Každý rok pořádají v Číně velký festival liči a psího masa.

Každý rok pořádají v Číně velký festival liči a psího masa. Zdroj: Profimedia

Každý rok pořádají v Číně velký festival liči a psího masa.
Každý rok pořádají v Číně velký festival liči a psího masa.
Každý rok pořádají v Číně velký festival liči a psího masa.
Každý rok pořádají v Číně velký festival liči a psího masa.
Každý rok pořádají v Číně velký festival liči a psího masa.
6
Fotogalerie

První vlaštovka? V čínském Šen-čenu zákázali konzumovat kočky a psy

„Do vody dáme kořenovou zeleninu, vložíme psí hlavu s kostmi a uvaříme pomalým varem,“ píše se v jedné z čínských kuchařek. V Šen-čenu by takovéto recepty měly být minulostí. Město k celostátnímu zákazu prodeje divokých zvířat přidává další. Od května je zakázaná konzumace psů a koček.

Na přelomu listopadu a prosince evidovaly úřady první nakažené novým typem koronaviru. Vědci záhy zjistili, že nemoc se na člověka přenesla ze zvířat. Ostatně sociální sítě zaplavily záběry z čínských trhů a do konce videí vydržel jen otrlý divák. Pouliční kuchaři chvatně připravovali cibetky, hady, netopýry či luskouny. Vše se dělo za minimálních hygienických podmínek, a tak se takovéto trhy staly rejdištěm spousty nemocí. Dalším problémem byla i samotná konzumace.

Až masivní nárůst mrtvých v čínském Wu-chanu donutil tamní vládnu jednat. Peking zavedl preventivní opatření, která se týkala zákazu prodeje volně žijících zvířat. Zájemci si maso nekoupí na trzích, restauracích či na internetu. Nicméně obdobná opatření zavedla Čína i v předchozích letech, kdy zemi zasáhla epidemie SARS. Jakmile hrozba přestala být aktuální, vše se vrátilo do starých kolejí. Vyhláška měla původně platit pouhý měsíc, ale Čína ji na konci února prodloužila.

Co si dát ve vedru? Psí maso

Nad rámec státní politiky jde město Šen-čen. Jihovýchodní metropole reagovala na nákazu rychle a k vládním nařízením přidala další. Návrh z přelomu února a března zakazoval konzumovat psy, kočky, želvy a žáby. Strhla se ostrá debata, ze které nakonec vyšlo finální nařízení. Úřady vyhlásily zákaz konzumace psů a koček. Ten, kdo vyhlášku poruší, může být pokutován až do výše tří tisíc dolarů.

Vedení města ustoupilo obyvatelům a nezahrnulo do zákazu žáby a želvy. Tito živočichové jsou v Asii velmi oblíbení a připravují se z nich zajímavé delikatesy. Vedle nich mohou místní konzumovat prasata, ovce, osly, králíky, kachny, husy, kuřata, holuby či mořské živočichy.

Zákaz sice nemusí znít velkolepě, ale v rámci asijské politiky jde o jedinečné nařízení. Lidé jsou zvyklí pojídat psy běžně. Mezi největší „spotřebitele“ patří Čína a Jižní Korea. Obyvatelé tvrdí, že psí maso je velice chutné a zdravé. Vedle běžné chuti údajně zmírňuje pocit vedra v letních měsících. Dle posledních statistik je jen v Číně zabito okolo dvanácti milionů psů. Poslední dobou ale obliba klesá a šenčenský zákaz by mohl snižování ještě více nastartovat.

Nařízení by mělo vejít v platnost 1. května letošního roku. Rozhodnutí hodnotí kladně některé organizace zabývající se ochranou zvířat. „Kočky a psi si vytvořili mnohem bližší vztah s lidmi než ostatní zvířata,“ komentuje své rozhodnutí Šen-čen. Pojídání psů a koček je také zakázáno v Hongkongu či na Tchaj-wanu. „Konzumace domácích mazlíčků je běžná v rozvinutých zemích,“ řekl jeden z úředníků. Šen-čen se chce co nejvíce přiblížit vyspělým moderním městům.

Ve spoustě států nejsou psi zařazeni na seznamy potravinových zvířat. V Evropě tvoří jednu z mála výjimek Švýcarsko, kde jsou čtyřnozí parťáci považováni za vyhlášenou pochoutku. V jiných zemích konzumaci psů zakazuje například náboženství. V Česku se psí maso konzumovalo do začátku minulého století, postupně však bylo nahrazeno.

Budou psi a kočky v Šen-čenu konečně v bezpečí?