Budete platit! Tam, kam chtějí Zelení! Na úrovni EU se rýsuje plán na „záchranu Evropy“

08.04.2020 13:12

V době krize je velice pravděpodobné, že stát vstoupí do firem, které kvůli koronaviru nefungují. Ale jak varuje novinář Pavel Jégl, už nemusí chtít vystoupit. A co více, progresivisté se mohou snažit ve státem vlastněných firmách snažit zavádět zelenou agendu. Požadavky už zazněly i v Čechách. A evropští Zelení už plánují velké dluhopisy, za které by platili i Češi. Aby se v EU nešířil rozkol.

Budete platit! Tam, kam chtějí Zelení! Na úrovni EU se rýsuje plán na „záchranu Evropy“
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Zelená levice se raduje

Většina ekonomů se shodne na tom, že současná koronavirová krize položí nejednu firmu. Tedy pokud nedojde ke státnímu zásahu. Ale právě před „znárodňovacím virem“ varuje novinář Pavel Jégl v časopisu Finmag. Dle něho už kabinety po celém světě dávají najevo ochotu zachraňovat velké hráče. „Itálie už rekapitalizuje leteckou společnost Alitalia a chystá plán na její znárodnění. Španělsko převzalo soukromé kliniky a francouzský ministr financí Bruno Le Maire ujišťuje průmyslníky, že při obraně francouzských firem použije vláda všechny dostupné prostředky, tedy i vstup do soukromých společností,“ uvádí příklady. A vstup do společností nevyloučil ani Andrej Babiš, jak informovala ČT, i když se reportáž týkala jen aerolinek.

Anketa

Václav Klaus ml. navrhl, abychom EU hned vypověděli Lisabonskou smlouvu. Souhlasíte?

98%
2%
hlasovalo: 25891 lidí
Jak však Jégl uvádí, nemusí to skončit jen u leteckých společností a stát může vstoupit i do dalších společností. „Pravda, nebude to znárodňování (chcete-li zestátňování) jako po osmačtyřicátém. Žádné násilí. Akcionáři nebudou protestovat. Jejich podíl ve firmě se sníží poté, co stát navýší kapitál a získá většinový nebo kontrolní balík. Budou ale moci chovat naději, že ho zhodnotí dřív než na svatého Dyndy,“ říká novinář a dodává, že pak by měl stát mít plán, jak se zase z firem stáhnout, ale to prý není tak snadné, jak ukazuje příklad německé Commerzbank, jíž se německý stát nezbavil od finanční krize. Právě u kabinetu Andreje Babiše má však Jégl pochybnosti, že by se podílů zbavovat chtěl, když premiér prý sliboval, že v případě ekonomického ochlazení jeho vláda „převezme štafetu ekonomického růstu“. Vstup do firem by se líbil i komunistům.

Jégl také upozornil, že šanci v tomto případě ucítí i progresivisté, pokud se dostanou do vlád, a citoval od amerických socialistů a progresivistů, kteří už ve svém časopise navrhli, že kolabující aerolinky je načase znárodnit a „využít tento okamžik k tomu, abychom vytýčili kurz k nízkouhlíkové budoucnosti“.

„Musíme přehodnotit roli, jakou letecké společnosti hrají v dopravních sítích, převzít je do veřejného vlastnictví a demokraticky je řídit tak, abychom dosáhli našich sociálních a environmentálních cílů,“ píše jistý Paris Marx. Jak Jégl varuje, příležitostí pro progresivisty bude habaděj, do problémů se mohou dostat automobilky. A stát by v nich pak mohl vynucovat přechod na elektromobilitu.

Volání po větším zapojení progresivistů a znárodňování je však možné najít i v Čechách. Z okrajových skupinek např. Marxistická Alternativa, která se proslavila chvilkovou okupací Filozofické fakulty UK. „Soukromé kliniky s dostatkem léků, soukromými ložnicemi a kuchyněmi nabízí své nadstandardní služby boháčům, zatímco lékaři veřejných nemocnic po celém světě rozhodují o životech a smrtích lidí, kdy nemají pro všechny plicní ventilátory a lůžka. To je samo o sobě dostatečným důvodem pro znárodnění soukromého zdravotnictví a soukromé produkce lékařského vybavení,“ tvrdí soudruzi.

Od českých Zelených se pro změnu ozvala reakce na navržené znovusestavení Národní ekonomické rady vlády, ve které má být například bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer, prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, ekonom Jan Švejnar či ekonom Lukáš Kovanda. „Minimum lidí z akademické sféry, minimum se znalostí soc. sféry, minimum se znalostí přechodu na zelenou ekonomiku a ani jedna žena. Dominují zástupci bank a lobby velkých firem a jako třešnička na dortu Kovanda,“ stěžovala si první místopředsedkyně Zelených. Dodejme ovšem, že dvě ženy jsou součástí ekonomického týmu Jana Hamáčka v ÚKŠ.

V europarlamentu evropští Zelení (v jejichž frakci jsou i Piráti) tlačí na větší soudržnost tím, že chtějí vydávat tzv. eurobondy, neboli společné evropské dluhopisy. Za jejichž splácení by ručily všechny Evropské státy, tedy i Česko. „Za tyto dluhopisy v hodnotě jednoho bilionu eur by ručily členské státy, pokryly by přímé náklady a pomohly by stabilizovat a revitalizovat evropskou ekonomiku v souladu s Green Dealem,“ prohlašují Zelení. Náklady řešení krize by se tak měly „rozprostřít“ mezi všechny členské státy a podíl na splácení by prý záležel ekonomické síle evropských států v době splatnosti dluhopisů.

Mluvčí pro ekonomické záležitosti evropských Zelených k tomu řekl: „Soudržnost evropské komunity prochází zatěžkávací zkouškou. Koronavirová krize zasáhla všechny, bez jejich zavinění. Solidarita v Evropské unii znamená financovat a splácet opatření na tuto krizi společně. Takto můžeme předejít hlubokému a dlouhotrvajícímu rozkolu v Evropské unii.“ Jedná se prý o záchranu Itálie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …