Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Když fotbalovou ligu ukončíme, je to nezvratné. Proto vyčkáváme, říká Svoboda

Doba vyčkávání. Tak by se dal nazvat mezičas od březnového přerušení první a druhé ligy až dosud. Předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda postojem vysvětluje, proč nechce nic uspěchat. "Pokud to ukončíme, je to nezvratný krok," řekl pro pořad Studio ČT sport. Tento i další rozhovory najdete také v audioverzi v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Přidejte si nás. Hosty čtvrtečního vydání budou od 12:30 bývalí profesionální cyklisté Lubor Tesař a Petr Benčík.

Utkání Slavia - Sparta
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Fotbalový svět až na malé výjimky už téměř měsíc stojí a čeká, zda od potenciálně polevující pandemie koronaviru dostane šanci pro opětovné zažehnutí motorů.

Alespoň česká liga určitě. Zatímco výkonný výbor Fotbalové asociace ČR sezonu ukončil pro třetí ligu a nižší soutěže, Ligová fotbalová asociace zatím pro první dvě nejvyšší ligy s rezolutním verdiktem čeká.

Jisté však je, že se hodlá řídit pokyny UEFA a FIFA - a sice dohrát ligový ročník. "Je to o vyčkávání, sezonu ukončit nebo neukončit je nezvratný krok. To už se pak nedá vzít zpátky," uvedl Svoboda.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio ČT sport

UEFA na národní asociace apelovala minulý týden, kdy nečekaně ukončilo sezonu vedení belgické ligy.

Příliš brzké rozhodnutí o ukončení domácí soutěže by podle evropské federace mohlo vést až k tomu, že daná národní asociace ztratí svá místa v příštím ročníku evropských pohárů.

Na doporučení UEFA proto podle svých slov hledá s vedením LFA prostor, jak ligový ročník dohrát. "Je to napříč Evropou a UEFA pro to dělá maximum," dodal Svoboda.

Odloženo již bylo mistrovství Evropy, které se bude konat až příští rok. Zrušeny byly reprezentační srazy.

"A připravuje se legislativní rámec pro to, aby hráči, kteří ukončí smlouvy k 30. červnu, tak pakliže se sezona bude dohrávat poté, aby to bylo legislativně umožněno."

Radost Bořka Dočkala
zdroj: ČTK autor: Říhová Michaela

Zásadní otázka tedy zní, zda se ligy dohrají, či nikoli. V rámci LFA proto ve středu zasedl sedmičlenný ligový výbor, který řeší všechny možnosti.

"Stanovisko ne závazné, ale určující, by mělo být přijato někdy do konce dubna. Kdybychom chtěli soutěž dohrát do 30. června, musíme to rozeběhnout do 13. května. Na to musí mít kluby prostor, aby se připravily," nastínil Svoboda.

Pokud by se ale měl termín pro dohrání soutěže posouvat, muselo by zasednout ligové grémium. "Všechny kluby by se musely vyjádřit. Zatím je to v situaci, kdy se sezona teoreticky dohrát dá," dodal Svoboda.

Pokud by se ligy kvůli pandemii nemohly v kompletní podobě dohrát, o klíči pro účast týmů v příští sezoně evropských pohárů by měla rozhodnout UEFA. Kluby by například mohly do soutěží UEFA postoupit podle předchozí sezony.

Aleš Čermák a Jean-David Beauguel se radují z gólu Plzně
zdroj: Twitter Viktoria Plzeň

V první lize zbývá odehrát šest kol základní části, nadstavbu, která bude pro většinu klubů pětikolová, a baráž o nejvyšší soutěž. Tabulku vede obhájce titulu Slavia Praha o osm bodů před druhou Plzní.

Sešívaní například navrhli dohrát soutěž pouze do 30. kola, to Svoboda ale kategoricky odmítl. Liga by tím podle něj kvůli zrušení nadstavby za běhu pozbyla regulérnosti.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články