blízké jedné neznamená zastavení šíření nemoci, ale šíří se kontrolovaně,“ řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Za úterý přibylo 195 lidí s nově prokázanou nákazou, za středu zatím 204 na celkových 5221. V nemocnicích bylo v úterý 432 pacientů s nemocí covid-19, u víc než stovky z nich mělo onemocnění těžký průběh. Většina zemřelých je ve věku nad 80 let. „Podstatná část pacientů, kteří zemřou, zemřou s covid-19, ale ne na covid,“ zdůraznil předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý. Nákaza koronavirem se zatím prokázala ve 34 pobytových zařízeních sociálních služeb z celkového počtu 1900, ve středu začíná testování zaměstnanců.

Přes nadcházející Velikonoce se nebudou dál zpřísňovat bezpečnostní opatření, uvedl po jednání krizového štábu Hamáček. Současná opatření jsou podle něj dostačující. Zopakoval, že letošní svátky se ale musejí obejít bez tradičního koledování dětí i dospělých spjatého s Velikonočním pondělím. Věřící se nemohou osobně zúčastnit bohoslužeb, ale mohou využít on-line přenosů z řady farností.

O dalších opatřeních kvůli koronaviru měla ve středu znovu jednat vláda, zasedání ale nakonec odložila na čtvrtek zřejmě kvůli pokračující schůzi Sněmovny.

Z opatření proti dopadům epidemie ve středu poslanci zatím schválili omezení pro maximální výši úroků ze spotřebitelských úvěrů a sankcí za jejich nesplácení. Zrychleně by měli projednat také například změny v insolvencích a exekucích a úpravu přijímacích zkoušek na vysoké školy. Sněmovna už schválila, aby policisté a strážníci dostali možnost ukládat pokuty až do 10.000 korun lidem porušujícím opatření proti šíření koronaviru.

Další schválené návrhy mohou pomoci vládě vyrovnat se s ekonomickými dopady epidemie. Podle odhadů z České národní banky se česká ekonomika s ohledem na snížení spotřeby elektřiny mohla v posledních dvou březnových týdnech propadnout meziročně o víc než devět procent. Sněmovna ve středu pro ČNB schválila širší možnosti finančních obchodů, což může pomoci státu při vydávání státních dluhopisů. I přes kritiku opozice prošla Sněmovnou také úprava zmírňující pravidla pro strukturální deficit.

Vládní opatření ke zmírnění ekonomických dopadů krize přitom považuje 72 procent podniků za nedostatečná. Desetina firem musela zcela uzavřít výrobu, téměř třetina podniků hlásí snížení výroby o více než 20 procent, vyplývá z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy. Třeba automobilka Škoda Auto ve středu potřetí prodloužila odstávku výroby ve svých českých závodech až do 27. dubna. Propad v cestovním ruchu podle průzkumu pro agenturu CzechTourism nejvíce zasáhne Prahu, kde je v tomto oboru ohroženo přes 36 600 pracovních míst.

Epidemie ale může přinést i nová pracovní místa. Americká společnost Honeywell pravděpodobně postaví u Olomouce závod na výrobu respirátorů, oznámil ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Otestováno bylo už téměř 99 000 vzorků a podíl pozitivních záchytů v nich byl asi 5,1 procenta. Podle Duška zlepšující se trend prokazuje i podíl pozitivních mezi reálně otestovanými lidmi bez opakovaných testů, který je asi šest procent. „Opakované testy ten trend příliš neovlivňují, protože i vyléčených, které prokazují opakované testy, je zatím málo,“ uvedl Dušek.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...