Historie evropských pohárů - 1993/1994 - Mizerná premiéra

08.04.2020, 12:58
Profily, historie
První sezóna samostatného Česka v evropských pohárech dopadla fiaskem, které zůstává dodnes nepřekonáno. A to jsme hráli jen se třemi týmy, takže dělení vysokým počtem klubů rozhodně nebylo důvodem, proč si Česko připsalo zisk, který je suverénně nejnižší i dnes, po odehraných dalších 26 sezónách...

Protože Česko nebylo v rámci UEFA uznáno jako nástupnický stát Československa, začínali jsme od nuly. Stejně jako Slovensko, které navíc nemělo ani zastoupení v Lize mistrů, protože mistrem ze sezóny 1992/1993 byla Sparta. Po dvou skvělých sezónách, kdy si především na Letné a na Hané podávaly dveře od hostující kabiny hvězdy z předních evropských klubů, byl ročník 1993/1994 pro namlsané fanoušky velkým zklamáním. Tentokrát do Česka nezavítal například ani jeden z italských klubů, které stejně jako o rok dříve poháry naprosto opanovaly. LM ovládl AC Milán, Pohár UEFA Inter Milán a ve finále PVP padl obhájce z Parmy s Arsenalem. Největšími jmény k vidění u nás tak byly vítěz německého poháru Bayer Leverkusen i s bývalou olomouckou hvězdou Pavlem Hapalem či belgický mistr z Anderlechtu.

Tristní bilanci českých týmů dokumentují tato čísla. Celkem se v sezóně 1993/1994 tři české kluby v rámci tří pohárů utkaly se čtyřmi soupeři ze čtyř evropských ligových soutěží. Připsaly si výrazně negativní bilanci 1-1-6, tedy pouhé 3 body a zisk 1.000. V rámci 44 ligových soutěží to bylo 41 místo, lépe skončili nejen Slováci, ale například i Malta, Island, Gruzie, Severní Irsko či Lichtenštejnsko. Ze čtyř vyřazovacích duelů byl pro české kluby úspěšný jeden jediný.



Formát pohárů

Proti předchozímu roku se zvýšil počet ligových soutěží v pohárech o šest, formát tím však příliš zasažen nebyl, pouze se rozšířila předkola Ligy mistrů i Poháru vítězů pohárů. PVP i Pohár UEFA se hrály tradičním vyřazovacím systémem, v rámci LM se již potřetí objevil skupinový formát, který nyní negeneroval pouze dva finalisty, ale nově čtyři kluby, které si to rozdaly v semifinále na jeden zápas na hřišti vítězů skupin. Finále PVP i LM se hrálo na jeden zápas na neutrálním hřišti, finále Poháru UEFA stále na dva.



České kluby

Do druhého ročníku Ligy mistrů nastoupila mistrovská Sparta. Po skvělé, dva roky staré zkušenosti v premiérovém formátu skupin PMEZ i po následném slušném vystoupení v PVP bylo natěšení i očekávání fanoušků velké. Cesta do skupiny vedla pro Spartu přes dvě úvodní kola. Nejprve narazila na AIK Stockholm v sestavě například s mladíky Johanem Mjällbym či brankářem Magnusem Hedmanem. Šlo o vůbec první konfrontaci Sparty se švédským soupeřem. A dopadl dobře. Následné tři souboje Sparty se švédskými týmy (Göteborg, Häcken, Malmö) vyvolávají horší vzpomínky. Na těsnou porážku ve Stockholmu zareagoval v odvetě Horst Siegl dvěma brankami a postup mezi 16 nejlepších v LM byl na světě. Zatímco dnes by to znamenalo osmifinále ve společnosti elitních velkoklubů, tehdy šlo o teprve druhé kolo.

Stejně jako Sparta, také Anderlecht měl krásné vzpomínky na premiérové skupiny v PMEZ před dvěma lety. Ve druhé semifinálové skupině dokonce doma porazil i pozdějšího finalistu Sampdorii - analogie s vítězstvím Sparty nad Barcelonou. Už tehdy řádil útočník Luc Nilis, se šesti brankami třetí nejlepší střelec ročníku 1991/1992. O dva roky později svou bilanci ještě o gól vylepšil a hned tři z celkových sedmi branek vsítil Spartě. Ten jediný na Letné a další dva při vítězství 4:2 v domácím zápase. Do čtvrtfinálových skupin tak na úkor stále ještě relativně mladé generace kolem Kouby, Novotného, Frýdka, Nedvěda či Siegla postoupil Anderlecht. 


Nilisova trefa na Letné

Ze čtvrtfinálových skupin LM vzešli čtyři semifinalisté. Vítězové FC Barcelona i AC Milán měli v souboji hraném na jedno utkání výhodu domácího prostředí. Oba favorité si lehce poradili s Portem respektive Monakem shodně 3:0. Porto i Monaco si toto zklamání napraví při účasti ve finále LM přesně o 10 let později, v tomto roce však ještě přihlížely athénskému finále dvou klubů, které tou dobou udávaly fotbalovou módu. Capellův celek v něm totálně zaskočil Cruyffovu Barcelonu, když dokázal využít hned několika chyb v rozehrávce zejména levého beka Nadala. Gólem finále se stal Savičevičův lob přes bezradného Zubizarretu.

Brno šlo jako poražený finalista domácího poháru (vyhrála Sparta) do PVP. Legendární Josef Masopust v roli trenéra tentokrát nenavázal na své dřívější a slavnější působení na lavičce Zbrojovky z konce 70. let. Proti Leverkusenu to byla jednoznačná záležitost, v Německu prohrálo Brno o dvě branky, doma o tři. V německém týmu se představil nejen Pavel Hapal, který zde kroutil již druhou sezónu, ale také například Christian Wörns či Ulf Kirsten. Dvě prohry, a tedy nulový zisk nastal ze 133 případů českých týmů v evropských pohárech během 27 sezón celkem čtyřikrát. Naposledy se takto "předvedla” Sparta v sezóně 2017/2018 (ano, Crvena Zvezda).


Leverkusen za Lužánkami

Do Brna poté přišel Petr Uličný a celek z druhého největšího města Česka zase zažíval dobré časy. V paměti zůstanou hlavně vysoké návštěvy (v průměru za sezónu přes 20 tisíc, rekordní návštěva 44 tisíc) na stadiónu Za Lužánkami z poloviny devadesátých let. Ještě jednou se pak Brno dostalo do evropských pohárů (1997/1998), poté však, až na pár záchvěvů, brněnský fotbal ustoupil ze slávy, což trvá dodnes.

Třetím českým zástupcem byla Slavia, která toho v Evropě dosud moc nepředvedla a stejně jako o rok dříve se i v sezóně 1993/1994 poroučela z Poháru UEFA hned v prvním kole. Tým s dvacetiletými mladíky Bejblem, Šmicerem či Bergerem vstoupil ve starém Edenu do úvodního zápasu proti OFI Kréta dobře. Soupeř hrál od začátku druhé půle bez vyloučeného hráče, navíc po Bergerově zásahu Slavia vedla. Záhy však přišla penalta pro OFI a konečné skóre 1:1, v pohárové matematice výhodnější pro hosty. V bouřlivé atmosféře v krétském hlavním městě si domácí šanci nenechali ujít a Slavii vyřadili.


Machlasův gól Slavii

Je faktem, že krétský klub zažíval svá nejlepší léta. Po Slavii vyřadilo OFI i Atlético Madrid a takový útočník Nikos Machlas, rodák z Herákleionu, který domácím gólem Slavii z Evropy vyprovodil, se poté vydal na úspěšné nizozemské angažmá (Vitesse Arnhem, Ajax) a byl tahounem i řecké reprezentace. Až do pro Řeky slavného Eura 2004 však v reprezentaci nevydržel.

Katastrofální výsledek při premiérovém samostatném vystoupení českých klubů každopádně byl špatným vkladem pro český fotbal na následujících pět let. Navíc proto, že jsme začínali od nuly. Obrovský dopad to mělo po změně formátu Ligy mistrů, do které bylo v dalších letech nasazeno jen 24 klubů. V následující sezóně 1994/1995 to pro našeho mistra ještě problém nebyl, nasazovalo se totiž podle rankingu klubů, takže Sparta do kvalifikace prošla. V sezóně 1995/1996 však do kvalifikace šli jen mistři zemí od 24. místa pětiletého žebříčku národních koeficientů výše. My jsme v něm tou dobou, hlavně vlivem této tristní sezóny, byli až 32. Ovšem i v sezóně bez Ligy mistrů (nebo možná právě díky tomu) čekala české kluby naopak nejlepší historická sezóna. Ale o tom až jindy.

Autor: Martin Lavický

Komentáře (124)

Přidat komentář
Puskas

Chybí tu podstatná informace, že finále PVP pískal náš V. Krondl.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten se taky nebránil kapříkům, že ? :-)

Reagovat
Puskas

Nebyl sám... Tehdy jsem se ho na to ptal, přiznal, že to byl jeden z nejtěžších zápasů, co kdy pískal, zejména prý po fyzické stránce. Co si tak matně vybavuji, tak to byla jízda, tak se mu nedivím.

Reagovat
smazaný uživatel

Nebyl sám, máš pravdu. O to důvod více, zda-li mu to za to stálo, když měl renomé i v Evropě.

Ale co naplat, ty devadesátky, to byla divočina ve velkém, od oligarchy Mrázka přes karamelové bonbonky po exota Pavlína Jirků a holý zadek Uličného

Reagovat
Puskas

Jo, Džon na to vzpomíná dodnes a dodnes toho lituje. Timko mu prý neodpustil.

Ale Čekan přebíjí úplně vše, takového týpka hned tak nenajdeš...

Reagovat
smazaný uživatel

On byl šéfem Žižkova, ne? Toho moc nepamatuji, jen sem něco o něm zaslechl.

Když už, jsem odkojeny Chvalovskym a Gottwaldem (možná i proto ty vesnice hráli ligu, ty stadiony a zázemí by jim záviděl kde kdo).

Pak policie (ale spíše někdo jiný) doslapl nejdříve na druhého jmenovaného (legendární přestup devíti frajeru do Příbrami) a poté došlo i na starého Aleše.

Ale fotbal dělat uměli, o tom žádná.

Reagovat
Puskas

Čekan byl největší klouzek ze všech. Jako host ve fotbalovém studiu angažoval Táborského - to slyším jako dnes - „Jestli se pan Táborský dívá, tak ho prosím, aby...“ Nebo jak chtěl nastoupit do ligového zápasu,to bylo též kino... Měl tehdy hrubě přes 50 let, měl i dres s číslem a zapsali ho na soupisku. Na poslední chvíli mu to vymluvili... Vyhrožoval prý rozhodčím atd.

Reagovat
smazaný uživatel

Blažek o něm psal ve své autobiografii, že Žižkov tehdy byl demonicky a že se majitel nebál ničeho.

Klasika devadesatkovy oligarcha. Dokud měl peníze, žili si jak kralove. Ale pak snad přišel tvrdý pád...

Btw. Blažek (ten gólman, co teď chytá pražský přebor za Ujezd nad Lesy), tak popisoval, jak po zápase slavili, samozřejmě nalitej ráno jel autem, fizl ho stop, ale poznal Blažka, asi fanoušek, tak mu pogratuloval a mohl ject dal

Reagovat
Puskas

Jojo, nedivím se. Však Žižkovská pentle je dodnes pojem. Nalákal tam velice kvalitní hráče - Jančulu, Časka, Holotu, Poboráka...

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,Újezd nad Lesy má takovou brankářskou legendu?

Reagovat
smazaný uživatel

No, už tři roky. Ještě tam hrají David a Lukáš Jarolimove.

Reagovat
andrew96
Reagovat
smazaný uživatel

Jé,to je škoda,že si nezahrál

Reagovat
smazaný uživatel

Chudák Mrázek už RIPuje

Reagovat
smazaný uživatel

OT:

Tak jsem si vygoogloval toho Kuču, který se tak často zmiňuje v diskuzích a rozsekal mě hned ze startu

,,V TOMTO PŘEHLEDU JE UVEDENO JEN CCA 20 % VŠECH PODRAZŮ A VYJEBÁVEK KTERÉ JSEM MUSEL ZAŽÍT …KDYBYCH JE TADY UVEDL VŠECHNY TAK BY TEN SEZNAM BYL PŘIBLIŽNĚ 50x VĚTŠÍ A MYSLÍM SI ŽE BY SE ZDE PRAVDĚPODOBNĚ VŮBEC NEVĚŠEL."

Jestli mu jde fotbal tak jako matematika tak to potěš

Reagovat
Fabregas@ole

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Pablos

nechci se moc zastávat... ale mně tam z matematického pohledu nic nesmyslného nepříjde.

Reagovat
smazaný uživatel

100 % = 50 x 20 %

Reagovat
Pablos

no to je nesmysl... nevíš jak dlouhý (velký) je jeden ,,podraz" ...tudíž i kdyby tam měl 99% tak to jedno procento může být čistě hypoteticky klidně 50x větší co do obsahu než těch zbylých 99%.

Reagovat
Witcher

Píše seznam podrazu takže jejich velikost je irelevantní

Reagovat
Puskas

Především píše, že by se tam vůbec NEVĚŠEL, tudíž je zbytečné řešit.

Reagovat
Pablos

pravda

Reagovat
Witcher

V seznamu je pětina ale kdyby uvedl vše tak by to bylo teda 5x a ne 50x větší ale budiž

Reagovat
Pablos

viz odpověď Klicznikovi

Reagovat
Y.N.W.A

je vám jasný, že tady ze sebe všichni děláte Kuču?

Reagovat
Pablos

možný to klidně je ...

Reagovat
cr7sux

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Jardin

Reagovat
gunner123

Reagovat
Rudnevs

Taktiež mi nedávno napadlo, že sa pozriem, že kto to vlastne je ten Kuča... Na YouTube bolo nejake video, jak mal ísť na Kofolu s nejakou babou a on tuším nezaplatil alebo čo a potom sa hádali cez videá tuším. Šialený svet.

Reagovat
smazaný uživatel

1 z 5 největších legend v historii českého internetu-Lahola,Hrebenar,Hrouzek,Kuča,Kolesa

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
lubik

Takže tím chceš říct, že cetto je Tomáš Kuča ?

Reagovat
smazaný uživatel

sorry bro, ale tohle téma tu bylo dost dlouho a už je mrtvý

Reagovat
smazaný uživatel

měl jsem tu čest poznat ho osobně. Je postižený, neměl to v životě lehké, šikana už od malička se na něm podepsala.. ale je urputák a pořád si jde za svým..

Reagovat
smazaný uživatel

taky jsem kdysi koukal, co existuje za lidi

jinak neni náročnej na to že vypadá jako somrák....

https://www.youtube.com/watch?v=z_vN4D0ruOg

Reagovat
smazaný uživatel

To jako na základní se mu dařilo víc,že začal až od střední?

Reagovat
smazaný uživatel

Ta hornosuchá je nějaká rozmazaná

Reagovat
smazaný uživatel

Aha,to je jen 15 nejoblíbenějších let za desetileté období,kdyby to bral od základní,tak by jich měl nejspíš aspoň 50.Nejlepší je 9,13 a 14

Reagovat
Melda

Ale některý dobrý kůže, na co je asi utáhl?

Reagovat
Pablos

utáhl ? No řekl bych, že vůbec na nic ...jen je potkal, viděl ...a platonicky se zamiloval

Reagovat
Melda

A zřejmně taky vyskautoval na fb Járie e mu nechci smát ale dáto si tam takhle ještě buchtu s jiným frajerem do toho slejdu. ..

Reagovat
smazaný uživatel

Však to nikde netvrdí,že by ho chtěly ony

Reagovat
smazaný uživatel

přesně, on s nima vůbec nechodil to je jako když si dá do popisu videa start mezi ligovými profesionály a pak se ukáže, že hrál proti nim přátelák

Reagovat
smazaný uživatel

Dřív byl zábavnější.

Jinak já se nejvíce prostě musím smát tomuhle videu:

https://youtu.be/jSNzD3cXdE8

Reagovat
Pablos

ta hudba je monstrózní ....ostatně jako celej Kuča.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Y.N.W.A

...Manchester United, FC Barcelona, Gascontrol Havířov

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda,srovnávačka brankářských legend

Reagovat
Selänne

https://www.youtube.com/watch?v=DA6UVotPJHc

Já zase tomuhle. Korunu všemu nasadil Kůča, kterej má v komentářích pod videem asi 3 fejkový účty, kde se snaží obhajovat.

Reagovat
smazaný uživatel

jak tam cvičí s tou větví přes rameno místo činky

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
JessePinkman

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo doted neznal Kucu, jako by nebyl...

Reagovat
valloire

Reagovat
Kuba408

zrovna včera jsem koukal po dlouhé době na jeho videa, tak dlouho jsem se nenasmál :D :D

Reagovat
oli9

Nezná Kuču je jako neznat Real nebo Bayern, druhý nejznámější český golman po Cechinovi

Reagovat
Y.N.W.A

jj, Slavia s OFI... si pamatuju, že tehdy to bylo tak, že český kluby přejdou přes každýho, pokud to není úplně Barca.... no na tohle jsem čučel jak puk, ale dnešní optikou to takový překvapení není ...holt když se to doma nezahraje líp

Reagovat
Salfovic

A je to tady.

Žilina je v likvidaci a její fotbalisté si hledají nová angažmá. Usnadněnou by pak celou situaci mohli mít obránce Filip Kaša a záložník Miroslav KÁČER, o oba se zajímá jejich někdejší trenér Adrian Guľa

Reagovat
Kostomlat

to je už pár dnů stará informace.

Ale ta Plzeň bude mít zase kliku. Nejdřív i v letech 2006-2009 udělala Sparta, odkud FCVP nabrala za hubičku hráče jako Horváth, Limberský, Kolář, Petržela. Teď se zase zadarmo napase na blbosti a raplu Antošíka. Má to holt někdo kliku. Ale štěstí přeje připraveným

Reagovat
smazaný uživatel

Právě proto,že těch nebylo víc,tak byla menší šance na úspěch,kdyby byly 4 nebo 5,tak i kdyby ty 3 kluby vyhořely,tak ten další 1 nebo 2 ,to ještě můžou napravit

Reagovat
Malavi

Byla to narážka na časté soudobé výkřiky "čím víc klubů v pohárech, tím horší výsledek". A teda mimochodem, nejlepšího výsledku v historii jsme dosáhli o dva roky později, kdy jsme měli také tři kluby

Reagovat
smazaný uživatel

Ale nevím,proč té Slavii se tak dlouho nedařilo,v lize hráli super a v evropských pohárech vypadli s kdejakými Skoty a Kréťany

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

No ale stejně tak, kdyby to pokazil jen jeden, tak ten 2 a 3 to může napravit. A ono se to nestalo.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale kromě té Kréty měli samé silné soupeře,v těch vypadávacích kolech,ještě ten Anderlecht se dal porazit,ale naši na ty Belgičany moc neumí,ať už jde o kluby nebo o repre

Reagovat
Nadržený šimpanz

Tak letošní rok byl podobný koeficientem néé??

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Letos jsme měli dvaapůlkrát více bodu!

Reagovat
Nadržený šimpanz
Reagovat
Gazdo

OT: Co ten Sulik s tym Matovicom? Zeby sme mali kratsiu vladu ako bola ta Radicovej?

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Na ja, Leverkusen je stálice v pohárech, na rozdíl od Brna.

Reagovat
Coutinho10

OT: od 18:00 Tiki Taka z karanteny...Sveceny + Ujfalusi zive na YT

https://youtu.be/yucq2_hp1Tw

Reagovat
Greny

Údajně novinky špatně přeložili původní článek podle Twitteru úřadu vlady

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Ten článek je úplnej shit, nadpis a perex vůbec nekorespondují s obsahem článku. A že je to špatně přeložený, tak tomu bych i věřil.

Nejhorší je, že média nemají absolutně žádnou odpovědnost, přičemž zrovna novinky mají dosah jako kráva.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,novinky by se měly přejmenovat na dezinforminky.cz

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

novinky se vůbec nedají číst a když už je nějaký článek o zajímavém tématu, tak je tam tři odstavce co jsou hrozně krátké a konec

Reagovat
Y.N.W.A

Hele vážné, proč to sem sereš... To neni poprvy, co tu hazes nejaky politicky hemzy. Jako cekas, ze si tu se vsema budes notovat a všichni tu budete společně blejt na EU? Nebo chces varovat lidstvo pred tou apokalypsou, kterou nikdo nevidi?

Reagovat
smazaný uživatel

Ahoj. Jses hezka holka. Jak jse jmenujes?

Covid.

Hezke jmeno. Kolik ti je let?

19.

Reagovat
Bakary3

Aha

Reagovat
Pharrell

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Salfovic

Covid je snad mužské jméno. Jsem četl, že v Indii někdo pojmenoval své děti Covid a Corona.

Reagovat
smazaný uživatel

Corona dobře zpívá

Reagovat
Selänne

ne

Reagovat
cristiano.K.

dnes cikánka na SR pojmenovala porozené dítě covid 19, úřady neví, zda to schválí.

Reagovat
Y.N.W.A

Héj, gadžo, si hezka hólka. Jak se menúješ?

Covid 19.

Hezke jmeno, dylino. Kolik ti je lét?

19

Tak to je móc už...

Reagovat
fabec1222

OT: Na ČT1 dávaj Gympl a jsou tam vypípané všechny nadávky, takže je to reálně nekoukatelné, nevíte, jestli je to zas nějaké nové nařízení?

Reagovat
lubik

Asi to nemůžou pustit s nadavkama před 10

Reagovat
naheCZ

Jakej to pak má smysl dávat?

Reagovat
bobis21

Nové? Na ČT někdy byly někdy nadávky před 22:00?

Reagovat
fabec1222

Gympl davali i od 8, pak Most treba

Reagovat
bobis21

A sprosté slova tam nebyly nijak omezeny?

Reagovat
fabec1222

ne

Reagovat
bobis21

Tak v tom případě to udělali špatně předtím, nemělo by tam nic takového být před 22:00.

Reagovat
fabec1222

Reagovat
bobis21

Co se ti nezdá? Vždyť je to pravda. Takové pravidla měla ČT vždy a myslím že ještě dlouho bude mít. Nechápu jak mohli udělat cokoliv jiného.

Reagovat
Salfovic

Před pár dny jsem se na ČT od osmi díval na nějakou českou kriminálku a byly v ní vidět kozičky budoucí zavražděné. To se smí?

Reagovat
smazaný uživatel

Já se teda na kousek zpětně podíval a vážně nechápu, proč by mělo být vypípano například slovo "bordel ". A slovo bordel bylo použito v souvislosti s nepořádkem.

Reagovat
bobis21

Tak nevím kdo rozhoduje co vypípat a co ne, ale pravidlo že tam žádné nadávky před 22:00 platí desítky let ...

Reagovat
smazaný uživatel

A co se stalo s tou Miss Monokiny nebo i?Dali akorát 1 ročník do televize a pak se na to vybodli

Reagovat
Furia Ceca

V Případech 1. oddělení se taky s tou policejní mluvou moc nesralo.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,Sluneční stát dávali po 20. a vulgarizovalo se tam o 106

Reagovat
RadekVonCZE

Tak proč to vysílaj tímpádem

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Kolář vítěz ankety o nejlepšího hráče ligy.

Reagovat
smazaný uživatel

NILIS byl v roce 1997 nejlepším střelcem nizozemské ligy, MACHLAS dosáhl téhož o rok později

Reagovat
Malavi

Díky, pěkná zajímavost. A před Nilisem Ronaldo, Litmanen, třikrát Bergkamp a třikrát Romário - dobrá společnost.

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldo snad někde Luca Nilise pochválil, že to byl nejlepší partner v útoku, kterého měl. Takové lichocení je samozřejmě časté a běžné, ovšem platí, že Luc Nilis také nebyl žádné béčko, i když jeho renomé nebylo takové jako Raúla nebo Vieriho, se kterými Ronaldo hrál později...

Reagovat
Nadržený šimpanz

Bejval to velkej kanonýr, ale prostě když za celou kariéru ani neokusíš TOP velkoklub, tak to renomé mít nikdy nebudeš

Reagovat
smazaný uživatel

Bosman

Reagovat
smazaný uživatel

ten si pro to renomé došel jinak no... "we can change the world"

Reagovat
smazaný uživatel

No ja spis narazim, ze pred nim a jeho kauzou se tolik neprestupovalo. Navic v ted obe mohli hrat za klub jen 3 cizinci, coz i spouste kvalitnich hracu znemoznovalo chodit do Realu, Barcelon nebo Manchesteru.

Reagovat
smazaný uživatel

jo to je vlastně pravda

Reagovat
Y.N.W.A

Reagovat
Rudnevs

Každopádne ja som to tiež najprv pochopil ako príklad hráča, ktorý si pre renomé došiel i bez veľkoklubu... Sranda jak to jedno slovo mohlo dať do diskusie hneď dva argumenty.

Reagovat
smazaný uživatel

jn On ale byl, myslim, obrance ne? Kazdopadne drsne skoncil, prej i pak dost pil a tak...

Reagovat
Rudnevs

Ja si ho hrať samozrejme nepamätám, ale čítal som, že to bol klasický špílmacher. Jj, skončil zle, potom ho už žiaden klub nikdy nechcel zamestnať ani ako hráča, ani ako funkcionára. Vraj sa k nemu v kluboch správali vždy už len hnusne a považovali ho za zradcu, to ho vraj ranilo. Ale je to aj jeho vina. Lebo dosť prachov furt dostával z nejakej hráčskej asociácie a podobne, od rôznych hráčov, tuším van Bommel mu dal nejaku províziu za to, že sa mu podaril prestup do Bayernu. Ale on to premrhal, prepil, rozviedol sa, spával s luxusnými ženami, kúpil si Porsche 911, dva domy, no a tak...

Reagovat
Rudnevs

... a ešte najmä o dosť peňazí prišiel pri kríze 2008

Reagovat
Rudnevs

Nj, je síce slávny, ale na druhú stranu mu to zničilo život (podla jeho vlastných slov).

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele