Prvý deň zákazu vychádzania bol chaotický: rozsiahlej kolóne čelili štyria kontrolujúci policajti
8.4.2020 14:47
akt. 30.03.2021 05:25

Prvý deň zákazu vychádzania bol chaotický: rozsiahlej kolóne čelili štyria kontrolujúci policajti

Uložiť článok
Ešte ráno policajti kontrolovali všetkých, popoludní už len niektorých vodičov.

Video: Polícia kontroluje ľudí presúvajúcich sa medzi okresmi

Pri Tescu na Prievozskej ulici v Bratislave postáva hlúčik bezdomovcov. Rúška majú len niektorí, no všetci v ruke držia fľašu s pivom. V Ružinove, v Rači i v Petržalke si niektorí ľudia vyšli zabehať.

Príjemné slnečné počasie vonku vylákalo cyklistov aj psíčkarov. V dopoludňajších hodinách ulice hlavného mesta rozhodne nepôsobia vyľudneným dojmom. Na prvý pohľad deň ako každý iný. Ale nie je.

Od dnes je totiž zakázané zhromažďovať sa s inými osobami a tiež pohybovať sa na verejných priestranstvách. Samozrejme, pre zákaz vychádzania platia výnimky, no rekreačný beh v meste medzi nimi nie je.

O výnimočnosti dnešného dňa však v Bratislave predsa len niečo vypovedá. Sú to policajné kontroly na všetkých cestách, ktoré prechádzajú z jedného okresu do druhého. A kolóny, ktoré najmä zrána pre kontroly vznikali.

Matovič: Nehaňme ich

Krátko po deviatej ráno sme sa rozhodli bratislavský okres opustiť aj my. Vyrazili sme z Rače smerom na Svätý Jur, ktorý už patrí do okresu Pezinok. Pred vstupom do mesta už stáli desiatky policajtov.

Pri vstupe do Svätého Jura sme sa zdržali asi len desať minút, rozsiahla kolóna sa však vytvorila v smere do hlavného mesta. „Zvládate to?“ pýtali sme sa policajtov. „Teraz už áno, ale skoro ráno sme tu boli len štyria,“ odvetí muž v uniforme.

Otázka, či ani polícia nerátala s tým, aké dôsledky prinesú kontroly medzi okresmi, zostáva otvorená. Isté je, ž k určitým nedorozumeniam určite došlo.

„Kontroly mali byť námatkové. Zrána sa to niektorým hliadkam vymklo trochu z rúk ... napriek tomu - nehaňme ich za to ... malo by to byť už v poriadku. Dík,“ napísal dnes na sociálnej sieti premiér Igor Matovič.

Policajti aj rezort vnútra však napriek tomu tvrdia, že kontrolujú každého. Na hranici okresov Bratislava a Pezinok tak dopoludnia skutočne robili.

Neskôr už všetkých nekontrolovali

A ako vlastne kontrola vyzerá? Policajt si od vás vypýta doklad totožnosti a spýta sa na účel cesty. Zapíše si vašu ŠPZ a aj telefónne číslo. Ak policajta oklamete, na mieste to nemá ako zistiť.

Polícia však občanov varuje, že späť si dokáže vyhodnotiť pohyb vozidiel pomocou video záznamu z palubných kamier. Ak sa na lož príde, človeka, ktorý klamal, čaká sankcia ža do výšky 1659 eur.

My sme hliadke oznámili, že sa do druhého okresu presúvame ako novinári, ktorí sledujú a píšu o dopravnej situácii. Muž zákona s tým nemal problém. „Policajt na mieste vyhodnocuje každú situáciu individuálne,“ informuje policajné prezídium na Facebooku.

V popoludňajších hodinách (a po statuse Igora Matoviča) už polícia prešla na námatkové kontroly. Keď sme sa okolo 14:00 presúvali z Bratislavy do Svätého Jura druhýkrát, nikto nás už nezastavoval.

Prezidentka: Kontroly budú námatkové

O komplikovanú sitáciu na cestách sa dnes zaujímala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Informovala sau predsedu vlády aj ministra vnútra.

„Obidvaja ma uistili, že kontroly by už ďalej mali prebiehať námatkovo, v súlade s účelom opatrenia, ktorým je zabrániť zbytočnému cestovaniu a nie monitorovať všetky, aj evidentne pracovné jazdy,“ vyhlásila hlava štátu.

Čaputová verí, že dnešná situácia neovplyvní negatívne „našu súdržnosť, ktorú aj v ďalšom v boji s koronavírusom potrebujeme asi zo všetkého najviac.“

Pozrite si na fotografiách Dávida Ištoka, ako vyzerali kontroly:

6fotiek v galériiZdroj: David Ištok/Aktuality.sk
ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Koronavírus
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.