Ekonomové vládě: Zveřejňujte data, ze kterých vycházíte

Adam Vojtěch, Jan Hamáček, Andrej Babiš a Karel Havlíček v rouškách

Adam Vojtěch, Jan Hamáček, Andrej Babiš a Karel Havlíček v rouškách Zdroj: Úřad vlády ČR

Jan Kvaček, ředitel Nemocnice Na Bulovce
Ekonom Mojmír Hampl z KPMG je členem uskupení KoroNERV-20
Podnikatel Petr Stuchlík z fondu Quant je je členem uskupení KoroNERV-20
Členkou  platformy KoroNERV-20 jw rKÉ Danuše Nerudová, česká ekonomka a rektorka Mendelovy univerzity v Brně.
5
Fotogalerie

Dosud zveřejňovaná data o počtech nakažených či zemřelých osob na COVID-19 jsou uváděna nepřesně, zejména vzhledem k absenci testování velké většiny populace. Některá úmrtí pacientů s koronavirem možná zůstala nerozpoznána a je nepochybné, že primární příčinou části vykazovaných úmrtí jsou další zdravotní komplikace. Čísla smrtnosti některých evropských zemí tak mohou být zkreslená a velká část nemocných zůstává nerozpoznána, uvádí platforma KoroNERV-20 ve svém dnešním prohlášení.

„Vyzýváme proto vládu, aby při svých rozhodnutích, jak omezujících, tak při uvolňování omezení, zveřejňovala též podklady pro svá rozhodnutí. Tedy veškeré datové zdroje, modely, parametry modelů a výstupy jednotlivých scénářů. A to nejen podklady připravované Ústavem zdravotnických informací a statistiky, ale i podklady dalších orgánů placených z našich daní,“ říká v prohlášení uskupení, jehož členy jsou například Mojmír Hampl z KPMG, Petr Stuchlík z fondu Quant, Jan Procházka z EGAP či šéf Nemocnice Na Bulovce Jan Kvaček.

Platforma vychází z několika premis. A to, že smrtnost COVID-19 je zkreslená, tedy že velká část nemocných zůstává nerozpoznána a díky imunitě může být nemoc u lehkých průběhů velmi krátká. Virus tu přítomný ještě douhou dobu bude, tudíž se s ním společnost musí naučit žít. Proto by vláda měla zveřejňovat všechny modely a scénáře, na jejichž základě rozhoduje.

„Jelikož vláda činí bezprecedentní rozhodnutí s vážnými důsledky, máme jako občané právo tyto modely a scénáře znát. Pokud někdo omezuje naše svobody, je přirozené, že chceme vědět proč. Zveřejnění podkladů navíc umožní širokou odbornou diskuzi na téma, jak se s epidemií vypořádat s co nejmenšími dopady na lidské zdraví, duševní rovnováhu i ekonomiku naší země,“ apeluje platforma.

Prohlášení KoroNERV-20 by E15 on Scribd

KoroNERV-20 chce posuzovat kroky veřejných institucí a hledat krátkodobá řešení, jak kormidlovat hospodářství v krizi způsobené dopady koronaviru, ale i přijít s dlouhodobými návrhy, jak vrátit Česko k prosperitě.

„Jde o neformální iniciativu, širokou expertní platformu, spojující osobnosti z různých sfér činnosti, ekonomiky, veřejných financí, bankovnictví, společnosti, školství a dalších,“ uvedla členka platformy, rektorka Mendelovy univerzity a předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová.

Tereza Zavadilová, šéfredaktorka deníku E15, je členkou platformy KoroNERV-20, pozn. red.