Hlavní obsah

V Číně zatkli exšéfa banky CITIC

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší šéf čínského finančního domu CITIC Bank Sun Te-šun byl zatčen kvůli podezření z korupce. S odvoláním na čínské vyšetřovatele to ve středu uvedla agentura Reuters. Banka je součástí koncernu CITIC Group, jež v Česku převzala aktivity CEFC Europe.

Foto: Profimedia.cz

V Číně byl zatčen exšéf banky CITIC.

Článek

CEFC Europe se dostala do problémů poté, co v Číně na jaře 2018 zadrželi Jie Ťien-minga, šéfa skupiny CEFC a poradce českého prezidenta Miloše Zemana. Skupina v Česku ovládala například Pivovary Lobkowicz Group a byla majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadionu v Edenu. Aktivity následně převzala CITIC Group.

Nyní si úřady došláply i na bývalého šéfa CITIC Bank Suna. Zatčen měl být ve východočínské provincii Šan-tung a prokuratura by ho měla v dohledné době obžalovat, uvedla agentura Reuters.

Citic Europe Holdings má nové vedení, Slavii dál řídí Tvrdík

Ekonomika

Podrobnosti k případu dosud prokuratura nesdělila. Má se však jednat o podezření z korupce.

Sun stál v čele banky do konce března 2019. V dubnu 2018 manažeři skupiny CITIC na Hradě navštívili českého prezidenta Miloše Zemana. Delegaci k Zemanovi doprovázela čínská velvyslankyně v ČR Ma Kche-čching. Součástí delegace byl i Sun Te-šun a také Jaroslav Tvrdík, který se stal nejprve tváří aktivit CEFC a později i CITIC v Česku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám