Koronavirus zhatil plány na majetkový vstup investora do českobudějovického letiště

Letiště České Budějovice

Letiště České Budějovice Zdroj: planes.cz

Náměstek hejtmanky Jihočeského kraje Josef Knot (Pro jižní Čechy)
Letiště České Budějovice
Opoziční jihočeský zastupitel Martin Kuba (ODS) kritizuje postup Jihočeského kraje a Českých Budějovic při prodeji tamního letiště.
4
Fotogalerie

Snaha hledat v současnosti pro regionální letiště investory z řad soukromých společností se jeví jako zcela marná. Přesvědčilo se o tom českobudějovické letiště. Naděje na vstup soukromého hráče do projektu ještě v letošním roce vyprchala.

Majiteli letiště jsou z poloviny Jihočeský kraj a z poloviny město České Budějovice. Do rozvoje zatím vlastníci investovali přes miliardu korun. Zatímco ještě na konci loňského roku jednal kraj se soukromými investory o jejich možném majetkovém vstupu do letiště s přilehlými pozemky, dnes jsou naděje na rychlé dokončení obchodu v letošním roce mizivé.

„Nedělám si iluze. V této době nedokáže nikdo říct, zda a za jakých podmínek vstoupí do letiště. Co platilo ještě na přelomu roku, je nyní passé,“ uvedl náměstek hejtmanky Jihočeského kraje Josef Knot (Pro jižní Čechy).

Plány na dohodu s investorem ale kraj nevzdává, byť to zřejmě potrvá ještě několik let. „Čím dříve seženeme investora, tím dříve přestane kraj a město platit provozní ztrátu letiště,“ věří Knot.

Váhaví zájemci

Na záměru hledat investora se kraj usnesl už v roce 2012 v době příprav na stavbu letiště, které ve zkušebním provozu funguje od loňského června a do plného provozu by se mělo přesunout na konci letošního roku. Loni evidovalo přes čtyři tisíce vzletů a přistání, z toho 370 mezinárodních.

Největší zájem projevila společnost Accolade, jež je nájemcem největšího regionálního letiště v Brně-Tuřanech. O budějovické letiště se po jistou dobu zajímala i CPI Property Group nebo PGE.

„Vzhledem k tomu, že se zabýváme investicemi do průmyslové infrastruktury a provozujeme druhé nejfrekventovanější letiště v Česku, je logické, že vycházíme pro kraj jako zajímavý a přirozený potenciální partner,“ řekl mediální zástupce Accolade Jakub Splavec. Na dotaz, zda skupina dál zvažuje majetkový vstup do letiště ještě v letošním roce, neodpověděl.

„Byla nám prostřednictvím investičního poradce nabídnuta možnost seznámit se s touto potenciální příležitostí. Po detailnějším prostudování jsme v jednání nepokračovali,“ sdělil za CPI PG Jakub Velen.

Krajské volby 2020 v Jihočeském kraji >>>

Zisk v nedohlednu

Potenciální investory zřejmě odradil i průzkum trhu, který si nechal zpracovat kraj. Z něj mimo jiné vyplynulo, že „nelze očekávat, že by kterýkoli investor dosahoval provozního zisku z provozu letiště v horizontu 20 až 30 let“, upozornil dříve server iDnes.cz.

Největším motivem pro investory byly naopak přilehlé pozemky, jež mají hodnotu jednotek miliard korun. Investor by je mohl například dlouhodobě pronajímat.

Negativní roli při aktuálním a marném jednání s investory hrají nyní i vládní opatření pro boj s pandemií koronaviru. „Aktuální situace, kdy se osobní letecká doprava prakticky zastavila a bude se obnovovat s celou řadou obtíží, jen zvýrazní křehkost ekonomiky regionálních letišť včetně toho v Českých Budějovicích,“ říká odborník na letecký průmysl a partner EY Petr Kováč.

„Tím odpovídám i na dotaz, jak složité bude hledat soukromého investora pro letiště,“ podotkl. „Je velkou otázkou, jaký dlouhodobě udržitelný byznys model je pro regionální letiště vhodný. Velké plochy letišť se tak stávají atraktivní cílem pro developery především z oblasti logistických parků,“ míní.

Postup kraje a města kritizuje opoziční jihočeský zastupitel Martin Kuba (ODS). „Projekt byl špatně nastaven. Měl být od začátku řešen se strategickým partnerem, co a jak se bude stavět,“ uvedl Kuba.